De mest populære ferdighusene i 2012. Foto: Produsentene
De mest populære ferdighusene i 2012. Foto: Produsentene Vis mer

De mest populære ferdighusene

Det er slike typehus vi vil ha.

Publisert
Sist oppdatert

Vi velger fremdeles ganske tradisjonelt, når vi kjøper ferdighus. Det kan du se om du blar deg gjennom bildene av de mestselgende ferdighusene i året som gikk.

Men ifølge flere av ferdighusleverenadørene, velger vestlendingene litt mer utradisjonelt og moderne enn befolkningen ellers i landet.

Les også: Ferdighus på vannet

Tradisjonelle bestselgere

Det finnes veldig mange ferdighusleverandører i Norge, og spennet på utvalget er stort. Likevel er det noen modeller som utmerker seg som bestselgere, og mange av disse holder stand på popularitetslisten år etter år - og dette er stort sett boliger med litt tradisjonelt uttrykk.

Men flere av ferdighusleverandørene vi har snakket med, melder at det er vestlendingene som skiller seg ut når det kommer til å velge litt mer utradisjonelt.

Vestlendingene vil ha det moderne

– Det ser vi spesielt på Vestlandet, der velger de gjerne mer påkostede boliger og funkisboliger, ellers i landet er det ganske likt. På Vestlandet velger de mer flate tak og funkisinspirerte hus, sier Siri Forseth i Norgeshus til DinSide.

Foretrukken stilart er ofte geografisk betinget, ifølge Mesterhus. Modellen Maud fra Mesterhus er høyere på topplistene i Rogaland/Hordaland/Akerhus og Bodø-regionen, enn ellers i landet. Foto: Mesterhus
Foretrukken stilart er ofte geografisk betinget, ifølge Mesterhus. Modellen Maud fra Mesterhus er høyere på topplistene i Rogaland/Hordaland/Akerhus og Bodø-regionen, enn ellers i landet. Foto: Mesterhus Vis mer

– De siste årene har vi sett at moderne hus spesielt er populært i Rogaland og Hordaland, samt i Akershus og i Bodø-regionen. Et av våre moderne hus, Maud, er høyere på topplisten i disse områdene enn ellers i landet, sier Monica Blom Thorsen, markedssjef i Mesterhus, til DinSide.

Også Hellvikhus ser samme tendens, og utpeker særlig siddisene som mest moderne.

– Generelt sett velger kunder i vest mer moderne stil , særlig Stavanger-regionen ønsker en moderne boliger, mens i øst og sør står den tradisjonelle boligstilen sterkest, sier Paulfrid Hegrestad i Hellvikhus.

– Tradisjonelt sett så ser vi at husene med et mer herskapelig preg slår veldig godt an på Vestlandet. I tillegg ser vi at husene med et mer moderne og funkisrettet fasadeuttrykk slår veldig godt an i rogalandsdistriktet, og ikke minst i Tromsø, sier Stian R. Moursund, markedssjef i Nordbohus.

Dette bekreftes også av Anders Paulsen i Systemhus, som sier til DinSide at de geografiske forskjellene ikke varierer mye på landsbasis, med ett unntak:

– I Rogaland ser vi en overrepresentasjon av mer moderne boliger, sier Paulsen.

Kreativ språkbruk i kampen om boligkundene

Norgeshus tegner også hus på forespørsel, som dette huset er et eksepmel på. Villa Brattskott er arkitekttegnet av Norgeshus for kunde i Østfold. Foto: Norgeshus
Norgeshus tegner også hus på forespørsel, som dette huset er et eksepmel på. Villa Brattskott er arkitekttegnet av Norgeshus for kunde i Østfold. Foto: Norgeshus Vis mer

Skreddersøm

Selv om du velger ferdighus, typehus, kataloghus - eller hva du nå vil kalle det, trenger du ikke å føle deg låst til de løsningene som skisseres i katalogen. Det er vanlig at ferdighusleverandørene gjør individuelle tilpasninger, i større eller mindre grad.

– Så og si alle gjør tilpasninger i forhold til kataloghusene. Det er veldig få som kjøper husene akkurat som de er tegnet i katalogen, sier Forseth til DinSide.

Hun forteller at de også tegner hus på bestilling fra kunde.

– Vi har tegnet mange store flotte eneboliger også i fjor. Til de som ikke finner et kataloghus, tegner vi et som blir etter eget ønske, sier Forseth.

Appen som hjelper deg med husvalget

Dette vil vi ha nå

– I tillegg til de tradisjonelle boligene som er bestselgere, ser vi også en dreining mot det mer moderne, som større vinduer, for eksempel, sier Forseth i Norgeshus.

Hun forteller også at de merker økt etterspørsel etter boliger med utleie. Både Forseth i Norgeshus og Blom Thorsen i Mesterhus forteller at de merker økt etterspørsel etter flermannsboliger, type tomannsboliger, dubletter, eneboliger i rekke og rekkehus. Dette som følger av mangel på tomter og høye tomtepriser.

Tomansboliger er stadig mer populært, ifølge Mesterhus. Og denne tomannsboligen, Mathilde, er inne på bestselgerlisten fra Mesterhus. Foto: Mesterhus
Tomansboliger er stadig mer populært, ifølge Mesterhus. Og denne tomannsboligen, Mathilde, er inne på bestselgerlisten fra Mesterhus. Foto: Mesterhus Vis mer
Trend fra Norgeshus, bygget som enebolig i rekke. Foto: Norgeshus
Trend fra Norgeshus, bygget som enebolig i rekke. Foto: Norgeshus Vis mer


– En trend vi har sett det siste året er at tomannsboliger stadig blir mer populære. Antall tomannsboliger vi bygget i 2012 økte med 15 prosent sammenlignet med året før. Vi ser at tomannsboligen vår Mathilde er inne på vår bestselgerliste. Vi antar at den økte etterspørselen av flermannsboliger har med tomtetilgang og prisen på tomtene i pressområder å gjøre, sier Blom Thorsen til DinSide.

Norgeshus har hatt stor suksess med boligen Trend, som kan bygges som enebolig i rekke. Denne kan bygges med flatt tak eller med saltak, som gir et ganske forskjellig uttrykk, som du kan se i bildeserien.

Mange av ferdighusprodusentene vil lansere nye modeller i løpet av våren. Vi vil følge med og gi deg nyhetene etterhvert som de kommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer