De hotteste utepeisene

Vil du ha det varmere på terrassen eller balkongen i år, bør du vurdere en utepeis.

Utelyst

Våren er her for fullt. Vårblomster pipler opp, og snøen er - de fleste stedene - borte for godt. Humøret har kanskje steget i takt med temperaturen, og lysten til å oppholde seg utendørs i vårværet likeså.

Men det er et lite men. For det er kanskje litt for kaldt - spesielt når solen går ned. Heldigvis finnes det gode råd for å holde varmen når det skjer.

Med en utepeis kan du nemlig forlenge sommeren litt - i begge ender - og dermed oppnå en lengre sommer enn naboen. I tillegg vil mange ha glede av å drømme seg bort i de rødoransje flammene:

En utepeis gir både hygge og varme. Foto: Sundance.no
En utepeis gir både hygge og varme. Foto: Sundance.no Vis mer

De hotteste utepeisene

  1. De herlige utepeisene


Se de vakre og varme utepeisene til uteplassen

Bildespesialen supplerer vår artikkel fra juni 2006 om utepeiser i hagen. Mange av disse peisene kan dermed fremdeles kjøpes:

De hotteste utepeisene

Vi har altså funnet en rekke nye utepeiser vi mener kunne gjøre susen på en vakker vårdag. Spesielt inneholder den nye bildeserien en rekke mindre og flyttbare peiser.

For store og små

I artikkelen har vi tatt med en rekke utepeiser som er tilgjengelig på det norske markedet. Dette gjelder for det første de større (og dyrere) versjonene som ofte er muret opp, og står fast et sted på terrassen eller i hagen. For det andre de mindre (og vanligvis billigere) versjoner der du har mulighet til å flytte peisen rundt, slik at den varmer akkurat der du ønsker det.

Vær oppmerksom på at de mindre typene selvsagt ikke gir samme varmeeffekt som de store. I tillegg vil grillfunksjonen naturligvis også være av mindre betydning, jo mindre peis du velger.

Med loven i hånden

- Å sette opp en utepeis vil regnes som et mindre tiltak etter plan- og bygningsloven, og er derfor fritatt for melde- og søknadsplikt, forklarer jurist i Huseiernes Landsforbund, Anders Leisner, men legger til:

- Det er likevel en bestemmelse om at en skorsteinsmunning ikke må være plassert mindre enn tre meter fra en brennbar husvegg. Det gir altså en begrensning på hvor du kan sette peisen, både i forhold til ditt eget hus og naboens, sier Leisner.

Ifølge juristen er det derfor ikke nødvendig å spørre naboen om det er greit at du setter opp en slik peis, men likevel anbefales det naturligvis at man tar hensyn til at røyken ikke fyker direkte inn på naboens yndlings-uteplass.

- I leiligheter vil det imidlertid nok være kontroversielt å ha en utepeis, da det vil være vanskelig å overholde reglene om at den skal stå tre meter fra brennbar vegg, avslutter Anders Leisner.

Uansett: Har du leilighet med stor (og åpen) terrasse, og bor i et sameie, er det selvfølgelig ikke noe i veien for å sjekke med styret om en mindre flyttbar peis hadde vært lovlig.

Eksterne lenker:
www.rkc.no (Leverer bla. til Maxbo og Monter), www.nexopejse.dk (Den danske leverandøren til RKC), www.krukkegaarden.no, www.sommerbutikken.no, www.ost-varme.no, www.sundance.no, www.girse.dk (Leverer bla. til Østlandske varmesenter), www.lundhede.datascan.net, www.skeidar.no.

Relaterte artikler: