De fem smarteste verktøyene

Skal du i gang med oppussing eller nybygg er det 5 verktøy som sparer mest tid og ergrelser.

«Bruker du hammer og spiker må du som regel innta diverse yoga-stillinger for å holde lista med et eller flere bein/føtter, og hammer og spiker med hendene.»


Verktøy er både til nytte og glede, den største gleden opplever man når arbeidet går som en lek fordi man har det smarteste verktøyet.

Når man skal anskaffe verktøy i forbindelse med et oppussings- eller byggeprosjekt gjelder det å prioritere. Noe verktøy er kjekt å ha, men blir sjelden brukt, annet finner man stadig nye bruksområder til. Dessuten gjelder det å bruke pengene fornuftig - verktøy du bruker en gang i blant trenger ikke ha samme kvalitet som det som brukes veldig ofte.

Velger du å kjøpe verketøy i proffkvalitet kan det vare så lenge at det er brukbart også i neste generasjon. Det er likevel ikke alltid så lurt, siden det stadig skjer tekniske nyvinninger som gjør verktøyet bedre, enklere i bruk og sikrere. En blanding av verktøy med god og enklere kvalitet vil være riktig for de fleste.

Liten kompressor til spikring og lett verktøy
Liten kompressor til spikring og lett verktøy Vis mer
Spikerpistol til større spiker
Spikerpistol til større spiker Vis mer
Dykkertpistol til lister etc.
Dykkertpistol til lister etc. Vis mer


Her er vår toppliste ut fra egne erfaringer:

Kompressor og spikerpistoler

Dette er helt genialt, og trenger ikke være spesielt dyrt. En 2-hesters sak med tank på 20 liter holder fint til dykkert for listing, og håndterer også kraftigere spiker. Det eneste man da må passe på er å vente litt iblant slik at tanken får fylt seg opp.

Spesielt ved fotlister er det genialt. Bruker du hammer og spiker må du som regel innta diverse yoga-stillinger for å holde lista med et eller flere bein/føtter, og hammer og spiker med hendene. Har du en liten dykkertpistol er det bare å holde lista nede med den ene hånden og trekke av pistolen med den andre. Da vi "listet oss" rundt stua etter å ha lagt ny parkett smilte vi hele veien rundt!

Kompressorer finnes på lokketilbud helt nede i 5-600 kroner og opp til flere tusen kroner. Skal du bruke kompressoren til å drive verktøy som brukes kontinuerlig som sliping, borring eller sprøyting, trenger du en kraftig maskin med stor tank. Det samme gjelder om du skal kunne bruke den til hjulskifte på bil etc.

Men skal du bare bruke luftverktøy som trenger luft i korte øyeblikk kan du klare deg med en mindre kompressor med en liten tank.

Fordelen med luftverktøy er at det er svært billig. Enkle og nyttige ting som blåsepistoler til renblåsning, sandblåsingsutstyr, luftpåfylling med manometer til sykkel og bildekk, meiselhammer osv. til en drøy hundrelapp.

Mer avansert luftverktøy til saging og sliping er også billig, men krever kraftigere kompressor. Da kan dette bli dyrere enn å kjøpe elektriske varianter. Vi kjøpte f.eks. elektrisk muttertrekker til hjulskifte til en rimelig penge, det ble billigere enn å kjøpe en kraftigere kompressor.

Kompressorer og spikerpistoler får du hos Clas Ohlson , Biltema, Torshov, Jernia, Proffpartner, Coop, SmartClub, Luna, Tools-kjeden, og mange andre steder.

(Det finnes også elektriske stiftepistoler og gassdrevne spikerpisoler)

De fem smarteste verktøyene


Skruautomat
En skruautomat er en drill med automatisk matemekanisme for skruer på bånd. Den stilles inn slik at den stopper automatisk når skruen er skrudd helt inn. Nye skruer mates inn automatisk.

Dette er et genialt verktøy, det er skruevarianten av spikerpistolen. Den drives ikke med trykkluft, men med batteri eller strøm fra stikkontakten.

Skal du sette opp gipsplater eller bygge terrasse (husk knebeskyttelse) er skruautomaten din beste venn. Også mindre arbeider går som en lek, du slipper å fomle med å plukke skruer og få de til å sitte på bitsen.

Skruautomater finnes fra bl.a. Makita, Senco og Hilti, prisene starter i overkant av 2200 kroner. Batteridrevne skruautomater finnes også, de er overraskende kraftige, men sørg for å ha flere nyladede batterier tilgjengelig.

Multimaster sliper, sager og skjærer
Multimaster sliper, sager og skjærer Vis mer
Med knivblad
Med knivblad Vis mer


Vibrerende sag
Fein Multimaster er alle vibrasjonssagers far, den klarer jobber som du rett og slett ikke får til med annet verktøy. Sage lister i hjørner, kappe gerikter over ny parkett osv. I tillegg til at den kan brukes både til å slipe og skjære.

Originalmaskinen er et tysk kvalitetsverktøy til en profesjonell pris, men det finnes også billige kopier og alternative løsninger fra f.eks. Bosch. Jernia, Clas Ohlson, Europris og byggevarehus har forskjellige varianter. Kvaliteten på kopiene er sterkt varierende, og de kan bråke noe infernalsk...

Kopiene kan som regel bruke blader etc. til Fein, men disse koster gjerne mer enn selve maskinen. Tysk profesjonell kvalitet koster.

En grunnpakke fra Fein koster i overkant av to tusen kroner. Bosch sin variant noen hundrelapper mindre.

De fem smarteste verktøyene

Lasevater

Laser som hjelpemiddel har blitt svært utbredt på elektroverktøy, særlig på sager. Men skal du sette opp reisverk, lage døråpninger, montere hyller eller annet som skal være i lodd eller vater - da trenger du et laservater.

De kommer i mange varianter, på stativ, til veggfeste, frittliggende/stående etc. De kan sende ut stråler i vinkler eller i kryss - og finnes med libeller for manuell justering eller som selvnivellerende.

Prisene ligger fra noen få hundrelapper opp til tusenlappen. De har blitt ganske vanlige og finnes i jernvarehandelen.

Kapp- og gjærsag
Kapp- og gjærsag Vis mer


Kapp/gjærsag
Det er ikke mange år siden dette var et profesjonelt verktøy utenfor rekkevidde for menigmann. I dag får du kurante sager for under tusenlappen.

Forskjellen på sagene i de forskjellige prisklassene ligger i presisjon og stabilitet, pluss generell kvalitet på materialer, motor og sagblad. Men presisjonen er god nok for de fleste, og uansett bedre enn om man sager for hånd, selv med gjæringskasse.

Det anbefales å velge en sag med sleide, for å kunne sage bredere materialer enn lister.

Det er også en fordel å anskaffe et fintannet sagblad i tillegg til det grove som vanligvis følger med. Til lister er dette helt nødvendig for å få et fint snitt. Også til grovere materialer gir et slikt blad et penere snitt, selv om det tar noen flere sekunder å sage gjennom en 2x4.

Skal du i gang med et større prosjekt finnes det også svært praktiske sagbord for kappsager.

Flere gode tips eller erfaringer med verktøy? Del dem med alle i forumet!