De danske drømmehusene

Vi fortsetter serien om nye hustyper, men beveger oss nå noen grader lenger sør: Her kan du se hvordan danskene mener at husene bør se ut.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

For noen uker siden spurte vi de norske typehusfirmaene hvordan deres nye hus ser ut.

Klikk her for å se hvilke svar vi fikk.

Nå fortsetter vi serien med hus fra andre land. I første omgang har vi kastet oss over danske hus.

TRYKK HER FOR Å GÅ DIREKTE TIL BILDESPESIALEN MED DE TYPISKE NYE DANSKE HUSENE.

De danske drømmehusene


(I bildespesialen har vi også tatt med enkelte hus som tilhører den mer tradisjonelle typen - men er nybygget - for å vise hvordan mange danske hus ser ut).

Husene er hentet fra en rekke av de største husbyggerfirmaene i Danmark.

Vil bo i trehus

- Hvis jeg skal nevne ett typisk trekk ved den danske byggestilen akkurat nå, er det at man bygger ganske store hus på små tomter. De husene som blir bygget, er vanlige typehus fra byggefirmaer. Men tomtene i Danmark er blitt dyre, og det er helt åpenbart grunnen til at tomtene er blitt mindre. Men man vil altså fremdeles ha både stort hus, lekeplass til barna, potter med blomster og grillområde. Dermed kommer det hele til å se noe overlesset ut, sier arkitekt i Dansk Artiktektcenter, Susanne Pouline Svendsen.

DANSKE HUSTYPER

Hvilke(t) hus synes du er finest/kulest? (Avsluttet)
Lind&Risør: Fri Arkitektur(15%) 83
Frydkjær: Skagenshus 1(11%) 62
Eurodan: Pejsehuset(8%) 44
Lind&Risør: Individuelt byggeri(6%) 36
Frydkjær: Unoplan(6%) 32
Lind&Risør: Designserien(6%) 31
Eurodan: Skibet(5%) 30
Frydkjær: Skagenshus 2(5%) 28
Bülow&Nielsen: Punkthuset, nr.1(5%) 28
AZ Huse: HP163(5%) 26
Frydkjær: Skagenshus 3(4%) 24
Frydkjær: Trempelhuset(4%) 23
AZ Huse: SP163(4%) 23
Bülow&Nielsen: Parcelhuset(3%) 19
AZ Huse: SP165(3%) 17
Bülow&Nielsen: Punkthuset, nr.2(3%) 17
AZ Huse: SP162(3%) 14
Bülow&Nielsen: Vaseholmen(2%) 12
Bülow&Nielsen: Myrholmen(2%) 10
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Men også trehus er blitt veldig populære i Danmark de siste årene. Grunnen er at de er billigere å produsere enn vanlige hus, men det er også et viktig element at trehusene lever opp til en romantisk drøm mange folk har knyttet til det å være "tilbake i naturen" eller "ute i skogen", sier hun.

Hun poengterer likevel at de danske trehusene ikke er danske, men bare en kopi av utenlandske trehus.

- Jeg vil tro at om lag 50 prosent av de husene som bygges i dag, er trehus, men det er altså ikke noe særpreget dansk over dem, sier arkitekten.

Lite imponert

Susanne Pouline Svendsen og hennes arkitekt-kolleger er ikke akkurat imponert over den "nye" danske byggestilen som vises gjennom typehusfirmaene.

- At husbyggerne sier at de bygger en ny stil, er litt av et postulat. For meg å se er det de samme materialene, og bare små endringer som er blitt gjort. Jeg mener at mange av de tradisjonelle typehusene mangler den siste estetiske finishen. Det samlede uttrykket mangler, sier Svendsen.

Fuktig klima

Trehus er altså blitt veldig populære i Danmark de seneste årene, men noen hevder likevel at hus av tre ikke egner seg i det danske klimaet.

- Det er en gammel skrøne at tre ikke holder lenge i det danske klimaet. For i dag er tre impregnert, og dermed tilpasset et fuktigere klima. Man kan faktisk til og med si at det er et sunnere inneklima i et trehus, enn i betonghus. Også fullmurte hus har et veldig bra og sunt inneklima, men det er svært sjelden å se det i dag, da det er så mye dyrere enn å lage betonghus, avslutter Susanne Pouline Svendsen.

DANSK VS. NORSK

Hvilken byggestil er finest? (Avsluttet)
Den danske er finest(59%) 163
Den norske er finest(27%) 76
Ingen er fine(9%) 24
Vet ikke(5%) 15
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


NB. I bildespesialen har vi valgt å bare vise de typiske danske husene, på tross av at det altså er blitt mer vanlig å bygge trehus. Grunnnen er at trehusene ikke representerer en vanlig dansk byggestil, men er "importert" fra bla. Sverige, Norge og de østeuropeiske land.

TRYKK HER FOR Å SE BILDENE AV DE TYPISKE DANSKE HUSENE.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer