FlatTV-ene blir større og større, og tynnere og tynnere...  Foto: Per Ervland
FlatTV-ene blir større og større, og tynnere og tynnere... Foto: Per ErvlandVis mer

De blir bare større og større...

Gjennomsnittsstørrelsen på TV-er har økt fra 26 til 40 tommer.

En oversikt fra elektrokjeden Lefdal viser at størrelsen på norske TV-er har økt betraktelig de siste årene.

– For 15 år siden var 26 tommer den mest solgte størrelsen hos oss. Fem år senere hadde den vokst til 28 tommer, og i år kommer nok gjennomsnittsstørrelsen til å ligge på 40 tommer. Neste år forventer vi enda en økning, sier Ørjan Wilhelmsen i Lefdal Elektromarked i en pressemelding.

Han kan fortelle at i 93 var kun ett eneste apparat blant de solgte større enn 32 tommer. I år er nesten alle TV-er som selges større enn 32 tommer.

- Til og med 60-tommere går det en del av om dagen, sier Wilhelmsen.

Vi tar et nostalgisk tilbakeblikk: Se de billige "gigantTV-ene" fra 2002. Hva med en 44-tommer til 30.000 pluss?

Vil ha flatt

Mange husstander har flere TV-er, selv om det nok er vanlig å plassere dem i flere rom, og ikke ved siden av hverandre, slik som her.  Foto: Øyvind Paulsen
Mange husstander har flere TV-er, selv om det nok er vanlig å plassere dem i flere rom, og ikke ved siden av hverandre, slik som her. Foto: Øyvind Paulsen Vis mer


I 2002 solgte butikken sin første flatTV, og kun få år senere var billedrørsTV-ene ute av sortimentet. Og Wilhelmsen forteller at jo flatere TVer vi kjøper, jo større vil vi ha. I tillegg vil vi helst ha TV-ene så tynne som mulig.

– Da flatskjermene kom, bidro det sterkt til at flere kjøpte større tv-er. Allerede i 2005 hadde bestselgeren vokst til 32 tommer, sier han

Nå er det få som har mindre enn 32 tommer i stuen. Og vi begrenser oss heller ikke til bare å ha TV i stuen. Nå er trenden å ha mer enn én TV. En av årsakene er nok prisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sonys LCD-nyheter høsten 2003 var priset fra 15.000 kroner for en 15-tommer til 70.000 kroner for en 40-tommer. Til sammenligning: Den siste 32-tommeren DinSide testet fra Sony kostet fra 7.499 kroner.

Her finner du alt om hjemmekino

Størrelsen

Hvor stor TV har du? (Avsluttet)
41-46 tommer(31%) 791
15-32 tommer (25%) 636
33-40 tommer(24%) 614
47-52 tommer(13%) 336
53 tommer eller større(5%) 120
Har ikke TV(2%) 61
14-tommer. Billedrør(1%) 31
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


– Konkurransen om kundene har ført til at prisen på tv-er har gått kraftig ned. Mange kunder sier at de skal kjøpe seg en tv til kjøkkenet, soverommet eller barnerommet. Men da ønsker de stort sett en mindre tv enn den de har i stua.

Tynnest? Se plasmaTV-en som er tynnere enn 3 cm

Nytt på nytt

Det er ikke bare lavere priser og ønsket om flere tommer som gjør at vi bytter ut TV-en oftere enn før. Ny og forbedret teknologi bidrar også.

– Vi merker at mange er opptatt av å skaffe seg den siste teknologien. Vi selger mest LCD TV-er, men også en god del plasmaskjermer. Siste nytt heter LED TV, og til tross for høyere pris er disse skjermene på full fart inn, sier han.

Se vår test av Samsungs nye LED TV-er.