TEST AV SPAREPÆRER: Det er store forskjeller på levetid og lysstyrke. Foto: Colourbox
TEST AV SPAREPÆRER: Det er store forskjeller på levetid og lysstyrke. Foto: ColourboxVis mer

De beste sparepærene

Disse sparepærene varer lengst og gir best lys.

Glødelampene er på vei ut, og du må tenke alternative lyskilder i lampene dine. Sparepærer eller LED-lamper er et mer miljøvennlig alternativ til de vanlige glødepærene.

Forbrukerrapporten har tatt for seg 21 sparepærer med forskjellig form, 19 av dem med E27-sokkel. Alle lyspærene er testet for energiforbruk, lysstyrke, lyskvalitet og levetid - og dette er kryssjekket mot det som oppgis av produsentene.

Levetid

Pærenes levetid er testet inntil 3.000 timer hittil, men Forbrukerrapporten skriver at de vil fortsette å teste til 8.000 timer er nådd.

Ifølge Embret Mellesmo, administrerende direktør i Osram, er det stor forskjell på hvor lenge sparepærene er ment å vare. Dette står som regel på pakningen, og Osram leverer sparepærer som skal lyse fra 6.000 til 15.000 timer. Varigheten gjenspeiles ofte i prisen.

- Vil du spare miljøet, bør du velge dem som varer i 15.000 timer. Dette gir mindre belastning for miljøet, både når det gjelder produksjon og avfall, sa Mellesmo til DinSide tidligere i år, i forbindelse med denne artikkelen.

Det er også mange som har lagt merke til at lysstyrken i sparepærer blir svakere over tid. Hvor lenge holder lysstyrken seg?

- Når vi sier at en lyspære skal vare i 15.000 timer, vil ikke dette si at den blir mørk, det vil si at da har den igjen omtrent 90 prosent av lysstyrken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sju myter om sparepærer

De beste

Lyspærene er karaktersatt med delkarakterer fra en til fem (fem er best) på alle evalueringspunktene. Deretter er det beregnet en sluttkarakter, der 100 er best - og 0 (null) er dårligst.

Best på lysstyrke:
PHILIPS Tornado, 20-23W. Full skåre (5) på lysstyrke.

Best holdbarhet:
Fire pærer med lik skåre (4):
PHILIPS Softone, 7-9W (tilsvarende cirka 40W)
PHILIPS DOWNLIGHTER GU 10
OSRAM DULUXSTAR MINI Twist, 10-12W (tilsvarende cirka 60W)
GE Extra Mini/BIAX Electronic, 20-23W (tilsvarende cirka 100W)

Best totalt:
GE Extra Mini/BIAX Electronic 20-23W (tilsvarende cirka 100W+): Totalpoeng 72

Det er ikke tatt hensyn til pris i vurderingen av de ulike lyspærene.

Du kan lese hele testen hos Forbrukerrapporten.

Forbrukermagasinet Tænk testet sparepærer i mai 2009: Ingen holdt mål

Disse forsvinner

Det er de frostede lyspærene som nå skal trekkes fra markedet. Også de såkalte perlemorslampene på 60 watt forsvinner, samtidig med 25 og 40-watts frostete pærer. Slik skal forbrukerne tvinges til å bruke mer energivennlig belysning.

Ikke helt ufarlige

Sparepærene er altså et miljøvennlig alternativ til glødelampene, men de er ikke helt ufarlige. Sparepærer finnes i forskjellige varianter; snodde lysrør - som er intet annet enn et tvinnet lysstoffrør - og sparepærer med tolagsglass. Sparepærer med tolagsglass anses som det tryggeste valget.

Britiske forskere har tidligere advart mot sparepærer fordi stråling fra disse skade hud og gi økt risiko for kreft. Statens Strålevern bekrefter disse mistankene. Men det er ikke alle sparepærer som skal være like ille. Du skal imidlertid merke deg at strålingsfaren er avhengig av nærheten til lyskilden.

- Ingen bør sitte med noen som helst pære nærmere enn 30 centimeter, om det er halogenpære, glødepære eller sparepære, sa Christensen i Statens strålevern til DinSide i denne artikkelen. Jeg ser ikke noen grunn til at dette skal flagges som noen risikofaktor, men man kan selvsagt være "føre var" ved å velge pærer med tolagsglass, uttalte forskeren videre til DinSide .

Må ikke kastes i søpla

Et annet problem med sparepærene er at de inneholder blant annet kvikksølv, og en undersøkelse fra Statens Forurensningstilsyn (SFT) viser at hver tredje nordmann kaster sparepærene i søpla. Dette til tross for at de inneholder miljøgifter, og kan være direkte skadelig for folk dersom de knuser. Husk at du ikke må kaste sparepærer i søpla - de skal leveres som returavfall i butikkene som selger slike pærer.

Ikea gir pant på sparepærer - du får to gratis nye sparepærer for hver fulle boks med gamle pærer som du returnerer til Ikea. Returboksen som skal brukes, kan hentes hos Ikea. Det er imidlertid en stor boks, så her er det kanskje ikke de gratis lyspærene som bør være drivkraften ...