De beste batteriene

Noen går grundigere til verks enn andre når de måler batterikapasitet.

<B>EN SLAGS TOPP OG BUNN:</B> Det er på langt nær alle batteriene som er testet på nettstedet batteryshowdown.com som er tilsalgs i Norge, men disse to Duracell-modellene får du enkelt tak i. De gjør det både bra og dårlig.
EN SLAGS TOPP OG BUNN: Det er på langt nær alle batteriene som er testet på nettstedet batteryshowdown.com som er tilsalgs i Norge, men disse to Duracell-modellene får du enkelt tak i. De gjør det både bra og dårlig. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvem skulle trodd at domenenavnet batteryshowdown.com først nylig ble tatt i bruk på internettet? På norsk blir navnet noe slikt som "batterikamp.com", og det er en veldig presis beskrivelse. Nettstedet har så langt testet snart 30 ulike AA-batterier, og resultatene spriker kraftig.

Batteryshowdown har vært innom billigbatterier som så vidt vi vet er umulig å kjøpe i Norge - Fords sink-batteri har vi for eksempel aldri sett her til lands - men de har også testet en betydelig mengde kjente batterier fra etablerte produsenter som Duracell, Varta, Panasonic og Energizer. Disse er enkle å få tak i også her.

Les også: Billigbatteri like bra som dyre

Bruksområdet bestemmer

For å vise at de vet hva de gjør har testmannskapet utviklet en testmetode som blant annet gjør at de med høy presisjon kan måle nøyaktig hvor mye energi som er lagret i hvert enkelt batteri.

TESTAPPARAT: Slik ser måleapparatet ut som batteryshowdown.com har brukt til å teste nesten 30 AA-batterier. Foto: batteryshowdown.com
TESTAPPARAT: Slik ser måleapparatet ut som batteryshowdown.com har brukt til å teste nesten 30 AA-batterier. Foto: batteryshowdown.com Vis mer


Batteriet kan som kjent brukes i både lekebiler og store, eksterne kamerablitser, og ettersom bruksområdet kan ha stor betydning for batteriets ytelse, har nettstedet delt testene inn i to hovedkategorier: lav tappeeffekt og høy tappeeffekt. Lekebilen vil tilhøre førstnevnte, mens blitsen sorterer under sistnevnte.

Deler av testen kan overføres direkte til norske forhold, mens den delen av testen som vurderer forholdet mellom pris og ytelse ikke uten videre er direkte sammenliknbar med norske priser. Ettersom batteryshowdown.com er en britisk tjeneste som bare tester batterier som er tilgjengelig i Storbritannia, og som dessuten kjøper testbatteriene via diverse billigbutikker og supermarkeder, vil prisene sannsynligvis også variere sammenliknet med Norge.

Li-ion og NiMh: Slik behandler du de nye verktøybatteriene

En slags oppsummering

Ytelsestestene skal derimot være så vitenskapelige som de kan bli, og viser blant annet følgende:

TESTVINNER: Ingen batterier gjør det bedre i batteryshowdown.coms ytelsestester enn Energizer Ultimate Lithium.
TESTVINNER: Ingen batterier gjør det bedre i batteryshowdown.coms ytelsestester enn Energizer Ultimate Lithium. Vis mer


  • Energizer Ultima Lithium og Varta Professional Lithium varer desidert lengst både i apparater som krever lite og mye strøm
  • Energizer Ultima Lithium vinner absolutt alle ytelsestestene, mens Varta Professional Lithium får andreplass i alle ytelsestestene
  • Med britiske priser som grunnlag kommer Duracell Ultra Power oppsiktsvekkende dårlig ut i delen for "mest for pengene", og gjør det faktisk dårligere enn billigbatterier fra både Ford og supermarkedkjeden Tesco.
  • de dårligste alkaliske batteriene varer ikke engang en time under stor belastning, mens de to beste litiumbatteriene ligger på rundt 2.7 og tre timer, det vil si rundt tre ganger lenger. Det er en betydelig forskjell, men husk at litumbatterier kan koste betydelig mer enn rimelige alkaliske batterier.
  • de dårligste alkaliske batteriene varer rundt 8-9 timer i apparater med beskjedent strømforbruk, mens litiumbatteriene ligger på rundt 15 og 16 timer. Gitt prisforskjellene mellom enkle, alkaliske batterier og litiumbatterier vil det med andre ord være enda tettere mellom de beste og dårligste batteriene når det kommer til pris enn tilfellet er hvis du skal bruke batteriene i apparater som bruker mye strøm.

Et norsk eksempel

For å illustrere hvordan britiske priser ikke uten videre kan overføres til norske, viser en rask prissammenlikning i Norge at testvinneren Energizer Ultima Lithium koster rundt 100 kroner for fire batterier, mens testtaperen på pris, Duracell Ultra Power, koster rundt 50 kroner.

Gitt at Energizer varer drøye 16 timer når det brukes i apparater som trekker lite strøm, mens Duracell Ultra Power varer litt over 11 timer i samme typen apparater, vil du altså få 22 timers total brukstid hvis du kjøper åtte Duracell-batterier for samme pris som en firepakning med Energizer-batterier. Det er med andre ord lett å stirre seg blind på ytelse.

Du finner hele det omfattende testmaterialet her.