De 10 verste tabbene boligselgere gjør

Les dette før du selger boligen din.

Kjøp og salg av bolig er sannsynligvis de største økonomiske transaksjonene du vil gjøre i løpet av livet ditt. Det er ikke her du bør gjøre de største impulshandlingene.  Foto: Colourbox.com
Kjøp og salg av bolig er sannsynligvis de største økonomiske transaksjonene du vil gjøre i løpet av livet ditt. Det er ikke her du bør gjøre de største impulshandlingene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om noen indikatorer kan tyde på at boligmarkedet har stabilisert seg litt, er det fortsatt kamp om kjøperne. Her er tabbene du bør styre unna når du skal selge boligen din.

1. Bare prøve seg

- Det verste en gjør er å gjøre et "testsalg", eller ha en testvisning for å sjekke interessen i markedet, sier Espen Skaar, i Privatmegleren Torshov til DinSide.

Det kan bidra til å gjøre boligen din langt mindre attraktiv når du faktisk skal selge den. Han forklarer at bolig først og fremst er ferskvare, og det at folk ser at en bolig har ligget ute lenge, eller kjenner igjen annonsen fra tidligere ikke er spesielt positivt.

2. Statisk annonse

Kommer ingen på visning? Får du ikke solgt? Se på annonsen. At samme annonse ligger ute, uke etter uke, gjør at boligen din virker mindre attraktiv for potensielle kjøpere. For hvorfor skal de kjøpe boligen din når tydeligvis ingen andre vil ha den?

Espen Skaar, Privatmegleren.  Foto: Privatmegleren
Espen Skaar, Privatmegleren. Foto: Privatmegleren Vis mer


- Har du først lagt ut en bolig og du ikke får folk på visning eller ønsket pris: gjør noe med annonsen, sier Skaar.

Den største blunderen du gjør i forhold til annonse er å bruke gamle bilder. Særlig hvis boligen har ligget lenge ute for salg.

- Bilder med snø på når det er sommer - eller omvendt - det er noe av det verste du kan gjøre, sier Tom E. Johnsen i Sem & Johnsen til DinSide. - Du bør også sørge for at det er rent, lyst og hyggelig på bildene, men det blir færre og færre som ikke er klar over det.

For å fange nye interessenter kan du også prøve deg med ny annonsetekst, og se gjerne på overskriften og tekst til søkeresultatet dersom du har annonse på nett - det er jo nettopp denne som skal bidra til å fange potensielle kjøperes oppmerksomhet.

Tips til deg som skal selge på nett: Slik får du mest for varene dine

3. Ikke rydde unna

Selv om de fleste vet at de skal rydde - er det forbausende mange som ikke gjør det. Det er langt mellom skrekkeksemplene på finn med skittentøy og tannpastaflekker på vasken, men de finnes fortsatt.

Men minst like viktig som å rydde unna rot og vaske huset rent, er det å rydde unna de aller mest personlige effektene. Husk at ingen har lyst til å kjøpe ditt hjem, de vil kjøpe et utgangspunkt for å skape sitt eget. Så rydd unna familiebilder og nips. Når du synes du har fjernet mye og tror du er ferdig, er du sannsynligvis ikke mer enn halvveis. Få gjerne en venn med annen smak enn din til å hjelpe deg med å luke ut ting som de aldri ville hatt hjemme hos seg.

Les mer og se de utrolige bildene: Selger stygge boliger

4. Sette feil pris

Tom E. Johnsen, Sem & Johnsen
Tom E. Johnsen, Sem & Johnsen Vis mer


Du bør også tenke deg godt om før du bestemmer deg for prisantydningen. Prisantydning skal ikke være lavere enn den summen du er villig til å akseptere - så dersom du bruker kunstig lav pris i annonsen, og ikke aksepterer lave bud, vil ikke folk komme igjen.

På den annen side: Setter du prisen for høyt, kan du skremme bort potensielle kjøpere.

- Prøv å være realistisk, er rådet vi får fra Johnsen.

Hvor mye er boligen din verdt? Sjekk med vår boligpriskalkulator.

5. Lyve i annonsen

Det er heller ikke smart å lyve i annonsen for å lokke folk på visning. Dette fører bare til at potensielle kjøpere blir skuffet, og de kjøper ikke. Enda verre er det å være for kreativ med detaljene i prospektet. Lyver du i prospektet eller i boligsalgsrapporten, kan du risikere søksmål i ettertid.

6. Være for gjerrig

Enten det gjelder en linje ekstra i boligannonsen, eller å investere i å skifte ut den ødelagte gulvlisten. Når du skal selge noe til en eller flere millioner kroner, og forhåpentligvis tjene en god slump penger, kan det lønne seg å spytte i noen kroner. Man tenker gjerne at man skal tjene penger når man selger, og bruke penger når man kjøper. Men du må regne med å bruke fem-sekssifrete summer på bare å selge og flytte. Og det før du har brukt en eneste krone på å kjøpe ny bolig.

Det lønner seg å tenke økonomisk, men du trenger ikke spare i alle ledd.

Smart kostnadskutt? Se hvor mye du kan spare på å selge boligen selv

7. Kutte i markedsføringen

Du må gjerne finne rimelige løsninger, men markedsføring av boligen din er alfa og omega for å få interessenter på visning. Det hjelper ikke å ha en perle av en bolig til salgs om ingen vet at den finnes.

Dette betyr ikke at du må kjøpe en helside i VG, men sørg for at boligen din er til stede i relevante media. Det er et velkjent fakta at de fleste som skal kjøpe bolig bruker Finn.no, men velg gjerne andre kanaler på nett også. Og tenk gjerne nytt, og benytt deg av de nye sosiale nettverkene, som Twitter og Facebook. Lag en gruppe, og tips alle dine venner og bekjente.

- Jeg anbefaler å markedsføre så bredt som mulig, sier Skaar.

Når det kommer til trykt materiell, må du gjerne spare på materialbruk. For eksempel kan prospektet godt trykkes opp på ordinære papirark, så lenge all informasjonen er til stede og bildene kommer tydelig frem.

8. Pusse opp

Det kan lønne seg å fikse på fasaden før du skal selge. Sparkle sprekker og male vegger som er skitne av bystøv eller nikotin betaler seg ofte, men tenk deg godt om før du går i gang med et større oppussingsprosjekt, da du sannsynligvis ikke vil få igjen hele investeringen.

Anbefalingen er stort sett unison: Det lønner seg å fikse på fasaden, så fiks gjerne på overflatene. Men sørg for å gjøre skikkelig arbeid. Det er bedre å selge et oppussingsobjekt som skriker etter et malingsstrøk enn noe som tilsynelatende ser splitter nytt ut, men som bærer preg av hastverk og dårlig håndverk.

Oppussingen som lønner seg når du skal selge

9. Ha visning i utfartshelger

«Går du ut med riktig pris i dag, kommer det folk på visning.Espen Skaar, Privatmegleren»


I de kommende månedene er det mange ferie- og fridager. Påske, 1. mai, kristi himmelfart og pinse. Unngå å legge visninger til disse dagene.

- Vil du ha mange på visning, bør du holde deg unna de største utfartshelgene, sier Johnsen. Men ingen regel uten unntak. Skal du selge hytten din, bør du tenke omvendt. - Det kan lønne seg å legge visninger av fritidsboliger til en ferie eller langhelg.

Les også: Slik selger du til en god pris

10. Gjøre et halvhjertet forsøk

Helt til slutt: Når du bestemmer deg for å selge bolig, er det bare å innse at dette vil og bør ta mye tid. Sjansen er stor for at du kun skal selge et par boliger i livet ditt, og da bør du ta deg bryet med å sette deg ordentlig inn i prosessen. Det vil du kunne både spare og tjene mye på.

- Det er ikke hver dag du selger bolig. Så når du først selger, bør du gjøre det med høye kneløft, avslutter Skar.

Mer fra DinSide: Alt om boligsalg

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!