Danske drømmehytter

Har du fått nok av norske hytter langs sjøen til flere millioner kroner? Prisene på hytter langs svenskekysten begynner også å ta av. Det er nå du bør huske på at det bare er såååå deilig å være norsk i Danmark.

Ønsker du deg en fritidsbolig ved sjøen? Drømmen kan bli virkelighet, uten at du må punge ut med et syvsifret beløp til boligselgeren. Den nordlige delen av Danmark har et stort utvalg av sommerhus til rimelige priser.

Du tror kanskje at det er langt til Danmark? Denne myten kan vi avlive med en gang. Bor du i området rundt Oslofjorden (som 40 prosent av alle nordmenn gjør) er det ikke mye lenger enn til en hytte på fjellet.

Hvem får kjøpe hytte i Danmark?

Som hovedregel har utlendinger uten fast bopel i Danmark ikke lov å kjøpe fritidshus, med mindre de har bodd i Danmark i sammenlagt fem år. Det finnes imidlertid en del unntak fra regelen som nordmenn kan utnytte.

Du kan søke om dispensasjon fra regelen, hvis du oppfyller et eller flere av disse kriteriene:

  • Du har tidligere oppholdt deg i Danmark i en kortere årrekke (enn fem år).

  • Du har familiemessig tilknytning til Danmark.

  • Du har en sterk tilknytning til venner i Danmark.

  • Du har en spesiell tilknytning til en bestemt geografisk område i Danmark.

  • Du har gjennom mange år feriert i Danmark (hvert år).

  • Du har en spesiell kulturell tilknytning til Danmark.

Mange nordmenn oppfyller uten tvil et eller flere av disse kravene.

For å få tillatelse til å kjøpe hytte må du sende en skriftlig søknad til Justitsministeriet i Danmark. Her må du redegjøre for hvorfor nettopp du bør få lov til å kjøpe deg drømmehytta. Ikke legg skjul på dine danske ”kvalifikasjoner”. Smisking hjelper kanskje ikke, men det er helt sikkert lurt å fortelle så mye som mulig om ditt positive forhold til Danmark og danskene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Adressen til Justitsministeriet:
Slotsholmsgade 10
1216 København K
Danmark.

Hyggeligst i Nordjylland

Skal du som nordmann kjøpe deg hytte i Danmark, er det kortest vei til Nordjylland. Bra er det, for Nordjylland byr på et vell av attraksjoner og hyggelige gjøremål for hele familien. Området har blant annet noen av Danmarks beste strender. Og ikke minst mat og drikke til hyggelige priser.

www.visitnord.dk finner du en utførlig ferieguide til de fleste aktiviteter i Nordjylland.

Pris og kvalitet

I Danmark er det ikke lov å bygge på stranden, eller i umiddelbar nærhet. De hyttene som ligger nærmest har om lag 200 meter til vannet. Vi har sjekket hytteprisene, og har kommet frem til at det er mulig å kjøpe en fin og romslig (minimum 50 kvadratmeter) hytte i Nordjylland til mellom 250.000 og 450.000 DKr. Disse hyttene har som oftest mellom 400 og 800 meter til vannet.

Nedenfor viser vi linker til danske hjemmesider for boligkjøp. Her kan du taste inn dine egne krav til en fremtidig hytte i Danmark, og få en utførlig liste over nåværende tilbud i markedet. De beste og billigste strandkommunene på østkysten er Frederikshavn og Sæby.

www.home.dk
www.edc.dk
www.nybolig.dk

Reiseruten

Hvordan komme seg fra Norge til Danmark? Her er de raskeste reiserutene.

Fra Østfold/Oslo
Raskeste veien er med bil til Göteborg (om lag fire timer fra Oslo og 2,5 timer fra Halden). Heretter med Stena Lines hurtigferje fra Göteborg til Frederikshavn som tar to timer. Total reisetid: mellom 4,5 og 6 timer.

Fra Vestfold
Bor du i Vestfold er det raskest å benytte seg av Color Lines ferje fra Larvik til Frederikshavn. En dagseiling tar 6 timer og 15 minutter.

Både Stena Line (www.stenaline.no) og Color Line (www.colorline.no) har mange seilinger fra ulike byer i Østfold, Vestfold og Oslo. På internettsidene til selskapene kan du finne den ruten som passer deg best.