<b>UNØDVENDIG?</b> Det er viktig å vite når man skal bruke tøymykner, ellers kan det gjøre mer skade enn gagn. Foto: ALL OVER PRESS
UNØDVENDIG? Det er viktig å vite når man skal bruke tøymykner, ellers kan det gjøre mer skade enn gagn. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Dansk butikkjede fjerner skyllemidler fra butikkhyllene

Irma, en del av danske Coop, kutter alle skyllemidler og tøymyknere fra sine butikker, melder Danmarks Radio.

Den danske butikkkjeden Irma har valgt å ta ut skyllemidler og tøymyknere fra sine 81 butikker. Årsaken til dette skal være at utslipp fra skyllemidler forårsaker miljøforurensning.

- Det er et unødvendig produkt, siger Signe Frese, miljøchef i Irma og CSR-chef i Coop Danmark, til DR.dk.

Ingen av de andre danske Coop-kjedene har planer om å droppe salg av skyllemidler. Men hva med Coops norske butikker?

- Vi har per i dag ingen planer om å ta ut skyllemiddel fra Coop-butikkene, sier Kristin Paus, informasjonsdirektør i Coop Norge til Dinside.

Heller ikke NorgesGruppen har umiddelbare planer om å fjerne skyllemiddel fra sine butikkhyller:

COOP Norge har ingen planer om å følge Irmas eksempel, ifølge Kristin Paus. Foto: COOP
COOP Norge har ingen planer om å følge Irmas eksempel, ifølge Kristin Paus. Foto: COOP Vis mer


- Vi ser på det Irma har gjort som et godt innspill til videre dialog med våre leverandører i forhold til miljø, sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i NorgesGruppen til Dinside.

Vasker du klærne riktig?

Biologisk nedbrytbart

Ifølge Anne Gjemdal, kommunikasjonssjef i Lilleborg, er ingen av deres tøymyknere merkepliktige i henhold til gjeldene regelverk rundt miljøforurensning.

- Den viktigste aktive ingrediensen i våre tøymyknere er lett biologisk nedbrytbar, sier Gjemdal til Dinside.

ANNET MILJØFOKUS: Norgesgruppen har satt fokus på avskoging, reduksjon av sprøytemidler og omsetningsvekst på miljøsertifiserte produkter i de neste par årene, forteller Kine Søyland.   Foto: NORGESGRUPPEN
ANNET MILJØFOKUS: Norgesgruppen har satt fokus på avskoging, reduksjon av sprøytemidler og omsetningsvekst på miljøsertifiserte produkter i de neste par årene, forteller Kine Søyland. Foto: NORGESGRUPPEN Vis mer


Det er også verdt å merke seg at det er forskjell på norske og danske vaskemidler, også de som selges under samme navn, i tilsynelatende like forpakninger. Årsaken er blant annet at det er ulike grenser for hvilke virkestoffer som er tillatt - og konsentrasjonen av disse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette ble aktualisert tidligere i høst da en dansk kvinne endte på sykehus, ifølge dagens.dk, etter å ha prøvd «norsk vasketriks» med å la salmiakk stå i ovnen over natten for enklere rengjøring, som ble omtalt blant annet i Finnmarken.no.

(NB. Vi vil uansett anbefale at du sørger for god lufting og holder barn og dyr unna kjøkkenet mens prosessen pågår, om du ønsker å gjøre dette hjemme.)

Hverken produsenter og forhandlere har forøvrig merket noen nedgang i salg av tøymyknere.

Lukter de nyvaskete klærne surt? Det kan være maskinens skyld: Slik blir du kvitt lukten og Slik unngår du at det skjer igjen.

Her bør du bruke tøymykner

IKKE HÅNDKLÆR: Med mindre håndklærne dine er skikkelig slitte og stive, bør du holde tøymykneren unna. Foto: ALLOVERPRESS
IKKE HÅNDKLÆR: Med mindre håndklærne dine er skikkelig slitte og stive, bør du holde tøymykneren unna. Foto: ALLOVERPRESS Vis mer


Ifølge Gjemdal i Lilleborg er skyllemidlenes oppgave å smøre fibrene i tøyet på en tilsvarende måte som balsam smører håret etter vask, tøyet blir mykere, fibrene blir mindre slitt og klærne skal bevare fasongen og fargen lenger.

Tekstilene skal også tørke raskere og være enklere å stryke, om du tilsetter skyllemiddel.

Tøymyknere er også en glimrende måte å bidra til å fjerne statisk elektrisitet. Denne effekten skal være spesielt god på syntetiske fibre. Bruken her er todelt: du kan enten ha det i maskinen, eller blande ut med vann og ha på en sprayflaske du kan spraye enkeltplagg med.

Det er også smart når du får støt av sofaen, teppegulvet - eller om de løse klærne dine klistrer seg til kroppen.

... og her bør du styre unna

Klær med stretch i? Enzymene i skyllemidler og tøymyknere kan løse opp fibrene, som vil bli slappere og i verste fall råtne i stykker ved flere vask.

Dette gjelder i stor grad treningstøy, men det er enda en god grunn til at du bør droppe skyllemiddel her:

– Svettelukt har en tendens til å sette seg fast og bli vondere i polyester og andre syntetiske fiber, og denne lukten blir enda verre om man bruker skyllemiddel, har Ingun Grimstad Klepp, etnolog og forsker I ved Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO), tidligere sagt til Dinside.

Se hvordan du bør vaske treningstøyet

Håndklær og kluter som skal trekke til seg vann bør også holdes langt unna skyllemiddel. Det kan lage en beskyttende hinne over fibrene som frastøter seg vann, og håndkledet vil da få stikk motsatt effekt.

LES MER: Bruker du tøymykneren feil?

Alternativer:

VIDUNDERMIDDEL? Det er ikke grenser for hva eddik og bakepulver skal kunne fikse. Foto: ELISABETH DALSEG
VIDUNDERMIDDEL? Det er ikke grenser for hva eddik og bakepulver skal kunne fikse. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Ifølge danske Frese i Irma er det mye annet man kan gjøre for å gjøre tøyet mykt. Hun gir imidlertid ingen umiddelbare forslag, men vi har et par triks i ermet.

Det mest opplagte, er å bruke balsam. Om dette har noen miljøeffekt i forhold til å bruke skyllemiddel, vil være avhengig av hvilken balsam du har, men det er skånsomot mot klærne, og kan med fordel brukes når du skal vaske de mest sensitive plaggene dine.

Se også når du bør bruke sjampo på klærne.

Bruker du tørketrommel, er skyllemiddel i de fleste tilfeller overflødig. Vi kan dog ikke love at miljøregnskapet kommer positivt ut. Her kan du også ha i en ball av sammenklemt aluminiumsfolie, som skal hjelpe mot statisk elektrisitet, ifølge Care2.com.

Vi har også fått anbefalt både eddik og bakepulver, men har ingen erfaring med dette. Har du? Del gjerne i debatten.