Røft høyt spisebord med betongplate som buer lett i endene.  Foto: Goredesignco.com
Røft høyt spisebord med betongplate som buer lett i endene. Foto: Goredesignco.comVis mer

Dans, dans, dans oppå bordet...

Her er møblene som tåler en trøkk.

Mur og betong ses tradisjonelt på som solide materialer til bruk i større konstruksjoner, men nå er det stadig flere som og også benytter det til design av mindre produkter, som møbler eller andre installasjoner i private hjem.

Se også: Bygg med fremtidens materialer - i dag.

- Vi har lange tradisjoner for å benytte mur og betong i norske bygg. Det er nå veldig interessant å se at flere norske designere også leder an og tar i bruk mur og betong på helt nye måter innenfor både interiør og eksteriør, sier Ole Krokstrand som er prosjektleder i byggutengrenser.no, bransjeorganet for mur- og betongbransjen.

Vedlikeholdsfritt

Behandler du betongen riktig, skal det tåle vær, vind og en god fest. Møbler og interiørløsninger i betong er ikke uknuselige, men de holder langt lengre enn tilsvarende møbler i tre, plast eller metall. Du slipper også det jevnlige vedlikeholdet som må til dersom du velger andre materialer.

Ikeakjøkken med spesialtilpassete benkeplater, kjøkkenøy og spisebord i betong. Foto: Ikea
Ikeakjøkken med spesialtilpassete benkeplater, kjøkkenøy og spisebord i betong. Foto: Ikea Vis mer


Selv om man nå får kjøpt enkelte ferdigstøpte produkter i betong, er det vanlig å få det spesialtilpasset. Dette gjør det enklere å få det akkurat slik du vil - men det koster.

Kjøkkenet til høyre, med benkeplater og kjøkkenøy i betong, er en del av et Ikea-prosjekt for et par år siden, som arkitekt Magne Magler Wiggen designet. Selv om uttrykket er enkelt, forklarte Wiggen at det ligger mye arbeid bak løsningene. Men når man først får dem installert, trenger en ikke bytte dem ut før en eventuelt ønsker forandring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- For å få en benkeplate i betong er det ikke bare å sage til et ferdig stykke, sa Wiggen til DinSide. - En må lage støpeformen, eksperimentere seg frem til riktig farge/tekstur, støpe platen, pusse og polere.

Ifølge Wiggen kan en blande nesten hva som helst i betongblandingen: For eksempel fin skjellsand fra hytten på Sørlandet, eller rød sand fra en ferietur til et eksotisk sted.

Se flere bilder fra Ikea-kjøkkenet og les mer her.

Visuelt og estetisk

Hagebenker av tungeting.no for Voss Cementvarefabrikk i ulike betongblandinger. Pris: 5.500 kroner per stk  Foto: Tungeting.no
Hagebenker av tungeting.no for Voss Cementvarefabrikk i ulike betongblandinger. Pris: 5.500 kroner per stk Foto: Tungeting.no Vis mer


Rent bortsett fra det praktiske med interiør eller eksteriør av mur og betong, så er en viktig faktor for mange hvordan det tar seg ut rent visuelt. Det er flere interiørarkitekter og møbeldesignere som nå eksperimenterer med betong.

- Kunstverk og møbeldesign i mur og betong er noe vi ofte forbinder med utlandet. Men også her hjemme er det økende interesse for disse materialene blant kunstnere og designere, noe som skaper entusiasme i hele bransjen. Det eksperimenteres med ulike teknikker, overflater, farger, materialkombinasjoner og integrert lyssetting, sier Mari Flaata, redaktør i Mur+betong.

I bildespesialen under kan du se noen av de mulighetene du har med betong:

Seng som tåler en trøkk. Betongen gir en fin kontrast til de myke putene og tekstilene. Foto: Goredesignco.com
Bord med plate i betong, som skal tåle en god trøkk. Foto: Bygg Uten Grenser
Sittemøbel med ramme i betong. Foto: Compactconcrete.com
Loungestol med ramme i betong. Foto: Compactconcrete.com
Myke former til harde materialer. Foto: Compactconcrete.com
Kanskje ikke årets mykeste hagemøbel - men her slipper du å slipe og male år etter år ... Foto: byggutengrenser.no
Ikea-kjøkken med benkeplater og kjøkkenøy i betong. Foto: Ikea
Kjøkkenskapene i enden av bordet er rammet inn i betongplater. Foto: Ikea
Røft høyt spisebord med betongplate som buer lett i endene. Foto: Goredesignco.com
Kombinert benk og servant. Røft og enkelt. Foto: byggutengrenser.no
Slipt og iblandet fare, kan betong være vanskelig å kjenne igjen. Foto: goredesignco.com
Til hjemmekontoret? Foto: Goredesignco.com
Smart møte- og argeidsplass. Foto: Goredesignco.com
Helstøpt servant i betong på understell av tre. Foto: byggutengrenser.no
Betong trenger ikke bare være grått og trist... denne baderomsservanten er laget i betong iblandet knust glass. Pris: cirka 8.500 kroner. Foto: Tunge ting / byggutengrenser.no


Kilde: byggutengrenser.no