Damene bestemmer huskjøpet

I 98 prosent av hushandlene bestemmer kvinnene helt eller delvis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare i to prosent av sakene hvor et par kjøper hus, er det mannen som treffer avgjørelsen. Det viser en ny undersøkelse fra den danske eiendomsmeglerkjeden Home, referert av danske fpn.dk.

Dette bekrefter resultatene som kom frem i en amerikansk undersøkelse forrige uke: Kvinner best på huskjøp .

I 38 prosent av de hushandlene hvor kjøperne er et par eller en familie, er det kvinnen som treffer den endelige avgjørelsen.

Luftslott eller ikke - hun bestemmer i mer enn 9 av 10. Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com Foto: iStockphoto.com
Luftslott eller ikke - hun bestemmer i mer enn 9 av 10. Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com Foto: iStockphoto.com Vis mer


I 60 prosent av sakene er beslutningen felles, mens mannen kun treffer den endelige beslutningen i to prosent av hushandlene.

Undersøkelsen er foretatt blant eierne av 206 Home-eiendomskontorer i hele Danmark.

Hva er boligen din verdt?

Økonomifokus

Ifølge undersøkelsen er det vanligvis mannen som fokuserer på de kalde økonomiske beregningene og husets tilstand, mens kvinnen ser på "alt det andre".

- For år tilbake var det mannen som var den toneangivende ved huskjøpet, men den tendensen er i høy grad utvisket. Kvinner i dag er veldig økonomisk bevisste, og vår analyse viser at det nå i høy grad er kvinnen som bestemmer om boligen skal kjøpes eller ikke. Vi ser også en stigende tendens til at også barna får mer og mer innflytelse, også i så store beslutninger som et boligkjøp til millioner er, sier kommunikasjonssjef Niels H. Carstensen i Home, til fpn.dk.

Barna er med

Hvem bestemmer?

Hvem bestemte din/deres siste bolighandel? (Avsluttet)
Begge/alle(37%) 287
Han(18%) 144
Henne(17%) 132
Er singel(15%) 120
Har aldri kjøpt bolig(11%) 88
Barna(2%) 14
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Barnas innflytelse er ifølge Carstensen både direkte og indirekte. De skal føle seg trygge, og like huset. Men foreldrene har også på forhånd undersøkt om boligområdet har de kvalitetene de mener er viktige for familien.

Eiendomsmeglerne har en formening om at dersom både fruen og barna sier at huset er OK, så blir det også en handel. På samme måte som sjansene for handel er lik null om den kvinnelige parten ikke liker boligen.

Se kule ting til barnerommet

Smarte vegger på barnerommet

Interiørarkitekt

En megler i Home-kjeden forteller også at, til forskjell fra menn, så begynner kvinner som liker en bolig å innrette med en gang.

- Ofte merker vi at kvinner ser for seg hvordan boligen kan innrettes, mens hun er på visning. Samtidig kan vi høre at barna begynner å fordele barnerommene mellom seg, mens mannen ser på de ytre tingene - som for eksempel om det er plass til bilen og om det er mulighet for en snekkerbod, forklarer Holger Thaysen, eiendomsmegler i Home.

Kilde: www.fpn.dk.

Mer om boligkjøp: