Surround på TV2 Sumo, Viaplay, NRK og andre strømmetjenester

Dæven, fikk du med deg den fantastiske lyden på Viaplay-filmen?! Ikke jeg heller

KOMMENTAR: Vi skriver 2017, og fortsatt har ikke store aktører som Viaplay, TV2 Sumo og NRK forstått at film ikke er musikk.

HJEMMEKINO: Neida, fullt så avansert trenger det ikke være. Men mange har i dag enklere hjemmekinoanlegg i stua som får stå ubrukt, all den tid flere strømmeleverandører fortsatt ikke har støtte for filmlyd på filmtjenestene sine. Foto: Zoltan Pataki / Shutterstock / NTB scanpix
HJEMMEKINO: Neida, fullt så avansert trenger det ikke være. Men mange har i dag enklere hjemmekinoanlegg i stua som får stå ubrukt, all den tid flere strømmeleverandører fortsatt ikke har støtte for filmlyd på filmtjenestene sine. Foto: Zoltan Pataki / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helikopteret letter, og forsvinner ut av den høyre delen av skjermen. Lyden følger etter, og lukker du øynene forstår du likevel hvor det drar. Det forsvinner bak deg over tretoppene. Soldatene står igjen, med våpnene hevet. Fienden lurer i skogen, skjult bak trærne. Du hører en svak rasling, raske skritt bak deg, til venstre. Sekundet etter brytes stillheten. De åpner ild. Kulene kommer fra øst, vest, nord og sør. Adrenalinet ditt pumper – dette kan umulig ende godt.

Slik kunne det i alle fall vært. I stedet sitter du med stereolyd fra to av de fem høyttalerne og lurer på hva i alle dager som skjer.

For selv om kalenderen viser 2017, er det fortsatt filmtjenester som insisterer på å levere filmene med lyd som er ment for musikk. Netflix og HBO Nordic er hederlige unntak, selv om det tok litt tid for sistnevnte å få det på plass. Amazon Prime Video gir deg filmlyd dersom du har den rette TV-en eller deres egen maskinvare.

Lyd like viktig

Men hva med Viaplay? TV2 Sumo? NRK? C More? Hvor mye lenger må jeg se actionscenene i «The Blacklist» uten et komplett lydbilde? Og hvordan våger TV2 Sumo (og C More) å tilby Bond-filmen «Spectre» i stereo? James Bond?! Actionfylte kampscener, biljakter og andre heftige scener blir flate og triste der de kunne vært omsluttende og engasjerende.

Den kritikerroste regissøren David Lynch har uttalt at «filmer er 50 prosent bilde og 50 prosent lyd. Noen ganger kan lyden til og med være viktigere enn det visuelle». Jeg kunne ikke vært mer enig.

En gang i tiden gikk jeg på kino for både film- og lydopplevelsen, men med 55-tommers TV i en liten stue fyller skjermen nesten like mye av synsfeltet som et kinolerret dersom du sitter litt langt bak i salen. Så da er det bare lyden som mangler. Et hjemmekinoanlegg senere, og jeg hadde min egen lille «kino» i stua.

Går til konkurrenten

Netflix forstod koblingen mellom lyd og bilde tidlig, og var lenge den eneste strømmetjenesten som serverte filmene med filmlyd. Etter hvert kom HBO Nordic og Amazon Prime Video etter.

«Utlendingene» har med andre ord skjønt det.

Nå er det på tide at resten følger etter, og Viaplay bør være først ute. I tillegg til å være en abonnementsbasert strømmetjeneste, tilbyr de nemlig også utleie av filmer.

Jeg har flere ganger gått inn på Viaplay og funnet en film jeg vil leie, men siden den ikke har skikkelig lyd har jeg gått til iTunes' filmeleie i stedet. Der har de samme film, til samme pris, men med flerkanals filmlyd.

Det betyr tapte inntekter for Viaplay.

Kan hentes inn

Men også TV2 Sumo, C More og ikke minst NRK bør kjenne sin besøkelsestid. Gjør ikke disse strømmetjenestene noe med sitt tekniske tilbud vil de alltid være et andre- eller tredjevalg for mange filminteresserte.

Netflix og/eller HBO Nordic har det de trenger, førstnevnte med høyoppløst 4K-bilde og surroundlyd, sistnevnte har foreløpig bare lyden på plass. Begge har et stort film- og seriebibliotek og er dermed formidable konkurrenter for de skandinaviske strømmetjenestene.

Men selv om de utenlandske tjenestene har et stort forsprang, er ingenting avgjort. De kan hentes inn, og eventuelt forbigås, på det tekniske. Da blir valget straks vanskeligere for norske strømmere.

Et sted å begynne kan være å tilby rett lyd til filmopplevelsen.

For slik det er nå er det ingen opplevelse – bare film.

FLERE SAKER FRA DINSIDE:
Slik får du Netflix rett på TV-en
8 steg for å koble opp hjemmekinoen din
Nei, Netflix-stjernene viser ikke snittet


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!