Da Vinci koden-slottet

Du kan bli den stolte eier av slottet hvor Dan Browns bestselger Da Vinci-koden ble filmet! Om du har svimlende 170 millioner kroner på bok vel og merke, kan Château de Villette bli din.

Bo som en konge. Foto: Château de Villette.
Bo som en konge. Foto: Château de Villette. Vis mer

Da Vinci koden-slottet

  1. Til salgs: Da Vinci koden-slottet
Historisk slott til salgs

Synes du det var litt kjedelig å være på hytta i sommer og er på jakt etter en litt mer spenstig feriebolig?

Da trenger du ikke lete videre. Nå er nemlig slottet som ble brukt i filmatiseringen av Dan Browns bestselger Da Vinci koden, til salgs - og det kan bli ditt. Har du 170 millioner kroner å bruke, kan du bli den neste eieren av denne herskapelige boligen, som ligger 40 minutter fra Paris. Med på kjøpet får du alt inventar.

Stor bildespesial: Se Da Vinci koden-slottet her!

Det er ingenting å si på slottets tidligere eieres storhet. Château de Villettes første eier var greven av Aufflay, Jean Dyell II, som var ingen ringere enn Solkongen Ludvig, "staten det er meg" den 14., sin ambassadør til Italia.

Denne herligheten kan bli din.  Foto: Château de Villette.
Denne herligheten kan bli din. Foto: Château de Villette. Vis mer


Château de Villette ble tegnet av den anerkjente franske arkitekten Francois Mansart og senere fullført av hans nevø Jules Hardouin-Mansart, på 1600-tallet. Hardouin-Mansart er mannen som tegnet Le Petit Trianon, en del av solkongens Versailles-slott, og den fantastiske speilhallen inne på Versailles. Det er dermed ikke uten grunn at Château de Villette ble kalt "Lille Versailles". Hagen ble designet av landskapsarkitekten Le Nôtre.

Under revolusjonen i Frankrike, var både Voltaire og Rousseau faste gjester hos markisen Marie Louise Sophie de Grouchy, som eide slottet den gang. Hun oversatte Adam Smith til fransk på fritiden, og hadde dessuten et forhold til La Fayette. Det ryktes at han tok med sin amerikanske venn (som var i Frankrike for å hjelpe til med å skrive den franske grunnloven), den ikke ukjente Thomas Jefferson, til Villette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er med andre ord ikke et hvilket som helst slott som er til salgs i dag, og det er heller ikke med lett hjerte dagens eier legger det ut på markedet:

- Jeg eier to slott, og de er som mine to barn, sier Château de Villettes nåværende eier, Olivia Hsu Decker til DinSide. - Det er fryktelig vanskelig for meg å selge.

Middag i vakre omgivelser - hver dag. Foto: Château de Villette.
Middag i vakre omgivelser - hver dag. Foto: Château de Villette. Vis mer


Moderne filmsett

Dette ærværdige gamle château har vært med på en god del mer rabalder enn den franske revolusjon. Etter revolusjonen forfalt slottet i mange år, før det ble okkupert av tyskerne under begge verdenskrigene. Ved inngåelsen av Versailles-traktaten, som endte første verdenskrig, bodde den tyske delegasjonen på Villette.

Baronen og baronessen Robert Gerard kjøpte Villette etter annen verdenskrig. De pusset opp slottet kontinuerlig, helt til baronen døde i 1998, 100 år gammel. Slottet ble da lagt ut for salg - og Michael Jackson var en av interessentene. Men det var den Shanghai-fødte amerikanerinnen Olivia Hsu Decker som ble den nye eieren av Villette i 1999. Siden den gang har slottet blitt rehabilitert til luksus-standard, med fantastiske antikviteter og stilfulle bad med alle moderne fasiliteter.

Château de Villette leies ut til bryllup, bursdager, ferier, produktlanseringer, seminarer, filming av reklamer - og nå altså filmingen av Da Vinci koden, med Tom Hanks og Audrey Tautou i hovedrollene. I filmen er Château de Villette hjemmet til den søkkrike, engelske historikeren Sir Leigh Teabing.

Trykk her for å lese om andre storslagne filmlocations du kan besøke.

Sov søtt i eget slott. Foto: Château de Villette.
Sov søtt i eget slott. Foto: Château de Villette. Vis mer


Da Vinci forbannelsen

Som alle ekte slott, har Château de Villette også en forbannelse. En litt uvanlig forbannelse kanskje: Ifølge eier Olivia Hsu Decker har Da Vinci koden bare gitt slottet dårlig PR. For Decker og hennes slott ble The Da Vinci Code til The Da Vinci Curse (forbannelse, red.anm.).

- Man kan kalle det The Da Vinci curse, ja, sier Olivia Hsu Decker til DinSide. - Château Villette er til salgs for 28 millioner dollar (omtrent 172 millioner norske kroner, red.anm.). Grunnen til at det er til salgs er at folk bare forbinder oss med Da Vinci koden nå.

Ved å leie ut slottet til Da Vinci filmmakerne, har nok Decker skutt seg selv i foten. Decker forteller selv at hun har tapt betydelige leieinntekter siden filmen floppet. Folk forbinder nå slottet med Da Vinci turisme, og har mistet alle de som kom for slottets egen del, og for å få en eksklusiv ferie på et ekte fransk slott.

- Vi har mistet leieinntektene fra bryllup, familieferier, bursdagsfeiringer, firmaevent, matlagingskurs, TV-reklame og så videre, sier Decker.

Vakker utsikt. Foto: Château de Villette.
Vakker utsikt. Foto: Château de Villette. Vis mer


Samtidig har interessen for alt som har med Da Vinci koden å gjøre kjølnet betraktelig, spesielt siden filmen ble en fiasko. - Vi har ikke leid ut til noen siden slutten av juni, forteller Decker. - Slottet er nydelig og vi har pleid å leie det ut fra april til oktober. Nå står det tomt i sommer, og vi har ingen bestillinger for 2007 heller. Jeg kaller dette "the Da Vinci Code blues", sier en fortvilet Decker, som ikke er spesielt fornøyd med hvordan slottet fremsto i Hollywood-floppen.

- Slottets skjønhet kom ikke frem i filmen, sier Decker. - Slottet, hagen, innsjøene og fontenen ble lyst opp mens filmingen pågikk, og alt ble filmet fra et helikopter i to dager. Dessverre ble ikke noe av dette vist i filmen, sier Decker, som omtaler resultatet av slottets innblanding i Da Vinci koden som "en katastrofe".

Slottets image er rett og slett ødelagt, mener hun, fordi folk ikke innser hvor nydelig slottet egentlig er når de ser filmen. - I filmen så slottet mørkt og deprimerende ut, sier Decker. - Slik er det ikke i virkeligheten. Mesteparten av det som fremstår som inne i slottet ble egentlig filmet i et studio i London, forklarer Decker. - Men det vet ikke folk.

Se store bilder av Château de Villette her.

Olivia Hsu Decker: Villettes glamorøse eier. Foto: Château de Villette.
Olivia Hsu Decker: Villettes glamorøse eier. Foto: Château de Villette. Vis mer


Fremdeles mulig å leie

Synes du slottet var fint - men mangler noen kroner (eller noen millioner kanskje) på konto, til å kjøpe det?

- Det er fremdeles mulig å leie slottet frem til det blir solgt, sier Decker. - Salgsprossesser tar lang tid i Frankrike. Så det er nok mulig å leie det en stund fremover.

Med et så dårlig utgangspunkt som Decker selv gir slottet, kommer det nok til å ligge til salgs en god stund fremover tipper vi. Men Château de Villette har overlevd både en revolusjon og to verdenskriger - med tiden kommer det nok til å vokse av seg The Da Vinci curse også. Kanskje tidsnok for Olivia Decker til å trekke salgsobjektet Villette fra markedet, og gjeninnta rollen som queen of the castle.

Mer informasjon om Château de Villette finner du på slottets nettsider: www.chateauvillette.com.