Det er etter hvert mange løsninger for alarmsystem og overvåking av bolig og annen eiendom, som hytter, båter osv. Du kan velge en profesjonell leverandør og betale en månedlig sum, eller sette opp eget utstyr til en brøkdel av prisen. Om løsningene er like gode for deg og dine eiendeler må du vurdere selv.
Vaktselskaper og overvåkingstjenester fanger ikke innbruddstyver, det prioriteres jo mange steder heller ikke av politiet. Vaktselskaper sørger imidlertid for å sikre åstedet ved et eventuelt innbrudd, slik at ikke hvem som helst kan fortsette der innbruddstyven slapp. En annen fordel med proffe løsninger er alarmen, som både er en plage i seg selv og tiltrekker seg oppmerksomhet. Et skilt og synlig utstyr fra et vaktselskap kan derfor gjøre at en innbruddstyv heller velger seg et annet hus.
Men det finnes også utstyr du kan installere selv som kan varsle deg om inntrengere eller innbrudd, enten pr epost eller annen metode. Du kan til og med se i sanntid hva som skjer, og ta opp hendelsen på video.
Vi har tidligere testet en løsning fra Logitech som du kan lese her
DCS-930L/932L nettverkskameraer
Løsningen består av ett eller flere trådløse nettverkskameraer og en internett-tjeneste hvor du registrerer deg og kameraene dine.
Vi har testet begge to, forskjellen er at 932L også har infrarød lyskilde som gjør at kameraet kan "se i mørket".
Selve kameraene er små og lette, de står på en fot og kan både dreies rundt og vippes. Selve fotsålen har et par "nøkkelhull" under dekselet, som kan tres over et par passende skruer, slik at kameraet kan stå på vegg eller henge i tak.



På forsiden er det en lysdiode som lyser grønt når kameraet er på nett.
På baksiden er det en nettverkskontakt, kontakt for strømadapter og en liten bryter og lysdiode for superenkelt nettverksoppsett - WPS. Et lite hull for Reset finner vi også, kjekt å ha.
Installasjon
Bruk av kameraet forutsetter at du har en ruter, og den må selvsagt ha støtte for trådløst nett hvis du ikke vil koble til kameraet med nettverkskabel.
Du kjører oppstartsDVD-en først, og hvis ruteren din har en knapp som det står WPS på (Wireless Protected Setup) er det bare å trykke på den lille WPS-knappen bak på kameraet, holde den nede i litt over 6 sekunder og slippe, så trykker du på WPS-knappen på ruteren. Etter kort tid slutter den blå lysdioden å blinke, og etter enda noen sekunder lyser lysdioden foran på kameraet grønt.
Da kan du åpne et nettleservindu fra installasjonsprogrammet, du får kontakt med kameraet og kan sjekke bildet.
Her ble vi møtt med en melding om at bare Internet Explorer var godkjent som nettleser for installasjon og oppsett. Litt snodig, men mer et irritasjonsmoment enn noe egentlig problem.

Etter installasjonen kan du bruke en annen nettleser, hvis du ikke bruker IE som standardnettleser. Men vær forberedt på en del runder med godkjenning av sertifikater, tillatelse til å kjøre tillegg osv.
For fjernovervåking går du til www.mydlink.com og registrerer deg. Da kan du logge deg inn for å se hva kameraene dine ser, uansett hvor du befinner deg med tilgang til internett.
Det finnes også apper både til iPhone/iPad og Android, som lar deg sjekke kameraet bare du har en eller annen nettforbindelse.
Les også: Superenkel overvåking
Varsling
Du kan få automatisk varsling på epost og lagring på et tilgjengelig filområde med FTP.

Du klikker i rutemønsteret for de områdene hvor det skal registreres bevegelse, når dette skjer vil du få tilsendt en epost med bildevedlegg.

Bildekvalitet
Begge disse kameraene er svært rimelige, og vi forventet ikke en fantastisk bildekvalitet når vi pakket opp esken og løftet de små og lette plastkonstruksjonene ut av esken.
Men kvaliteten var bedre enn vi fryktet, den er på linje med kurante webkameraer med VGA-oppløsning.
Sammenligner vi med innendørskameraet i Logitech sin Alert-serie, er forskjellen stor, både i fargegjengivelse og utsnitt - vidvinkelen til Logitech er langt større.

Men til dette bruket er D-Link sine kameraer likevel helt kurante, og sjekker du bildet på en iPhone er det ikke så himmelropende forskjell.
Den infrarøde belysningen gjør at du får et helt akseptabelt bilde også i stummende mørke.

Logitech-kameraene koster også mange ganger så mye, vi snakker 2.995 2295 kroner mot 555 kroner hos Prisjakt for innendørskameraene.
Konklusjon
D-Link har et rimelig og godt alternativ for kameraovervåking, basert på trådløst nett. Det er enkle og lette kameraer, programvaren er ikke sofistikert, men gjør jobben. Du kan sjekke kameraene i sanntid fra smartmobil eller via en hvilken som helst nettleser på en maskin som er på nett.
Bildekvaliteten er kurant, og dekker fint behovet for varsling. Om tyvene vil bli gjenkjent på bilder fra kameraet er en annen sak, og om han blir tatt er en helt annen historie.
Testresultat
D-Link DCS-930L
Enkelt og kurant overvåkingskamera, lett installasjon og fleksibelt i bruk. Kurant bildekvalitet.
Begrenset vidvinkel
Testresultat
D-Link DCS-932L
Enkelt og fleksibelt i bruk, infrarødt lys gir nattsyn selv i stummende mørke
Liten vidvinkel
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.