Corian: Versatilt materiale

Duger til langt mer enn kjøkkenbenker.

- Jeg oppdaget Corian på et seminar på Corinor (forhandler av materialet, red. anm.) og for meg som hadde jobbet mye med tre tidligere, sto det kunstige i skarp kontast til det naturlige, samtidig som at de to virker fint sammen, sier møbeldesigner Lars Ernst Hole til DinSide

- Det som er fint med Corian er at selv om det er et kunstig fremstilt materiale har det en naturlighet ved seg, det er ikke plastaktig, særlig om det er matt. Det fascinerte meg.

I tillegg til materialets estetiske og teksturelle kvaliteter var det brukervennligheten og mulighetene Corian representerte han falt for. - Det er formbart, og selv om det har enkelte begrensninger, kan du lage veldig mange forskjellige former med det.

En kan også frese inn detaljer, for eksempel en logo, eller et mønster som gjør at du får et litt annet uttrykk. - Det lille ekstra.

Dugg frisørsalong i Oslo. Skillevegg med logo, sittegruppe og høyt bord utført i hvit Corian. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Lars Ernst Hole Vis mer


Slitesterkt

En annen kvalitet Hole trekker frem, er at det er slitesterkt - og enkelt å vedlikeholde. Han har brukt Corian til å lage møbler både til private personer og til offentlige rom.

- Det tåler mye bruk. For eksempel møblene jeg laget til Dugg Frisørsalong i Oslo. I en frisørsalong brukes det for eksempel mye kjemikalier, og overflater må tåle ganske hard behandling. Det er helt utrolig hvor godt det holder seg, spesielt i forhold til hvor slitt for eksempel gulvet har blitt.

Blir overflaten slitt kan en enkelt vedlikeholde og pusse det selv, ved hjelp av en pussemaskin. Det er altså ikke nødvendig med etterbehandling.

Variasjon

En kan bruke Corian til det meste, og det som er fint er at det finnes i mer enn hundre forskjellige farger. Hole håper det kan bli mulig å få råmateriale for å støpe selv, slik at han som designer kan tilsette farge selv. I dag finnes det omtrent 100 forskjellige farger, men fargeskalaen er preget av produsentlandet, USA. Hole håper på litt flere farger som er mer tilpasset den Europeiske fargeskalaen.

- Hvis ikke håper jeg noen konkurrenter kommer med det, legger han til. Han synes det er flott at det har kommet en rekke konkurrenter på banen. Alle har en litt forskjellig tilnærming, noen tilsetter polyester istedetfor akryl, og blandingsforholdet er ulikt. Likevel: Konkurranse har vært med på å presse prisene nedover slik at Corian nå er tilgjengelig for en litt større del av befolkningen.

Lysobjektene fra Lars Ernst Hole kan brukes både som lyspunkt, krakk eller bord. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Lars Ernst Hole Vis mer


Sømløs

En annen grunn til at så mange lovpriser dette materialet er at det er mulig å skjule skjøter, slik at de blir tilnærmet usynlige. - En kan se skjøter ved belysning, men når det ikke lyssettes vil du få usynlige skjøter på en rekke farger.

Dette fikk designeren til å tenke på hvordan det ville være å bruke Corian med lys. Han testet forskjellige tykkelser, forskjellige farger, og produserte noen prototyper.

- Corian sprer lys sjeldent godt. Fra én lyskilde får du spredd lyset nesten helt likt over hele flaten, og oppnår en mye finere effekt enn om du bruker plast og glass.

En prototype på lysobjekter har blitt vist på utstilligner i både London og Milano, og fått god respons. - Lysobjektene er snart klar for kommersielt salg, sier Hole. - Nå står kun den tekniske godkjenningen igjen.

Mens noen av lysobjektene er formet som høye tynne søyler, er andre langt mer brukervennlige: De kan brukes både som krakker, bord og lyspunkt. Hole har også projektert både videoer og grafikk fra innsiden av disse, slik at en selv kan endre uttrykk.

- Men hvor mye vekt tåler de? Bør en være redd for at større gjester kan ødelegge dem?
- Jeg sto og småhoppet på dem i Milano, og jeg veier mine kilo jeg, ler Hole. Ingen av de mange prototypene han har laget, som etterhvert har fartet ganske mange tusen mil, har sviktet under vekten til noen som har sittet på dem.

Ambisjoner

- Drømmen er å få mange av lysobjektene inn i den nye Operaen, avslutter Hole. - Der hadde det funket bra, feks i resepsjonsområdet.

Men mens vi venter på Operaen, og får se om Holes drøm går i oppfyllelse, kan vi glede oss til at lysobjektene snart vil være i salg. Prislappen? Fra 6.000 kroner til privatmarkedet.

>> Trykk her for å komme til bildespesialen, med bilder av flere Corian-produkter, signert Hole, DuPont og Powerdesk.