ComoYo View: Tar opp kampen med Netflix

De ble tatt på senga av Netflix og HBO, men nå skal Comoyo stjele markedsandeler. Håper de.

Kevin Simons leder utviklingen av apper, og viser her fram Xbox-appen som skal komme. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Kevin Simons leder utviklingen av apper, og viser her fram Xbox-appen som skal komme. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag lanseres ComoYo View, Telenors satsning på streaming av film og TV-serier. Lanseringen er mildt sagt litt på overtid, etter at både Netflix og HBO har etablert seg på markedet, hvor også andre aktører som ViaPlay allerede var tilstede.

Strengt tatt kan vi egentlig ikke kalle det en lansering. ComoYo kaller det å "forsiktig åpne døren", og sier de ikke vil markedsføre løsningen før den er helt klar.

Vi har likevel fått en kikk på det de har jobbet med, samt et innblikk i planene de har for fremtiden.

Vi fant spillefilmer på YouTube

«Låner» fra Netflix

Det første som slår oss er at brukergrensesnittet i ComoYos web-tjeneste er til forveksling lik Netflix sin tilsvarende løsning. Horisontale rekker med filmomslag er sortert under kategorier som «nylig lagt til», aktuelle filmer» og andre varianter.

ComoYo har imidlertid valgt å legge seg på en mer redaksjonell linje enn Netflix, som på sin side sverger til bruken av algoritmer. Resultatet er kategorier hvor ComoYo har plukket ut passende filmer, som kategorien «100 år med sterke kvinner». Litt som WiMP med andre ord.

Du får altså ikke kategorier valgt ut fordi du har sett andre filmer, slik de gjør det på Netflix, men ComoYo utelukker ikke at det kan skje i fremtiden.

iPad-appen er oversiktlig, og reagerer raskt. Det vi savner er AirPlay og offline-mulighet. Foto: Gaute Beckett Holmslet
iPad-appen er oversiktlig, og reagerer raskt. Det vi savner er AirPlay og offline-mulighet. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer


De ønsker også å inkorporere sin egen blogg, Filter, i streamingtjenesten. På hvilken måte de skal gjøre det er imidlertid usikkert.

Klar på iPad

I skrivende stund er ComoYos iOS-app ute på App Store, og andre enheter skal følge etter. Apper til iPhone og Androidmobiler kommer i løpet av sommeren, og også Androidnettbrett, Samsung og LGs TV-er får sine apper før sommeren er over, lover ComoYo.

I tillegg er en Xbox-app kommet til godkjenningsprosessen, så den burde være ute om ikke så alt for lang tid, og i alle fall innen sommeren er over.

Apple TV og Playstation 3/4 får foreløpig ikke apper, men dette er noe det jobbes med.

Kevin Simons leder utviklingen av apper, og sier det har vært viktig at appene får forskjellig uttrykk på de ulike enhetene. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Kevin Simons leder utviklingen av apper, og sier det har vært viktig at appene får forskjellig uttrykk på de ulike enhetene. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer


Gratis prøvetid

De neste to månedene skal være gratis for dem som ønsker å prøve ut tjenesten. Det vil si at du kan se siste sesong av Game of Thrones, eller alle sesongene av Desperate Housewives, helt gratis. Er du ikke fornøyd avslutter du abonnementet før prøvetiden er over.

Årsaken til at ComoYo har valgt å åpne alle slusene i to måneder, er at tjenesten fortsatt er i beta, altså ikke helt ferdigstilt.

Når prøvetiden er over vil det koste 99 kroner måneden for et løpende månedlig abonnement. Det er 20 kroner dyrere enn Netflix og 30 kroner billigere enn HBO. Filmene og seriene som ligger ute i dag kan nok ikke forsvare en høyere pris enn Netflix, men innen tjenesten markedslanseres skal biblioteket gå fra 1.000 til 3.000 filmer, og fra 40 til 170 serier, lover ComoYo. Dette innholdet er forøvrig kjøpt inn allerede, det må bare legges ut på siden.

Dyrt å bryte bindingen hos HBO Nordic

Karianne Melleby er daglig leder i ComoYo Film og TV. Hun tror ikke de er for sent på banen i forhold til Netflix og HBO. - Vi tror ikke slaget er tapt, vi tror det er nå det begynner, sier hun. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Karianne Melleby er daglig leder i ComoYo Film og TV. Hun tror ikke de er for sent på banen i forhold til Netflix og HBO. - Vi tror ikke slaget er tapt, vi tror det er nå det begynner, sier hun. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer


Pent og enkelt

Som på Netflix holder også ComoYo rede på hvilke filmer du har sett og hvor langt du har kommet. Dermed kan du skru av filmen på PC-en, og se videre på iPad uten problem.

Grensesnittet på både PC og iPad er ryddig, enkelt og informativt. Det er lett å forstå hvordan man kommer videre og undertekster slås enkelt på eller av, eller over på et annet språk om du skulle ønske det.

Vi fikk også se hvordan de andre appene skal bli, og her har de lagt vekt på egenart. Du skal se at appen til Windows 8 er nettopp dét, og det samme gjelder Xbox-appen.

Som sagt brukes det ikke algoritmer ennå, så du kan ikke gi noen form for stjernevurdering på filmer.

Er det verdt det?

Med stadig flere aktører på banen begynner det å bli ganske utfordrende å navigere seg rundt i streamingjungelen. Det er heller ikke noe klart fasitsvar på hvilken leverandør du bør velge.

Inntrykket vi satt igjen med etter å ha besøkt ComoYo er at den nye tjenesten passer for den gjennomsnittlige TV-titteren.

De har et greit utvalg av filmer, og lite "fyllfilmer" slik vi opplever på Netflix. Blant annet kan du se Hugo, Drive, Tinker Tailor Soldier Spy og Prometheus. Eller en haug med Ingmar Bergman-klassikere, for dem som foretrekker det.

De har også store serier, som Game of Thrones, Girls, Mad Men og Desperate Housewives, men de færreste går dypere enn inneværende sesong.

Forbrukerombudet krever opprydning i TV-bransjen

Brukeropplevelsen er også god, både på iPad og i nettleseren. HD-innhold spilles automatisk av i HD og menyene er enkle å forstå.

Dette savner vi

Det er spesielt to ting som trekker ned:

  • Mangler AirPlay. At iPad-appen mangler AirPlay-funksjon er en svakhet. Det er tross alt ikke alle som har en bærbar PC de kan koble til TV-en, og enda flere som ikke har en mediecenter-PC i stua.

    Dette er likevel noe ComoYo jobber med å få på plass, så vi håper det ikke er langt unna. Foreløpig er likevel ingen dato nevnt.

  • Ingen offline-mulighet. Vi savner også offline-modus, slik de fleste kjenner fra Spotify og WiMP. Muligheten til å kunne plukke ut filmer eller episoder du vil se senere, ville gjort det mulig å bruke appen på hytta eller på lange flyturer. Det er imidlertid ikke mulig. Er dette viktig for deg bør du derfor se nærmere på konkurrenten ViaPlay.
Etter vår mening er ComoYo verdt prisen de ber om hvis du er ute etter et generelt tilbud. De mangler (selvfølgelig) Netflix sine originalserier, og flere andre store TV-serier er heller ikke med ennå, men ComoYo har som sagt lovet mer innhold fortløpende.

Det beste rådet vi kan gi er derfor å prøve tjenesten i den gratisperioden de tilbyr. Så kan du selv gjøre deg opp en mening etterpå.