Coline Slow Cooker vs Crock-Pot

Vi har testet nykommeren mot "originalen".

Nykommer vs "originalen": vi har testet slow cookere fra Clas Ohlson og Crock-Pot. Foto: ELISABETH DALSEG
Nykommer vs "originalen": vi har testet slow cookere fra Clas Ohlson og Crock-Pot. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Langtidssteking og -koking av kjøtt og gryter gir supermørt og velsmakende resultat. Du kan selvsagt stå over grytene i timesvis, du kan sette gryten i ovnen på lav varme, pakke den inn i en dyne (!)- eller bruke en slow cooker.

Slow cookere finnes i åtte av ti amerikanske hjem, og nå kommer de for fullt på det norske markedet. Ikke bare fra det velkjente merket Crock-Pot, med røtter tilbake til 70-tallet, men også Clas Ohlson har lansert en slow cooker under eget merkenavn, Coline.

Vi har testet dem mot hverandre.

Les mer: Er slow cookeren årets kjøkkendings?

Slik testet vi

Vi har hatt to slow-cookere til låns på kjøkkenbenken i et par måneder, og brukt dem jevnlig. Vi har laget en rekke forskjellige gryteretter, fra vilt til indisk til chili, vi har helstekt kylling, og braisert svin og laget en rekke versjoner av pulled pork og beef (eller plukkekjøtt om du vil). I tillegg har vi laget ulike gratenger og bakt kaker.

Vil du heller at maten skal bli ferdig i rekordfart? Med en trykkoker blir potetene ferdig på 6-7 minutter.

Dette er slow cookerne:

Pulled pork kan lages på mange måter, langtidstrukket svin i sider er en av dem. Foto: ELISABETH DALSEG
Pulled pork kan lages på mange måter, langtidstrukket svin i sider er en av dem. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


De to testproduktene vi har hatt har omtrent like mange forskjeller som de har likhetstrekk; men det viktigste er hva de gjør, og de gjør akkurat det samme. Maskinene har tre varmetrinn: Lav for den aller lengste koketiden, høy for litt kjappere saktemat, og auto - som holder maten varm.

Her stopper det for Coline-varianten, mens Crock-Poten kan programmeres til å begynne inntil 20 timer senere, og ikke minst hvor lenge den skal stå på - i halvtimesintervaller.

Begge er i børstet stål med detaljer i svart plast og glasslokk. Glasslokket på Crock-Poten er hakket mer forseggjort, og har en gummlist som sørger for at det sitter godt intil, og minimalt med damp slipper ut. Selve kokekaret er keramisk, og lett å rengjøre.

Den mest umiddelbare forskjellen er kanskje at Crock-Pot er større, den tar 5,7 liter, mens Coline tar 3,5 liter. Crock-Pot står også hakket mer stødig på benken, ikke fordi den er større og tyngre, men gummierte knotter under sørger for at den står støtt. Clas Ohlsons variant sklir lett bortover benken om du kommer borti den:

 


Slik gikk det

Coline slow cooker er helt enkel og gjør akkurat det den skal, men mangler "det lille ekstra". Foto: PRODUSENTEN
Coline slow cooker er helt enkel og gjør akkurat det den skal, men mangler "det lille ekstra". Foto: PRODUSENTEN Vis mer


I brannsikkerhetens navn var vi litt skeptiske til å gå fra de elektriske kokekarene på kjøkkenbenken. Til å begynne med koordinerte vi slik at vi kun brukte dem til langtidskoking på kveldstid, eller når vi hadde hjemmekontor.

Skepsisen gikk imidlertid fort over. De oppskriftene som ba om lengst koketid krevde det laveste varmetrinnet, og selv om maten absolutt ble varm og gjennomstekt, var det ikke noen varmeovn som sto på benken og putret mens vi var på jobb.

Crock-Pot er det mest kjente slow-cooker-merket. Så kjent at navnet nå er mer eller mindre identisk med slow cooker, akkurat som mange nordmenn kaller alle regulerbare sittestoler for "stresslesser" - til produsent Ekornes' store fortvilelse.Legg også merke til hvordan den ser ut, og sjekk bakgrunnen neste gang du ser en amerikansk film eller TV-serie. Den dukker ofte opp. Foto: PRODUSENTEN
Crock-Pot er det mest kjente slow-cooker-merket. Så kjent at navnet nå er mer eller mindre identisk med slow cooker, akkurat som mange nordmenn kaller alle regulerbare sittestoler for "stresslesser" - til produsent Ekornes' store fortvilelse.Legg også merke til hvordan den ser ut, og sjekk bakgrunnen neste gang du ser en amerikansk film eller TV-serie. Den dukker ofte opp. Foto: PRODUSENTEN Vis mer


Forskjellen mellom de to ligger i finessene. Du kan programmere og forhåndsinstille Crock-Pot-en; mens slow cookeren fra Coline må du manuelt skru på og av. I tillegg til størrelsesforskjellen, og punktene vi nevnte over, merket vi ellers fint liten forskjell på de to. Resultatet, som jo er det viktigste, ble så godt som identisk hver gang.

Det er også en stor prisforskjell på de to slow cookerne, og såvidt vi ser det betaler du her for to ting: Navnet, som også innebærer tiår med produktutvikling, og ekstrainnstillinger.

Les mer om å lage mat i slow cooker

Konklusjon:

Dette er to gode kjøkkenhjelpere, og forskjellen ligger i detaljene. Vår anbefaling går til Crock-Poten, fordi vi synes den har to funksjoner som er viktig i kombinasjon med varmmat på kjøkkenbenken: Den står stødig, noe som er spesielt viktig om du har barn, eller er litt klønete, og den skrur av programmet etter ønsket tid, samtidig som du holder maten varm.

Maten blir like god. Men vi føler oss tryggere med Crock-Pot-en. Det synes vi er verdt å betale litt ekstra for.

Synes ikke du det, er Clas Ohlsons et reelt alternativ. Og du kan selvsagt koble Coline slow-cooker til en timer, og sette den på en gummimatte, men som helhetlig produkt synes vi Crock-Pot er hakket bedre. Merk at dette gjelder den modellen vi har testet. Du får enklere Slow-Cookers fra Crock-Pot fra ca 600 kroner på Lefdal og Elkjøp, med cirka like spesifikasjoner som Clas Ohlsons.

Testresultat

Coline slow cooker

Terningkast 4

Rimelig, tar liten plass på benken, effektiv.

Skrus ikke automatisk av, sklir lett på benken.


Testresultat

Crock-Pot 5,7 l programmerbar

Terningkast 5

Stødig, stor, kan programmeres.

Tar mye plass på benken, men lager tilsvarende store porsjoner.


Takk til Jernia og Clas Ohlson for lån av testprodukter.