Gammel drill som ikke virker? Den kan gi deg rabatt på ny. Foto: iStockphoto.com
Gammel drill som ikke virker? Den kan gi deg rabatt på ny. Foto: iStockphoto.comVis mer

Clas Ohlson vil ha ditt gamle el-verktøy

Slår et slag for el-returordningen, og gir rabatter på nytt verktøy om du leverer inn ditt gamle.

Helt ærlig nå. Hvor havner ditt gamle, ødelagte verktøy? I butikken der du kjøpte det? På miljøstasjonen? Eller rett i søpla, godt skjult i en plastpose?

KOMMENTAR: Vi drukner i søppel, men det er ikke vår feil

– Vi selger svært mye verktøy og andre elektriske produkter, og vi vet at forbrukerne ikke er like flinke til å levere disse produktene inn til miljøsanering og gjenvinning når de skal kasseres. Som tilbyder av elektroniske produkter har vi et særskilt ansvar. Derfor forsøker vi nå å gjøre det enklere for kundene våre å være miljøbevisste, sier Geir Hoff, direktør i Clas Ohlson i en pressemelding.

Bruk og kast

Hva gjør du med gamle elektriske verktøy? (Avsluttet)
Leverer på miljøstasjonen(45%) 588
Lagrer det på loftet i tilfelle ... (27%) 352
Kaster i søpla(23%) 297
I butikken der jeg kjøpte det(6%) 75
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I samarbeid med Elretur vil Clas Ohlson nå slå et slag for at gammelt ubrukelig elektrisk verktøy som ligger skap og skuffer ikke havner i søpla når du tar våropprydningen. De gir derfor en liten gulrot til kunder som leverer inn gammelt verktøy hos dem i stedet for å kaste det i søpla.

– Fra 21. mars til og med 7. april er det innbyttedager i alle Clas Ohlson-butikkene i Norge. Tar du med et gammelt elverktøy så får du 20 prosent rabatt på Black & Decker og DeWalt elektroverktøy, sier Hoff.

Pusse opp i påsken? Tipsene finner du her!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Plikt til å ta imot

Det er ikke enestående at Clas Ohlson tar imot elverktøy. Det har de faktisk plikt til. For alle som selger elektronisk verktøy, har plikt til å ta dette i retur. Det er det samme med hvitevarer, flasker, et cetera. Du kan fint levere det inn i kassen hos din forhandler, selv om det ikke er noen dedikert returstasjon der.

– Selv om vi samler inn og har samlet in EE-avfall i mange år, ser vi på mengdene at det bør gå an å samle inn mer. Jeg tror det er mange som ikke er klar over at vi tar i mot avfall av denne typen, det må vi forsøke å gjøre noe med, sier Hoff.

Smart sorteringsløsning fra Ikea. Se flere alternativ Foto: Ikea
Smart sorteringsløsning fra Ikea. Se flere alternativ Foto: Ikea Vis mer


At det ikke leveres inn nok småelektrisk avfall bekreftes av Stig Ervik, direktør i Elretur.

– Vi vet at en del mindre verktøy havner sammen med det vanlige restavfallet, istedenfor at det leveres inn til Elretur slik at vi kan gjenvinne de kasserte produktene, sier Ervik.

Dersom du er av dem som nå vil levere inn el-verktøy hos Clas Ohlson, bør du se deg om etter annet søppel som heller ikke burde gå i det vanlige søppelet. For du kan også levere inn annen småelektronikk, lyspærer og batterier der.

Geir Hoff legger ikke skjul på at dette miljøstuntet også er et markedsføringstriks. For det er bra for omsetningen å få flere kunder inn i butikken. Men han sier også:

– Det bør ikke være noe motsetningsforhold mellom å drive god butikk og gjøre noe bra for miljøet samtidig.

Les også: Gammelt rask sluker strøm

Søppelsorteringen begynner hjemme

Før søpla skal returneres, har den stort sett et kortere eller lenger opphold hos deg. Hvor gjør du av søppelet ditt? Vi skrev forrige uke om den supersmarte skuffeløsningen fra Strai Kjøkken og bad som gjør det enkelt å holde orden i søppelet.

Se også flere ferdige løsninger som gjør det lettere å få orden på søpla, uten at den tar all plassen på kjøkkenet eller i boden, og lesernes beste kildesorteringstips.