Forsiden - viser den hva vi kan forvente inne i katalogen? Foto: Brynjulf Blix
Forsiden - viser den hva vi kan forvente inne i katalogen? Foto: Brynjulf BlixVis mer

Clas Ohlson på tøfler?

Ny katalog, 900 nyheter - lite nytt for gubbene.

Et sikkert høsttegn er nye kataloger fra de store varehusene. Ikea var tidlig ute med sin, og Clas Ohlson og Biltema følger hakk i hæl.

Katalogene sendes rundt til de tusen hjem, kan hentes i butikkene, de er også tilgjengelige på nett, og du kan laste dem ned som PDF-filer og lese på nettbrett, smarttelefonen din eller PC/Mac.

Clas Ohlson skilter med hele 900 nyheter i denne sesongens katalog. Hva gjør dette med vareutvalget? Endrer det butikkens profil? Nyhetsprofileringen er ikke veldig sterk, det er bare ett oppslag med nyheter.

Her er nyhetsoppslaget Foto: Brynjulf Blix
Her er nyhetsoppslaget Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Les også vår omtale av forrige katalog fra Clas Ohlson

Høst og vinter 2011/2012

Forsiden på katalogen viser ganske tydelig hvilke kundeprofilenr det satses på. Der står visp og skiftnøkkel på hver side av LED-baserte lyspærer, hodetelefoner og et kompass.

Den gamle produktprofilen med utstyr for den tradisjonelle maskuline rollefiguren som reparerer selv er nedtonet. I stedet kommer stadig mer husholdningsutstyr inn i utvalget, som i stadig større grad overlapper det du også finner på kjøkkenutstyrsbutikker eller Ikea.

Ny profil for Clas Ohlson; fra gubbdagis til familiebarnehage

Maskiner og verktøy byr ikke på mye nytt, men bredden dekkes av Cotech (Clas Ohlsons eget merke), og merkenavnene Black&Decker, Bosch og DeWalt videre oppover i prisleiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Større batteri gir lengre driftstid. Foto: Clas Ohlson
Større batteri gir lengre driftstid. Foto: Clas Ohlson Vis mer


For verktøy med batteridrift er det Ryobi som representerer bredden selv om også de andre merkene har flere som drives med batteri. Det er ingen nye maskiner i år, bare en arbeidslampe. Men et velkomment tilskudd til Ryobi-sortimentet er et nytt 18V Li-ion batteri med 2,4 Ah kapasitet. De tidligere var på 1,4 Ah.

Les også mer om batterier og hvordan du bør behandle dem

Det er først når man blar videre utover i katalogen at det dukker opp et knippe av de svarte flaggene som signaliserer nyheter. Men da er vi mer over i generelle husholdningsproduktene, som lamper, lyspærer (mye LED-basert i år), håndtak, gulvmatter, håndklær osv.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Mye nytt på LED-fronten Foto: Brynjulf Blix
Mye nytt på LED-fronten Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Matter og håndklær er praktisk, men ikke spennende for mekkefolket  Foto: Brynjulf Blix
Matter og håndklær er praktisk, men ikke spennende for mekkefolket Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Multimedia-kategorien har også en del nyheter blant smått og stort, både forskjellige spillere fra vinyl til iPhone, radioer, karaokeutstyr og høyttalere. Men her er det ikke snakk om noen større nyheter, heller varianter i sortimentet.

Nå har Clas Ohlson også fått inn originalt Apple-utstyr, i den laveste prisklassen. Vi snakker tastatur, mus, strømforsyninger og overganger.

Ellers i avdelingen for datautstyr er det fornyelse stort sett i form av at årets modeller av skrivere og annet erstatter tidligere modeller.

Inspirasjon?

Det fine med denne type kataloger er at de kan gi inspirasjon på forskjellige plan. Du kan oppdage verktøy som gjør at umulige oppgaver blir mulige eller at vanskelige oppgaver blir lettere.

Du kan også finne løsninger i katalogen som gjør sider av livet lettere, enklere eller rimeligere. Et godt eksempel er denne praktiske kabelvinden som kan trekkes ut til 16 meter.

Kabelvinde for 16 meter kabel Foto: Clas Ohlson
Kabelvinde for 16 meter kabel Foto: Clas Ohlson Vis mer


Også en ny kabelkanal med skyvbare sider falt i smak

Smart kabelkanal med delte, flyttbare sidevegger Foto: Clas Ohlson
Smart kabelkanal med delte, flyttbare sidevegger Foto: Clas Ohlson Vis mer


Les også: Slik blir du kvitt kabelrotet

Men vårt inntrykk er at fokusområdet for Clas Ohlsons innkjøpere har flyttet seg fra det oppfinnsomme og teknisk utfordrende over til langt enklere vedlikehold og utskifting.

Dette er muligens riktig sett fra et rent forretningsmessig synspunkt, og vedlikehold er det som regel større behov for enn å konstruere en bedre musefelle.

Men det er ikke lenger så spennende for gubbene som brukte Clas Ohlson som "dagis", de har i stor grad blitt fortrengt av Clara Ohlson og hennes venninner.