Cillit Bang er effektivt på de verste flekkene. Men du bør kanskje begrense bruken noe. Foto: Per Ervland
Cillit Bang er effektivt på de verste flekkene. Men du bør kanskje begrense bruken noe. Foto: Per ErvlandVis mer

Cillit Bang vasker best

Resultatet taler for seg.

Svenske Testfakta har testet et knippe baderomsssprayer, og vinneren er klar: Cillit Bang tar de verste flekkene og knekken på kalkbelegget. Cillit Bang stakk av med seieren også da Testfakta testet baderomsspray i 2011 .

Det er imidlertid én ting du bør være obs på: Cillit Bang kan slite på overflaten.
Se alle testresultatene her (ekstern lenke).

Les også vår bruksduell: Cillit Bang vs Zalo-vann

Ris til egen rengjøringsbak

Testfaktas konklusjon er klinkende klar: Cillit Bang er best i test. Av fem oppnåelige poeng, lander baderomssprayen på en sterk 4,3. Neste på denne listen (W5 fra Lidl) får kun 3,6.

– Best i test. Overlegen på å eliminere kalkavleiringer. Visse materiell kan påvirkes av lengre tids eksponering, heter det i konklusjonen.

Blant utfordringene de ulike sprayene ble stilt ovenfor i laboratorietesten var hvordan de påvirket ulike materialer etter 24 timers eksponering. Samtlige baderomssprayer hadde en noe mattende effekt på detaljer i kobber, men Cillit Bang og testens nest dårligste spray (ekstern lenke) hadde en litt mer uheldig bivirkning, de mattet ned glaserte fliser.

Det høres kanskje ikke så kritisk ut. Det som derimot skjer når glatte overflater blir mattet ned, og som testfakta.se ikke omtaler i sin test, er at den beskyttende hinnen blir åpnet, og den trekker til seg mer skitt enn før. Dette er blant annet det man gjør før man skal male for at malingen skal få bedre feste, men det er ikke spesielt lurt på en utsatt overflate som helst skal være lett å holde ren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så i stedet for at skitt til en stor grad preller av om du spyler, og enkelt lar seg vaske bort, vil du over tid kunne oppleve at det setter seg fast i flisene, og blir vanskeligere å vaske bort om du er alt for ivrig med spruteflasken og ikke flink nok til å spyle godt av. Med andre ord: Jo mer du bruker et middel som Cillit Bang, jo vanskeligere kan det over tid bli å vaske badet. Vi kan skrive under på at det er vanskelig å vaske fliser ordentlig rene, etter at de har blitt mattet ned etter mange år med vask av for sterke kjemikalier.

Hva med fugene? Gjør som på kjøkkenet og impregner fugene for lettere rengjøring.

Ja takk - begge deler

Så hva bør du bruke, når Cillit Bang er best, men kan gjøre en litt for god jobb? Cillit Bang vant testen blant annet på grunn av sin overlegne evne til å fjerne kalkflekker og kalkavleiringer. Dette er flekker det tar tid å bygge opp, og skyldes gjerne litt slurv i rengjøringen i utgangspunktet.

Krisestygge fliser, lite budsjett? Slik fikser du de stygge flisene, uten å fliselegge på nytt

Testfakta advarer ikke mot bruk av Cillit Bang - men påpeker at den kan slite på overflaten.De trakk imidlertid frem flere baderomssprayer som gode, selv om de ikke var like effektive på kalkbelegg. Coops Änglamark Allrent Universal kom på en god tredjeplass, med 3,4 poeng. Denne er også Svanemerket, det vil si så skånsom som mulig mot miljøet.

Vi vil anbefale at du velger et mildere rengjøringsmiddel til hverdags, og i stedet drar frem sterkere lut en gang i blant. Det gjør i hvert fall vi.

Hva er best: Merkevare eller billigvare? Vi har testet skuremiddel for bad.