Arkivet er ikke akkurat fullt enda, men det er altså under Go-fanen du vil finne programmene du gikk glipp av.  Foto: Canal Digital
Arkivet er ikke akkurat fullt enda, men det er altså under Go-fanen du vil finne programmene du gikk glipp av. Foto: Canal DigitalVis mer

Canal Digitals arkivtjeneste lansert!

Parabolkundene fikk arkiv-funksjonen allerede i går, men kabel-TV-kunden trenger ikke fortvile: De får det samme om et par ukers tid.

At Canal Digital jobber hardt med neste generasjons TV-software er ingen overraskelse. Det er imidlertid viktig å være klar over at skillet mellom parabol- og kabel-TV avdelingene bare vil øke, ettersom de har valgt ulik softwareløsning framover.

Se hva vi vet så langt:

Men fortsatt pusses det altså på dagens software, og i går rullet Canal Digital ut sin første arkivtjeneste.

Canal Digital GO: Arkiv fra TVNorges fire kanaler

Dette er det vi vet så langt:

  • Det nye digitale tv-arkivet har i første omgang kun innhold fra TVNorges univers, altså fra kanalene TVNorge, MAX, VOX og FEM.
  • Canal Digitals parabolkunder fikk arkivet allerede i går kveld, mens kabel-TV-kundene får tilgang om noen uker. Arkivet ligger under Canal Digital GO-fanen, men husk at betingelsen er at du har HD-PVRen eller Zapperen fra ADB.

    Arkiv-funksjonen vil altså IKKE fungere på de gamle dekoderne.

  • Arkiv-innholdet blir uten reklame, du kan spole i innholdet, og det brukes for første gang smooth-streaming (mer om det i neste avsnitt).
Se også: Nestenfritt kanalvalg fra Canal Digital

Hva med kvaliteten?

Mens du på live-TV kan velge mellom TVNorge i SD- eller HD-kvalitet, blir det annerledes i arkivet:

– Foreløpig ligger innholdet i SD-kvalitet, sier Kenneth Tjønndal Pettersen, informasjonsdirektør i Canal Digitals parabolavdeling til DinSide.no. Vi er imidlertid klare for HD om TVNorge vil levere det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er imidlertid verdt å merke seg at TVNorge on demand er det første innholdet vi kjører med såkalt smooth streaming. Det vil si at kvaliteten på tv-bildet vil tilpasse seg den linjekapasiteten kunden sitter på, slik at man får optimal kvalitet, sier Pettersen.

– I de første sekundene når avspillingen starter vil man kunne se at kvaliteten er noe lav, dette er fordi filmen starter avspillingen med den laveste oppløsningen. Men så spinner den veldig raskt opp i den høyeste kvaliteten som linja kan levere. Dette tar bare noen sekunder, og en tre megabits internettlinje vil gi optimal kvalitet. Personlig synes jeg i hvert fall at kvaliteten har blitt veldig bra, avslutter Pettersen.

Hva blir tilgjengelig?

Selv om det kanskje ikke er så mye innhold tilgjengelig akkurat nå, vil innholdet i arkivet vokse etter hvert som nye programmer sendes på TVNorge, MAX, VOX og FEM. Merk deg likevel at du aldri vil finne alt innholdet på de nevnte kanalene i arkivet:

Det er i hovedsak egenprodusert materiale som blir tilgjengelig, og det skyldes ganske enkelt at dette er stoff med mindre rettighetsproblematikk, enn TV-serier og episoder kjøpt fra utlandet.

I så måte er altså TVNorge i en gunstig situasjon her, ettersom de satser stort på norsk TV-underholdning.

– Om det er Ylvis, Asbjørn Brekke eller Kompani Karlsen som gjør det; I TVNorge ønsker vi å få folk til å le, sier Bernhard Steen - Digital direktør i TVNorge.

Er du villig til å betale for Canal Digitals Arkiv-funksjon? (Avsluttet)
Nei: Synes det er for dyrt.(40%) 641
Nei: Ser ikke behovet(28%) 450
Kanskje: Når flere TV-kanaler blir tilgjengelig i arkivet(22%) 344
Ja: Unngår jo reklame(10%) 152
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


– Dessverre passer det ikke alle å le akkurat når sendeskjemaet vårt har lagt opp til det. Derfor ønsker vi å bidra til at alle får sett TVNorges programmer når de selv synes det passer best, og håper det bidrar til at enda flere får noe å snakke om, skryter Steen i pressemeldingen.

Alle TV-testene på DinSide

Fordel: Du slipper reklamepauser, men ...

I følge Canal Digital har Arkivet en annen stor fordel: Samtlige TV-programmer i arkivet vil nemlig være helt uten reklameavbrudd.

Arkivfunksjonen blir imidlertid ikke gratis: Du får riktignok prøve den gratis ut året, med etter det må du betale 79 kroner i måneden om du fortsatt vil ha funksjonen.