Det er ikke få nordmenn som har problemer med TV-signalene sine, skal vi tro debatten som har rast i forumet vårt i sommer. Foto: colourbox.com
Det er ikke få nordmenn som har problemer med TV-signalene sine, skal vi tro debatten som har rast i forumet vårt i sommer. Foto: colourbox.com Vis mer

- Canal Digital sperrer HD-kanaler

Som å låse et mobilabonnement til én dårlig mobil.

Publisert
Sist oppdatert
Det ville jo være som om NetCom hadde knyttet sine mobilabonnement kun opp mot én telefon av dårlig kvalitet, som de solgte til en høy pris...


Canal Digital-debatten har nok en gang rast på sidene våre, etter at vi skrev om software-oppdateringen til selskapets HD PVR-bokser for kabelTV-kunder som aldri kom.

En av dem som interessert har fulgt debatten er Bjørn Fosli fra Bærum. I frustrasjon over både den tekniske kvaliteten og ikke minst bildekvaliteten på Canal Digitals HD-dekodere for parabol investerte han i vinter i en Technisat Digicorder HD S2. Dette skal være en high-end HD PVR, men opplevelsen var en helt annen.

- Jeg opplevde at billedkvaliteten på ordinære (SD) signaler var bedre enn Canal Digital-boksen sine HD-signaler, sier Fosli til DinSide.

Dette skyldes at Canal Digital har låst HD-signalene opp mot sin boks, såkalt paring. Det vil si at man kun kan motta HD-signaler fra de dekoderne Canal Digital selger selv. Fosli henvendte seg til kundeservice hos Canal Digital i forrige og fikk til svar at "slik var det bare" og "ville han se HD-kanalene, måtte han kjøpe deres dekoder".

- Jeg synes dette er direkte hårreisende og undres jo først og fremst over om det er lovlig. De knytter jo opp en tjeneste de selger mot ett dårlig, produkt de også selger, uten å gi andre tilbydere mulighet til å levere et konkurrerende produkt. Det ville jo være som om NetCom hadde knyttet sine mobilabonnement kun opp mot én telefon av dårlig kvalitet som de solgte til en høy pris...

Dette fungerer ikke: Canal Digitals problem-dekoder

Vanlig praksis

Les mer om hvorfor vi synes at RiksTV og Grundig også fortjener kjeft:DinSide har gjentatte ganger forsøkt å kontakte Canal Digital, men har ikke fått svar på noen av våre henvendelser: Hos Forbrukerrådet fikk vi imidlertid svar, og avdelingsleder Hans Marius Grasvold kunne bekrefte at Canal Digitals praksis med å sperre HD-signaler for dem som bruker andres hardware, er lov.

- Dette er en praksis som Canal Digital og andre leverandører har lagt seg til. Vi har sett på den fra sidelinjen, og ikke vært helt happy, sier Grasvold til DinSide. - Per i dag er det lov å parre opp dekodere og kort, men det er ikke dermed sagt at det er rimelig.

Så lenge lovverket er slik det er, er det ikke noe Forbrukerrådet kan gjøre. Det finnes heller ingen klageorganer på området. Men dette er tema i et nyopprettet utvalg med representanter for kulturdepartementet, Forbrukerrådet og Forbrukerombudet, samt representanter for de større aktørene.

- Det løftet jeg kan gi er at jeg tar med meg dette videre når jeg skal snakke med Canal Digital.

Grasvold råder også Fosli til å reklamere på boksen fra Canal Digital dersom den ikke fungerer.

Dette kan fungere om man bor i enebolig, men kan være vanskelig dersom man bor i et borettslag som er knyttet opp mot en aktør. Spesielt dersom man har kabelTV, fordi aktørene har hvert sitt nett.

- Det er en praktisk problemstilling, vi har sett på muligheter for å åpne opp kabelnettene. Det vi har foreslått (for samme utvalg som nevnt over, red.anm.), er å åpne kabelnettene slik at enhver distributør skal kunne gå inn i et hvert fibernett.

Noen tidshorisont på dette er det dessverre vanskelig å gi.

Låser kort til boks

Jonny Torp, prosjektingeniør og medeier Tveco elektronikk forteller DinSide at Canal Digitals praksis ikke er enestående. - Get for eksempel har et helt annet system, med sine egne koder, sine egne bokser, og sine egne smartkort. De har også låst opp alt til boksen sin. Boks og kort kjører parring.

Tveco spesialiserer seg på områdene parabol- og kabel-TV/Bredbånd, bedrifts-TV, IKT/datanettverk og forbrukerelektronikk.

Han forteller videre at en rekke Canal Digital-kunder ikke har tilgang til HD-sendinger, selv om de bruker Canal Digitals boks. Det er kun de nettene som Canal Digital selv drifter som kan håndtere HD-signaler. Det er mange abonnenteide nett, og disse virker det ikke på, sier ham.

- Til nå har de ikke levert noen enheter i sentralen som kan håndtere HD. De sier at det først er nå de kan det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer