Det første (og eneste) bildet av Canal Digitals nye TV-løsning. Foto: Produktbilde
Det første (og eneste) bildet av Canal Digitals nye TV-løsning. Foto: ProduktbildeVis mer

Canal Digital: Slik blir TV-fremtiden

Canal Digital har sagt nei til amerikanske TiVo, men lover likevel parabolkundene en ny TV –hverdag. Og den kommer raskere enn du tror.

Canal Digital har hatt stor suksess med sin siste HD-PVR fra ADB, en dekoder vi ga terningkast fem da vi testet den, og som siden den gang også har blitt oppdatert med flere praktiske funksjoner.

Les mer: Canal Digital og WiMP er sant.

Men utviklingen stopper selvsagt ikke der, og i dag lettet TV-giganten for første gang på sløret over hva du som parabol-TV-kunde har i vente. Foreløpig er det nemlig ikke bekreftet noe som tilsier at kabel-TV-kunden får det samme tilbudet.

Canal Digital og NDS: Ny TV-hverdag i 2013

I dag bekreftet nemlig Canal Digitals parabol-avdeling at de har inngått en avtale med selskapet NDS, og at det er de som sammen skal lage «neste generasjons TV-opplevelse».

Og det beste av alt: Går alt etter planen er det meningen at tjenesten skal rulles ut allerede i slutten av 2013.

Dette betyr at det er NDS som skal utvikle den softwaren som skal brukes. Hvilken produsent som får ansvaret for selve hardwaren, er foreløpig ikke klart.

Les også: Canal Digitals nye zapper.

Farvel til TiVo…

Med dette har Canal Digital også skrinlagt et videre samarbeid med amerikanske TiVo, selskapet de i 2010 inngikk en enerettsavtale med. Akkurat det tror vi mange vil bli litt skuffet over, amerikanske TiVo har nemlig et svært godt rykte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I følge Canal Digital er imidlertid NDS valgt fordi de kan tilby flere funksjoner og tjenester, og som før vil det være Conax som står for krypteringen.

Hva vil Canal Digital og NDS gi oss?

Patrik Hofbauer Foto: Canal Digital
Patrik Hofbauer Foto: Canal Digital Vis mer

– Avtalen med NDS vil sikre Canal Digitals parabol-kunder en sømløs og innovativ TV-framtid, sier en tydelig stolt Patrik Hofbauer, adm. direktør i Canal Digital AS. Det er derfor et hovedpoeng at vår TV-løsning skal være tilgjengelig via alle plattformer.


– I tillegg til TV-signalene via parabolen, skal du altså få innholdet levert direkte på nettbrettet ditt, mobilen, eller på datamaskinen, og enten du er hjemme eller på farten.

– Vi satser også stort på å forbedre brukergrensesnittet, for det hjelper ikke med mange muligheter om du ikke klarer å bruke funksjonene. Og det er altså her NDS kommer inn: Brukergrensesnittet må nemlig være intuitivt, og skal også være så likt som mulig på alle plattformer slik at brukerne raskt kjenner seg igjen.

I følge Canal Digital skal den nye Snowflake-softwaren til NDS også gjøre brukerne uavhengig av TV-kanelenes sendeskjema.

I praksis vil det si at du sømløst skal kunne velge programmer og innhold fra nåtid, fortid eller fremtid, og helt uavhengig av om det er på linjær-TV, hardisk, catch-up eller on-demand.

Rent teknisk vil parabolkundenes husholdning bli koblet opp mot en multimediadekoder, som så distribuerer innholdet og tjenestene via Internett/IP. De vanlige TV-kanalene og deres programmer vil som før komme via satelitt.

Hvor langt har de kommet?

Tone Krohn Clausen Foto: Canal Digital
Tone Krohn Clausen Foto: Canal Digital Vis mer


Siden vi på dagens presentasjon kun fikk se et par eksempler på det nye grensesnittet, er det tydeligvis et stykke igjen. I følge Tone Krohn Clausen Chief Product & Market Officer i Canal Digital er de imidlertid optimistiske med tanke på å begynne å rulle ut tjenesten allerede i slutten av 2013.

– Hvem som får ansvaret for hardwaren er ikke spikret foreløpig, men det er ikke der hovedutfordringen ligger. Med dagens raske utvikling endres også kundenes brukervaner raskere enn antatt, og det må vi selvsagt ta høyde for. At softwaren er god og fleksibel, også framover, er det viktigste for oss, og det er derfor vi valgte NDS, sier Clausen.

– Når det er sagt er det ingen tvil om at lineær TV fortsatt er viktigst for Canal Digital, men når kundene i dag forventer flere muligheter må vi gi dem det. Mange muligheter hos mange forskjellige aktører øker imidlertid også sjansen for økt forvirring, og som totalleverandør kan vi gjøre det enklere: Blant annet ved at du kun får en innlogging og et passord å forholde deg til.

– Men softwaren alene er ikke nok, fortsetter Clausen: Vi vil også fokusere på å gjøre fjernkontrollene enklere, for mens dagens fjernkontroll har rundt 46 taster, vil de nye være mer intuitive og ha langt færre knapper å forholde seg til.

Men hva med kundene som nettopp har kjøpt en ADB-dekoder?

– Også vi er godt fornøyd med ADB-boksen, sier Clausen, og den vil vi selvsagt fortsette å utvikle og oppdatere. Der er det også mange nye tjenester og løsninger som allerede er på vei.

– For å få fullt utbytte av NDS-softwaren må man imidlertid kjøpe en ny PVR. Som sagt er det enda ikke avgjort hvem som vil stå for hardwaren, men det kommer.

Dere nevner økt nettbrettfunksjoner, men vil det gjelde flere plattformer? Per i dag er det jo Apples iOS-enheter som er prioritert?

– Det stemmer at Apples nettbrett har blitt prioritert, og det skyldes ganske enkelt at Apples iOS har langt større sikkerhet gjennom hele prosessen enn det Android foreløpig tilbyr. Android-brukerne er likevel ikke glemt, men det vil nok ta litt lengre tid før løsningene for disse kommer, avslutter Clausen.