Byttet til varmepumpe - fikk høyere strømregning

Likevel lønner det seg for familien.

I tillegg til at de totale oppvarmingsutgiftene gikk ned, har familien fått et mer behagelig inneklima med gulvvarme i alle oppholdsrom.  Foto: Tarkett
I tillegg til at de totale oppvarmingsutgiftene gikk ned, har familien fått et mer behagelig inneklima med gulvvarme i alle oppholdsrom. Foto: Tarkett Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lønner det seg å installere varmepumpe? Ikke om man kun ser på strømregningen. En familie på Østlandet byttet til bergvarmepumpe (vann-vann), en investeringskostnad på rundt 200.000 kroner. Man skulle kanskje tro det ville gi et kutt i strømregningen, men det gjorde det ikke. Familiens strømutgifter gikk opp.

Likevel er de fornøyd.

Sjekk om det lønner seg for deg å installere luft-luft varmepumpe med vår smarte kalkulator.

LES OGSÅ: Nå kutter de i varmepumpestøtten

Tallenes tale

Gult er gjennomsnittlig månedlig strømforbruk tre år før varmepumpeinstallasjon (november 2011), grønt og rødt er etter varmepumpeinstallasjonen.
Gult er gjennomsnittlig månedlig strømforbruk tre år før varmepumpeinstallasjon (november 2011), grønt og rødt er etter varmepumpeinstallasjonen. Vis mer


Fornøyd med økt strømregning? Vi ser nærmere på tallene. Etter installasjonen av varmepumpen har strømforbruket økt med mellom to og en halv (juli 2012) og 24 prosent (januar 2013) i forhold til snittforbruket i tilsvarende måned de tre siste årene før familien installerte varmepumpen.

De slipper imidlertid unna utgifter til fyringsolje. Familiens årlige forbruk før de byttet ut fyren var på rundt 2.400 liter fyringsolje - til 10,50 kroner per liter i snitt, altså en årlig kostnad på 25.200 kroner.

Beregninger av Tuva Moflag, økonomijournalist i DinSide, viser at økningen i familiens strømforbruk utgjør cirka 2.800 kroner i året, forutsatt 35 øre i nettleie og 35 øre i forbruk.

Besparelsen per år blir da 22.400 kroner, og det vil ta 8,9 år før investeringen er inntjent.

Familiens samlete husholdningsforbruk er nå på i underkant av 15.000 kWh per år (fem personer i husholdningen, enebolig større enn snittet).

I filmen under forteller rørlegger Carsten Skottner Engh i Porsgrunn Rørleggerforretning og Skikkeligrørlegger.no litt mer om installasjon og ulike løsninger med bergvarmepumpe.


Varme i gulvet? Sjekk vår Gulvvarme-ABC

Hvorfor bergvarmepumpe?

Det er mange faktorer som spiller inn når man velger varmepumpeløsning. Boligens størrelse og beliggenhet, hvor stort varmebehov og varmtvannsforbruk dere har, og hvor stor husholdningen er.

- Tenk nøye over ditt energibehov og hvilke krav du har til komfort. Dette er forhold som er avgjørende for at rørleggeren skal foreslå og dimensjonere for et anlegg du blir fornøyd med, sier Skottner Engh.

Bergvarme er en stabil varmekilde, og en løsning som ofte velges når oljefyren skal byttes ut. Det krever at man borer ned i fjellet, og dette arbeidet kan være både grisete og ødelegge prydplenen. Men som du så i videoen over, kan du legge plenen over anlegget når du har boret ferdig.

Slapp unna ekstraregning på 36.356 kroner: Sjekk dette i kontrakten

Bore eller grave?

Oljefyring er snart ut - men hva er alternativet? Her forteller rørlegger Carsten Skottner Engh om ulike løsninger for bergvarmepumper. Foto: Skikkeligrørlegger.no
Oljefyring er snart ut - men hva er alternativet? Her forteller rørlegger Carsten Skottner Engh om ulike løsninger for bergvarmepumper. Foto: Skikkeligrørlegger.no Vis mer


Stort sett må man bore dypt et par ganger for å få nok varme til en enebolig, mens en annen løsning er å legge en slange i slynge på en meters dyp. Fordelen er at du slipper å bore, men du må grave opp et forholdsvis stort område, og de færreste tomter er store nok i vanlige, tettbygde villastrøk.

- Gravekostnadene for jordvarme er omtrent halvparten av borekostnadene for bergvarme, men det sier seg selv at løsningen først og fremst egner seg der plassen ikke er begrenset, sier Skottner Engh.

Bergvarme er uansett den dyreste varmepumpen du investerer i, men det tar ikke en livstid før det blir lønnsomt.

Varmepumper som henter ut varme fra uteluften er de rimeligste du installerer, men det er også her du får den laveste effekten, og de aller færreste virker når du trenger dem aller mest, under 15 minusgrader.

Ifølge skikkeligrørlegger.no vil en luft/vann løsning som en tommelfingerregel gir 50 prosent besparelse i fyringsutgifter, vil en væske ⁄vann varmepumpe gi opp mot 70 prosent besparelse. Til gjengjeld er sistnevnte løsning mer kostbar.

Les også: LG-varmepumpe til topps i svensk test

Bytte ut oljefyren?

I Stortingets klimaforlik i fjor sommer ble det vedtatt å fase ut fyring med fossilt brennstoff innen 2020. Fremover kommer vi til å se nærmere på alternative løsninger.

Selv om det å bytte til bergvarmepumpe vil være gunstig for familien over, er det ikke sikkert dette er løsningen som passer best for deg. Det er heller ikke sikkert du må bytte ut selve fyren - er den i god stand, kan det hende det holder å bytte brennstoff.

Her er det bare å følge med fremover!