<strong>FLERE BYTTER:</strong> Flere enn tidligere har benyttet seg av muligheten til å benytte strømleverandør i år. Foto: Colourbox.com
FLERE BYTTER: Flere enn tidligere har benyttet seg av muligheten til å benytte strømleverandør i år. Foto: Colourbox.comVis mer

Bytteboom blant strømkundene

Langt flere har byttet enn det som er normalt.

Langt flere enn vanlig har byttet strømleverandør i årets første kvartal, enn tilsvarende perioder tidligere, og sammenlignet med kvartalet før. Mens 51.907 husholdningskunder byttet leverandør i løpet av 1. kvartal 2009, byttet hele 80.092 husstander ut strømleverandøren i samme periode i 2010, i følge tall fra NVE.

Etter en rekordforbrukende januar, og prisrekorder i februarmåned, har nok mange flere kjent strømregningen tynge. Dessuten måtte rundt 20.000 Vitel-kunder se seg om etter ny leverandør, etter at selskapet kuttet ut
strømvirksomheten
.

Og selv om strømregningen er en av regningene du om nødvendig kan utsette å betale, utsetter ikke det behovet for å sjekke om elektrisiteten kan komme innomhus på billigere vis.

FINN BILLIGSTE STRØMLEVERANDØR MED

DinSides Strømkalkulator

Velger den største

Husholdningskundene burde imidlertid muligens lært av næringslivet. Undersøkelsen fra NVE viser at den dominerende leverandøren i hvert nettområde fortsatt leverer til drøye 72 prosent av privatkundene. Næringskundene ligger på 65 prosent.

De største aktørenes markedsandeler har vært relativt stabil de siste årene, selv om den har sunket siden muligheten til å velge fritt blant strømleverandørene ble innført.

Slå helt av

Husets barn og tenåringer bruker opptil 20 prosent mer strøm enn de litt eldre. Foto: Colourbox.com
Husets barn og tenåringer bruker opptil 20 prosent mer strøm enn de litt eldre. Foto: Colourbox.com Vis mer


Tar vi en enebolig på 120 kvadratmeter, bruker denne drøye 17.000 kWh per år. Med dagens gjennomsnittlige strømpriser vil dette si årlige utgifter fra rundt 8.500 kroner. Av dette går 425 kroner til absolutt ingen ting. Det er ladere som står igjen i stikkontakten uten at du bruker dem, eller for eksempel TV-en som alltid står klar til bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer her: Så mye koster det å stå i stand-by

Standby-problematikken er i høyeste grad også knyttet til hustandens mange "leketøy" som drives av strøm. Spillkonsoller, musikk, TV, PC ... Mange knyttet til familiens yngre medlemmer.

- Våre undersøkelser viser at tenåringer typisk bruker 20 prosent mer strøm enn resten av familiemedlemmene, sier Lisbet Stryhn Rasmussen, konsulent ved Lokalenergi i Århus.

Les mer: De er hjemmets store strømsyndere

Bruk mindre varmtvann

Forbruk av varmtvann utgjør en stor andel av strømregningen.

- For de flestes vedkommende vil jeg anta at den sikreste og enkleste metoden for å oppnå redusert forbruk av varmtvann, er å montere et sparedusjhode, sa Stein Martin Kristoffersen, energirådgiver ved Enova, til DinSide tidligere i år. Se mer i artikkelen der vi tar for oss sparedusjen.

Vil du kutte varmtvannsforbruket er det ikke gitt at sparedusjen er best for deg. Her er et annet alternativ - dingsen som sier fra når det er nok. Og leverandører av systemer for gjennomstrømmingsvarme, hevder også at det ligger stort sparepotensiale i å bytte ut tradisjonelle varmtvannsberedere med gjennomstrømmingsvarmere.

Regn ut: Hvor mye bruker du på varmtvannet?