Bytt ut leiligheten med husbåt!

BOLIG: Deprimert av boligprisene? Det er unektelig bittert å betale 1.5 million for en 22m² ett-roms kjellerleilighet på Frogner. Er du villig til å jenke på standard eller størrelse for å betale mindre? Gjør som nederlenderne: Kjøp deg husbåt!

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Stadig flere av oss drømmer om å flytte på sjøen, enten for en kort periode eller for godt.

I USA, Danmark, England og ikke minst i Nederland er det å bo i båt et helt vanlig syn. Bare i Amsterdam bor det rundt 2400 familier i husbåter. Samtidig sitter vi nordmenn i våre trange, overprisete leiligheter og syter over de høye boligprisene.

Riktignok må du legge drømmen om enebolig på hylla for en periode, men noen år med bølgeskvulp behøver slett ikke å bli noen dårlig erstatning.

Studenter og yrkesaktive

- Det er først de siste årene at det er blitt populært blant så mange å bo i båt. Både studenter og yrkesaktive velger å bo på denne måten. Det har helt klart sammenheng med de høye boligprisene at folk velger å bo i båt, sa Morten Sven ved Herbern Marina til DinSide tidligere i år.

Vinterpriser på Aker Brygge


I vinterhalvåret, fra 1. oktober til 15.april, koster det rundt 120 kroner per fot, pluss 4000 kroner i botillegg å kose seg på Aker Brygge. Summen dekker leien for hele vinterhalvåret, og du får tilgang til sanitæranlegget.

Vanligvis ligger det rundt 60 bebodde båter på Aker Brygge. Om sommeren flytter imidlertid mange båtboerne bort fra Aker brygge fordi prisen på bryggeplassen da øker kraftig. Mange av båteierne trekker da ut til Hovedøya.

Båten

Båten må du selvsagt skaffe i tillegg, og det kan bli dyrt. Er du nevenyttig er det likevel gode muligheter til å spare store pengesummer, i hvert fall sammenlignet med det du ellers måtte ha betalt for en overpriset leilighet på Grunerløkka, med toalett i gangen.

En brukt fiskeskøyte kan du få for en pris ned i 300.000 kroner, har du råd til å spytte i rundt 500.000 kroner bør du ha et godt utgangspunkt. Seilbåter kan du få fra noen hundre tusen til utallige millioner kroner, som vanlig er det ingen øvre grense.

Følger du med i avisannonsene dukker det titt og ofte opp annonser med husbåter i ulike størrelser. I juli i fjor skrev vi for eksempel om en husdokk på 300 kvadratmeter, som inneholdt 120 m² boareal, badstu og boblebad. Og prisen var overhodet ikke å forakte, båtens prisantydning var kun 390.000 kroner. Den kan du lese mer om her.

Båtlivet er ikke lenger hva det engang var

Er du nevenyttig eller har litt penger å investere, behøver du slett ikke leve som en boms, til tross for at du bor i en husbåt.

De fleste båttyper kan i dag utstyres med sanitæranlegg og dusj. Elektrisitet får du enten ved eget aggregat eller via marinaen, og med strøm trenger du heller ikke å vinke adjø til TV, stereo eller Internett.

Er du interessert bør du kontakte de marinaene som virker interessante for deg. Leiepris, sanitæranlegg og beliggenhet bør vurderes nøye.