Bytt hytta mot sikker sol

Et bedre liv er innenfor rekkevidde for nordmenn med forblåste og regntunge norske hytter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OK, så ble du blant nordmennene med dette årtusenets råtneste hytteferie bak seg.

Nå er tiden er inne for å gjøre opp status, og se fremover:

Vil du ta risikoen for at dette skal skje igjen? At dine dyrebare feriedager skal tilbringes innendørs på hytta mens du ser det horisontale regnet pisker mot vinduene - og værmeldingen mottas hver kveld med hjertet i halsen?

Hvis disse tankene vekker gjenklang hos deg, vet vi råd: Hytta kan byttes ut med en feriebolig i et land der sol og akseptabel temperatur i badevannet er en selvfølge.

Gullet ditt

For hytta kan du bytte til deg minst én bolig i Montenegro. Foto: Sxc/Ivan Stojanovic
For hytta kan du bytte til deg minst én bolig i Montenegro. Foto: Sxc/Ivan Stojanovic
Vis mer


Hytta di er bokstavelig talt gull verdt. Statistisk sentralbyrås tall viser at verdien av hver omsatte fritidsbolig er tredoblet bare siden årtusenskiftet.

Finn verdien av DIN hytte med vår hytteverdikalkulator- her!

Sannsynlighetene taler sterkt for at din hyttekapital utgjør minst en million kroner, ettersom gjennomsnittsprisen per omsatt fritidseiendom var 1.150.000 kroner i første kvartal i år.

For denne summen kan du kjøpe minst én fritidsbolig ved Middelhavet.

Fortsatt billig

- Kommer du til Montenegro med en halv million, vil du helt klart kunne skaffe deg en feriebolig - ikke luksuriøs, men i alle fall en leilighet ved kysten, uttalte sjefredaktør Tom Andersson i magasinet Bolig i utlandet i vår tidligere kartlegging av mulighetene for boligkupp ved Middelhavet.

Som politiske risikomomenter ved eiendomskjøp i Montenegro nevner Andersen at markedet er noe umodent, med korrupsjon og til dels cowboy-tilstander i administrasjonen. Er imidlertid summen beskjeden, vil det potensielle tapet være lite, og kjøp likevel interessant.

Kilde: Statistisk Sentralbyrå
Kilde: Statistisk Sentralbyrå Vis mer


Vi har funnet til sammen seks middelhavsland der prisnivået fremdeles er så lavt at det finnes muligheter for boligkupp. Blant disse er Montenegro, Tyrkia og enkelte områder av Hellas.

Trykk her og les om lavpris-områdene ved Middelhavet.

Middels billig, men tryggere

I andre land rundt Middelhavet finnes det allerede et innarbeidet annenhåndsmarked blant nordmenn, noe som reduserer risikoen for tap. Til gjengjeld blir prisen høyere, men forutsatt at du har en gjennomsnittshytte verdt en million kroner, bør mulighetene absolutt være til stede.

Blant disse landene er Hellas, Kroatia, Tunisia og Marocco. Også for denne gruppen land har vi kartlagt eventuelle begrensninger i nordmenns kjøp av fast eiendom og politisk risiko.

Her kan du lese mer om denne gruppen middelhavsland.

Uten kuppmuligheter?

Til sist har vi kartlagt landene hvor det nå er blitt svært vanskelig å gjøre kupp, simpelthen fordi det er de tidligere kjøperne som har dratt av gårde med de store gevinstene. Til gjengjeld vurderes risikoen for ikke å få igjen pengene du har investert som nokså liten hvis du kjøper fritidseiendoms i Italia og Frankrike.

Er dette nærmere hva du forbinder med sommeferie, bør du vurdere Side i Tyrkia neste sommer. Faksimile fra Tinde.no
Er dette nærmere hva du forbinder med sommeferie, bør du vurdere Side i Tyrkia neste sommer. Faksimile fra Tinde.no Vis mer


Men til og med i deler av Frankrike og Italia er det fremdeles muligheter for innbytte av verdien av hytta, ifølge Andersen.

Les mer om kuppmulighetene i de dyre middelhavslandene her.

Lett å finne

Eiendomskjøp i utlandet er nå blitt så utbredt for nordmenn med fete konti, at det krever nokså lite å starte jakten etter drømmestedet med garantert sol.

Både Tinde.no og Finn.no har bolig i egne velfylte kategorier. Mellom fem og seks tusen boliger i Europa var annonsert til salgs 30. juli hos Finn.no, de aller fleste ved Middelhavet.

Er du blitt møkk lei av nordiske somre, er det altså bare å sette i gang. Men aller først kan du ha glede av å se hvordan vi har tenkt på hvor det kan vise seg gunstigst å kjøpe og hvorfor.

Les hele kartleggingen vår her.

Trykk her og finn verdien av DIN hytte på 1-2-3!


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!