Byggrynsgrøt uten koking

Et halvt minutts innsats på morgenen, og du har et sunt og godt mellommåltid.

<b>KJØLESKAPSGRØT:</b> Perfekt frokost eller mellommåltid, som krever minimalt med innsats fra deg. Foto: ELISABETH DALSEG
KJØLESKAPSGRØT: Perfekt frokost eller mellommåltid, som krever minimalt med innsats fra deg. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Grøt har de siste årene seilt opp som nordmenns nye frokost- og mellommåltidsfavoritt, og i nye versjoner.

Vi spiser ikke lenger bare den klassiske lørdagsgrøten som serveres med sukker, kanel og med et godt smørøye, men går for sunnere varianter som havre- eller byggrynsgrøt. Servert med frukt, bær og nøtter til frokost eller lunch.

Byggrynsgrøt har også seilet opp som en mellommåltidsfavoritt, sammen med ulike yoghurtvarianter. Sunt og godt påfyll, når bokstavene på skjermen begynner å flyte, eller når konsentrasjonen på ettermiddagen er ikke-tilstedeværende.

KJØLESKAPSGRØT: Ha korn og melk eller yoghurt i et glass, sett på lokk og sett i kjøleskapet i noen timer. Foto: ELISABETH DALSEG
KJØLESKAPSGRØT: Ha korn og melk eller yoghurt i et glass, sett på lokk og sett i kjøleskapet i noen timer. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Det finnes ferdigvarianter i butikk, som kan spises varme eller kalde. Dette er både godt og praktisk når du er på vei fra A til B, og ikke har tid til å lage mat, men setter du av et halvt minutt på morgenen, kan du like godt lage den selv.

Eller, som vi liker å si: La grøten lage seg selv i kjøleskapet.

Slik gjør du

Metoden er den samme som når du lar havregrøten lage seg selv i kjøleskapet, såkalt kjøleskapsgrøt eller overnight oats.

Du trenger:
1 del byggryn
2 deler melk (eller yoghurt, eventuelt 50:50)
Smakstilsetning etter eget ønske.
Et syltetøyglass, en boks, eller en skål eller glass og litt plastfolie.

Så følger verdens enkleste fremgangsmåte:

Alt du trenger å gjøre er å finne frem ingrediensene, ha dem i en skål eller et glass, røre rundt og sette det i kjøleskapet.

Noen gode timer senere, akkurat i tide til ettermiddagståken, kan du finne frem glasset, strø over ønsket smak, for eksempel oppkuttet frukt, bær, syltetøy, frø, nøtter eller krydder, som kanel.

Lage yoghurten selv? Dinside har testet yoghurtmaskin fra Clas Ohlson.

ALT DU TRENGER: Byggryn, melk eller yoghurt og en krukke med lokk - og så kan du selvsagt variere smakstilsetninger i det uendelige. Foto: ELISABETH DALSEG
Ha byggryn i glasset. Foto: ELISABETH DALSEG
Hell på melk, og rør om. Foto: ELISABETH DALSEG
Sett på lokk, og sett i kjøleskapet. Foto: ELISABETH DALSEG
Etter et par timer (med forkokte gryn, litt lenger med vanlige) er grøten ferdig, men den kan godt stå lenger. Her har vi kun brukt melk, dette vil være litt tynt for noen ... Foto: ELISABETH DALSEG
KJØLESKAPSGRØT: Perfekt frokost eller mellommåltid, som krever minimalt med innsats fra deg. Foto: ELISABETH DALSEG


Små variasjoner:

Lasse Skjønning Andersen har en egen passion for porridge, som han sier det selv, og serverer grøt i alle varianter i sin grøtbar Grød på Nørrebro i København. Foto: ELISABETH DALSEG
Lasse Skjønning Andersen har en egen passion for porridge, som han sier det selv, og serverer grøt i alle varianter i sin grøtbar Grød på Nørrebro i København. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Melk eller yoghurt? Her er det smak og behag som gjelder, jo feitere melk eller tykkere konsistens, jo mer kremet vil grøten føles.

Vi foretrekker å blande, og ha i omtrent like deler. Du kan også fint bruke yoghurt med smak om du har det stående, da blir grøten noe søtere.

Korn: Vi har her brukt Møllerens byggris i boil-in-bag-pakke, rett og slett fordi vi hadde dem tilgjengelig, men du kan fint bruke vanlige ukokte. Det er greit å sjekke om grynene er forkokte, da trenger du ikke bruke like mye væske.

Beholder: Vi foretrekker å bruke et gammelt syltetøyglass, eller glass med gummiring som her, fordi du enkelt kan skru til lokket. Da kan du også ta det med deg på jobb, dersom du lager det i stand hjemme før du går.

Smakstilsetninger: Akkurat som med havregrøt, kan du tilsette omtrent akkurat det du liker av smakstilsetninger, både søtt og salt. Da Fjordland lanserte sin ferdige byggrynsgrøt i 2013, fikk vi følgende råd om topping og smak til grøt av den danske kokken Lasse Skjønning Andersen fra grøtbaren Grød i København:

- Vi prøver å sette sammen porsjoner som rører ved alle smakssansene: Noe syrlig, noe fett, noe salt, og noe "parfymert" eller sterkt.

Det varierer om dette er i selve grøten, eller om han har det på toppen etterpå. Og her er det mye å velge av, avhengig av hvilken variant du går for.

Se også trikset som gjør havregrøten enda bedre, enten du koker den, eller lar kjøleskapet gjøre jobben.