Byggmakker slo ni andre byggevarekjeder og stakk av med seieren i vår avstemning. Tidligere har komplett.no og cdon.com vunnet lignende kåringer hos DinSide. Foto: Per Ervland
Byggmakker slo ni andre byggevarekjeder og stakk av med seieren i vår avstemning. Tidligere har komplett.no og cdon.com vunnet lignende kåringer hos DinSide. Foto: Per Ervland Vis mer

Byggmakker mest populær

Byggmakker stakk av med hele 20 prosent av stemmene og vant dermed vår uhøytidelige byggevare-avstemning.

Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag for en uke siden publiserte vi artikkelen "Hvilken byggevare-kjede er best?", der vi ba DinSide-leserne stemme frem sin favoritt blant åtte byggevarekjeder. Takket være tips fra dere, fikk vi i løpet av dagen lagt til ytterligere to kandidater; Byggeriet og Byggtorget. Dermed ble det til sammen hadde ti kandidater å velge blant.

Da vi stengte avstemningen mandag denne uken (15.03.10) hadde vi fått inn 2.535 godkjente stemmer (pluss noen hundre forkastede), hvorav hele 518 gikk til Byggmakker.

Pristest av byggevarekjeder: De norske er dyrest

- Inspirerende

- Det er hyggelig å havne på topp også i en slik uhøytidelig måling. Vår erfaring er at norske forbrukere er opptatt av kvalitet og service når de handler byggevarer til hus og hjem. Det gjør det enklere å få jobben gjort. Som Norges ledende byggevarekjede jobber vi derfor målbevisst med å tilrettelegge varehusene for kundene, utvikle inspirerende konsepter og har kunnskapsrike medarbeidere som kommuniserer muligheter. Denne målingen viser at kundene setter pris på våre prioriteringer. Det inspirerer til fortsatt kundefokus fremover, sier Helge J. Nakken, salgs- og driftsdirektør i Byggmakker Norge.

Svake resultater for Montér og Maxbo

GULL: Byggmakker vant med 518 stemmer (20 prosent)
GULL: Byggmakker vant med 518 stemmer (20 prosent) Vis mer


Det betyr at Norges største byggevarekjede mottok 20 prosent av stemmene og dermed uten problemer tok innersvingen på sine to største konkurrenter (i omsetning); Montér og Maxbo. Montér - Norges nest største byggevarekjede, endte opp med moderate 221 stemmer (9 prosent), noe som betyr at kjeden må nøye seg med en sjetteplass. Enda verre gikk det for Maxbo, som ikke tildeles mer enn 168 stemmer (7 prosent) i vår avstemning.

Pristest: Maxbo: Fra dyrest til billigst på et blunk

Sølv til Coop Bygg

Sølvmedaljen går til Coop Bygg, som av våre lesere belønnes med hele 466 stemmer (18 prosent). Og bronsemedaljen går - noe overraskende - til XL-Bygg. XL-Bygg lå lenge langt nede på listen, men løftet seg voldsomt mot slutten av stemmeperioden. XL-Bygg fikk til slutt hele 434 godkjente stemmer (17 prosent), noe som ga en svært solid tredjeplass.

Byggmax: 278 stemmer

Byggmakker mest populær


Byggmax fikk 278 stemmer (11 prosent) og tok dermed fjerdeplassen. Med tanke på at den svenske byggevarekjeden er relativt nyetablert her i landet - og foreløpig ikke har rukket å etablere flere enn 11 varehus - er det interessant at Byggmax får langt flere stemmer enn store, veletablerte kjeder som Montér og Maxbo.

Bauhaus og Byggmax etablerte seg i Norge i 2007 og siktet begge på å bli det billigste byggevarehuset: Klar, ferdig, priskrig!

Bauhaus: 224 stemmer

Minst like interessant er det at Bauhaus tar femteplassen med 224 stemmer (9 prosent). Bauhaus har nemlig foreløpig kun ett varehus her i landet (Liertoppen). Hvis DinSide-lesernes meninger skulle vise seg å være representative for befolkningen forøvrig, synes dermed fremtiden lys for den sveitiske-eide byggevarekjeden her i landet.

Byggtorget: 24 stemmer

På jumbo-plassen finner vi Byggtorget, med bare 24 stemmer. Det skal som nevnt understrekes at Byggtorget mistet noen timer med stemmegiving - men det samme gjelder Byggeriet, som tross alt klarte å sikre seg 129 stemmer og dermed tok åttendeplassen. Vi kan derfor trygt slå fast at Byggtorget har en relativt lav standig blant DinSides lesere.

Det samme gjelder Bygger'n, som var valgbar fra starten og som ble avspist med fattige 73 stemmer (3 prosent).

Helt uinteressant?

SØLV: Coop Bygg fikk 466 stemmer (18 prosent)
SØLV: Coop Bygg fikk 466 stemmer (18 prosent) Vis mer


Vi er nøye med å understreke at denne og lignende avstemninger i DinSide-regi er uhøytidelige, i den forstand at de ikke kan sammenlignes med statistisk holdbare meningsmålinger.

I tidligere avstemminger DinSide har gjennomført, har imidlertid enkelte lesere påstått at slike kåringer er helt uinteressante - fordi de utelukkende blir en rangering av hvilke butikker som har flest kunder. Vår innvending er at det som regel er en grunn til at en butikk eller en kjede har klart å lokke til seg mange kunder: Nemlig det faktum at kundene er relativt fornøyd med å handle der. Vi tror derfor ikke at det nødvendigvis er nok å være størst for å vinne våre kåringer, noe en rekke bilrelaterte avstemninger har vist.

Spennende resultater

<strong>BRONSE:</strong> XL-Bygg fikk 434 stemmer (17 prosent).
BRONSE: XL-Bygg fikk 434 stemmer (17 prosent). Vis mer


Og resultatene fra denne runden styrker vår påstand. Riktignok vant Byggmakker, som også er Norges største byggevarekjede målt i omsetning (18,1 prosent i 2009, kilde Trelast- og Byggevarehandelens Fellesorganisasjon (TBF)). Men Coop Bygg, som i vår avstemning tok andreplassen takket være 18 prosent av stemmene, har ifølge TBF langt lavere omsetning (8,8 prosent) enn både Montér (14,6 prosent), Maxbo (13,5 prosent) og XL-Bygg (10,9 prosent).

Det kan også nevnes at Byggeriet har 8,7 prosent av det norske markedet og dermed er ganske nøyaktig like store som Coop (8,8). I vår avstemming endte imidlertid Byggeriet opp med 129 stemmer, mot Coop Bygg sine 466.

For ikke å snakke om Bauhaus, som med sitt ene varehus er en omsetningsmessig dverg sammenlignet med de andre kjedene i vår avstemming. Bahaus endte likevel opp med 224 stemmer og en femteplass.

Er du glad i å flagge dine meninger? Det foregår for tiden tre andre avstemninger på DinSide:

 • Hvilken nettbokhandel er best
 • Stem på Årets verdensbil 2010
 • Stem på Årets sportsbil 2010
 • Og følg med, vi kommer i løpet av de nærmeste ukene tilbake med flere kåringer.

  Les også:

 • Film-nettbutikker: CDon.com overlegent mest populær
 • Elektronikk-nettbutikker: Komplett.no overlegent mest populær
 • Prisforskjeller under lupen 7: Byggvater
 • Prisforskjeller under lupen 6: Tec7
 • Prisforskjeller under lupen 5: Støperør
 • Prisforskjeller under lupen 4: Halogenpærer
 • Prisforskjeller under lupen 3: Rødsprit
 • Prisforskjeller under lupen 2: Møbelknotter
 • Prisforskjeller under lupen 1: Gardintrapp
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer