Bygge nytt? Slik får du det akkurat som du vil

Gjør halve jobben fra sofaen.

<b>SMART</b> Med byggplanleggeren fra 3DBolig kan du designe ditt eget bygg, og sende terningene med materialvalg direkte til ulike byggevarehus for prisforespørsel. Foto: byggplanlegger.no
SMART Med byggplanleggeren fra 3DBolig kan du designe ditt eget bygg, og sende terningene med materialvalg direkte til ulike byggevarehus for prisforespørsel. Foto: byggplanlegger.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal du bygge ny garasje, anneks eller uthus i hagen? Det finnes mange fine ferdigløsninger på markedet, men de fleste har det til felles at man gjerne skulle endret på et par detaljer. For uthuset med perfekt størrelse har for få vinduer, og det som passer i stil til huset har feil takvinkel.

Hvorfor ikke prøve å tegne ditt eget uthus? Eller garasje? Slik kan du passe på at takvinkel, vindustyper - og antall, blir akkkurat slik du vil ha det.

Det høres kanskje fryktelig avansert ut, men med 3DBoligs nye byggplanlegger blir det lekende enkelt.

Her kan du velge: Størrelse, kledning, vinkler, listverk og vinduer, fritt fra øverste hylle. Og du kan justere underveis, i samarbeid med husets andre eiere.

Kanskje et anneks i hagen er det du trenger for å få stuet bort litt av rotet? En fersk undersøkelse viser at 7 av 10 drømmer om ekstra lagringsplass hjemme.

- Elegant og økonomisk

- Har du sett denne? Dette er en av de mest elegante løsningene jeg har sett, utbrøt redaksjonens egen handymann, Brynjulf Blix, spontant etter å ha lekt litt rundt med verktøyet.

Selv synes vi prisforespørselsfunksjonen var genial. For når du er ferdig med tegningene og materialvalget, hjelper byggplanleggeren deg å sende prisforespørsel på materialene du trenger til byggevarehus i nærheten.

Skal du hyre inn håndverkere? Ikke glem kontrakt

Kom i gang!

Den beste måten å bli fortrolig med et verktøy på, er å prøve det. For deg som ikke trives med å sitte foran PC-en og fikle med nye programmer har 3DBolig laget en introduksjonsvideo, som viser deg hvordan du kan gå frem for å tegne din egen garasje - eller anneks:

Artikkelen fortsetter under videoen

NB! Vi beklager litt dårlig kvalitet i vår player; dersom du ikke klarer å lese hva som står, kan du se videoen i HD her.

Du kan ikke bygge hva som helst

Skal du bygge, ble det innført nye byggeregler 1. juli i år. Noen av disse angår deg som ønsker å sette opp bygg i hagen. Tidligere holdt det å sende melding om bygging av for eksempel garasjer, uthus, boder under 70 kvadrat og tilbygg uten innlagt vann på opp til 50 kvadrat. Nå må du søke kommunen før du gjennomfører dette.

For mindre bygg kan du fortsatt bygge uten søknad, for eksempel lekestuer, anneks og og boder under 15 kvadrat. I tillegg må de ligge minst fire meter fra eiendomsgrensen og er maks tre meter høyt til mønet og 2,5 meter til gesims, og ikke føre til at man sprenger tomteutnyttelsen.

Les mer om hvilke lover og regler som gjelder, i forskrift om saksbehandling og kontroll i byggesaker (SAK). Pass også på at bygget er i samsvar med gjeldende reguleringsplan med bestemmelser.

Skal du i gang med større prosjekter, bør du passe på å sette deg inn i de nye byggereglene som trådte i kraft 1. juli i fjor.

Les mer: Nye byggeregler

NB! Skal du bygge i hagen bør du også være obs på at det kan koste deg mer enn bare innkjøp og installasjon. Kommunen kan også finne på å kreve sitt, dersom du bor i en kommune med eiendomsskatt. Jan Ruste i Sel kommune ble i fjor skattlagt ut fra et beregningsgrunnlag der han hadde fem uthus på eiendommen. Disse var et uthus, et hundehus, et drivhus, en dukkestue og en garasje. Hver fikk en takstverdi på 25.000 kroner!