Bygge med blokker

En mur kan lages på mange måter. Vi har brukt forskalingsblokker.

Forskalingsblokker - nesten like enkelt som byggeklosser. Foto: Brynjulf Blix
Forskalingsblokker - nesten like enkelt som byggeklosser. Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når man skal sette opp en mur finnes deg mange løsninger. Hvilken avhenger av så mangt, som størrelse, plassering, egeninnsats, budsjett og tid.

Forskaling og betongblander er en variant. Hvis det er snakk om en liten mur kan det være greit å snekre en forskaling og blande betongen selv, men til større prosjekter er det bedre å leie forskalingskassetter og bestille ferdig betong.

Men det er ikke alltid det er praktisk med forskaling, og kassettene kommer i faste størrelser som ikke alltid passer til prosjektet.

Et godt alternativ er forskalingsblokker.

Les også: Mur som ikke må mures

Vårt prosjekt

Vi ønsket en utvendig trapp ned i kjelleren, for å få bedre adkomst når saker og ting skal opp og ned av kjelleren. Der innredes det både hobbyverksted og musikkrom, og det er praktisk å kunne ta ting rett ut i stedet for gjennom resten av kjelleren og gjennom huset.

Men det er ikke bare å lage en trapp, det måtte graves og skjæres ut åpning til dør, og så bygges en kasse rundt trapp og døråpning. På grunn av husets spesielle konstruksjon kunne hele kassa ligge innenfor det eksisterende takutspringet på hele 120 cm.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


På grunn av dimensjonene vi ønsket på trappekassa var det verken aktuelt med forskalingskassetter eller å snekre en forskaling. Kassettene passet ikke til de ønskede målene og å bygge en forskaling ble for komplisert for et gjør-det-selv-prosjekt.

Vi hadde ikke lyst til å håndtere betongen selv, derfor falt valget på forskalingsblokker. Dette er hule betongblokker som skal fylles med betong, som er laget for å stables. De har også spor til liggende armering og kommer både i hele og halve lengder og med egne blokker til ender og hjørner.

Prosjektets størrelse av betydning

De forskjellige produsentene av forskalingsblokker har varierende spesifikasjoner. Vi valgte en løsning kalt Systemblokk, siden den kunne stables i 180 cm høyde og fylles i én operasjon.

Blokker fra andre produsenter må fylles i lavere høyde og dermed i flere omganger. På en så liten konstruksjon var det mest praktisk å fylle i én omgang, ved større prosjekter må man uansett fylle i flere omganger, da er ikke dette med begrensing i fyllehøyde like viktig.

Slik gjorde vi

Etter at gropa ble gravd ut med gravemaskin ned til eksisterende drenering, ble åpning til kjellerdør saget ut.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Gropa fikk så isolasjon, duk og pukk/grus. Vi laget så en forskaling til fundamentet for muren, fundamentet ble støpt samtidig som kjellergulvet.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Etter at fundamentet hadde herdet tilstrekkelig ble blokkene bestilt og tre paller levert med kranbil. Derfra ble de båret for hånd bort til gropa. Hver blokk veier ca 20 kilo.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


For å få blokkene ned i gropa laget vi en sklie på en stige med noen plastprofiler vi hadde liggende. Da gikk det nesten som en lek hvor en la blokker oppe på sklia, en sto ved siden av midt på og bremset ned farten og en sto nede og tok i mot og stablet.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Etter at vi hadde bygd opp noen lag var det tid for liggende armering. Vi boret også noen få centimeter dype hull i fundamentet ned gjennom åpningene i det første laget av blokker, for å feste stående armering til slutt.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Deretter fikk vi ned resten av blokkene og stablet oss ferdige innenfra. De siste lagene fikk også liggende armering og stående armering ble slått ned i hullene. Med en lykt som lyste ned i åpningene gjennom blokklagene var det ikke noe problem å treffe hullene.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Les også: Mur, betong, støp, sement?

Utstøping

Da vi var ferdige laget vi en toppforskaling for å avslutte med en noenlunde slett overflate. Så dekket vi muren med plast og skar åpninger til betongpåfyllingen etter hvert.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Betongen ble levert med pumpe og leverandøren stilte med et lite arbeidslag som tok seg av prosessen med pumping og styring av slangen. Det tok ikke lang tid å fylle muren.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Videre arbeider og konklusjon

Muren ble så slemmet, knotteplast ble montert og tilbakefylling av massert ble gjort med løs Leca fra blåsebil, en svært praktisk løsning. Rundt huset er det tung leirjord, så det var ikke aktuelt å fylle tilbake med den.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer
 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Trapp og kjellerdør er på plass, men rekkverk var ikke påbegynt da bildene ble tatt.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Muren er praktisk talt like solid som en helstøpt mur, men prosessen var enklere og man kunne gjøre en god del selv. Det er både en praktisk og økonomisk fordel og i tillegg et fruktbart stykke kroppsarbeide.

Vi tar gjerne i mot flere tips og erfaringer med forskalingsblokker i debatten under artikkelen.