Bygge høyt - eller bygge langt?

Er det billigere å bygge i høyden - enn i lengden? Forskjellen kan være stor. Se regnestykket.

Vurdere du å bygge hus? Skal du bygge alt i én etasje - eller i to etasjer? Ifølge vår tidligere artikkel, er sannsynligvis hus med bare én etasje mer verdt enn om huset hadde vært bygget i høyden.

Kanskje er det nettopp derfor de fleste velger å bygge i to etasjer - fordi det vanligvis gir flest kvadratmeter for færrest penger.

Men hvor mye mindre penger? Om dette da er sant...

Se også: Nye ferdighus anno 2007

Spar 165.000 kroner

Sparer du penger ved å bygge to etasjer? Illustrasjon: Per Ervland.
Sparer du penger ved å bygge to etasjer? Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer

- Dette var et
interessant spørsmål, og ikke noe vi har regnet på før nå, sier Benn Asgeir Båtvik, markedssjef i Norgeshus.

Men Norgeshus klarer å regne, og kommer frem til følgende:

- I et hus med to fremfor én etasje, vil både grunnmuren og taket bli noe billigere. Men samtidig vil veggene bli noe dyrere. Våre beregninger viser at man gjennomsnittlig kan regne med at et hus med to etasjer vil ha en kvadratmeterpris som er cirka 900 kroner lavere enn om huset hadde vært bygget i én etasje.

Ifølge Båtvik vil et "normalt" hus på 180 kvadratmeter dermed komme til å koste cirka 165.000 kroner mindre dersom det bygges i to etasjer.

Og dette er før man regner inn at man også kan spare penger på at man kan bygge på mindre tomt?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ja, disse beregningene er utelukkende knyttet til byggekostnadene. Det er helt klart at det også kan spares penger i forhold til tomten - men hvor mye, vil jo avhenge av hvor tomten ligger, avslutter markedssjefen i Norgeshus.

Usikker

- Vi opererer ikke med ulike priser for ulike etasjer, og selv om tomten, grunnmuren og taket blir billigere i et hus med to etasjer, vil det også være ting som blir dyrere. Vi er rett og slett usikre på hva som vil bli billigst og dyrest, sier markedssjef i Systemhus, Anders Paulsen.

Block Watne mener imidlertid det motsatte av Norgeshus.

- Om man ser bort fra tomtekostnaden, så er det generelt sett billigere å bygge alt på én flate, fordi blant annet bærekonstruksjonene vil være dyrere, det vil være flere vegger, mer lydisolering og trapper. På den andre siden vil det være en mindre grunnmur, og bedre energiøkonomi i et hus med to etasjer. Men konklusjonen er at det, rent byggemessig, er billigere å bygge én fremfor to etasjer, sier informasjonssjef i Block Watne, Elisabeth Landsend.

Hun poengterer imidlertid at det kan være vanskelig å kvantifisere, og at tomteprisen altså også har stor betydning for hva som blir billigst og dyrest.

Tomten viktigst

Daglig leder i eiendomsmeglerkjeden eie mener imidlertid at toetasjeshus er billigere.

- Ser man på selve byggeprisene, er det rimeligere å bygge oppover i 2. etasje. Man har jo på en måte en "gratis" grunnmur, men den største besparelsen skyldes nok utnyttelsesgraden på tomten. Man må nemlig utnytte maksimalt 20 prosent av tomten til bebyggelse, og da tomter vanligvis er dyre, kan man altså få flere kvadratmeter ved å bygge i høyden, sier Reid Henriksen, daglig leder og partner i eie-kjeden.

Ut fra en markedsmessig betraktning vil det imidlertid være noe annerledes.

- Godt nok er vi enige om at en bolig på ett plan er rundt ti prosent mer verdt enn en bolig på to plan. Men ut fra en markedsmessig betraktning, blir det av naturlige årsaker ikke forskjell på kvadratmeterprisene i 1. og 2. etasje i forbindelse med salg av et hus, avslutter han.

Dermed sikter han til at et toetasjes hus vil fremstå med en gjennomsnittlig kvadratmeterpris for hele huset samlet sett.

Ekspertene er altså til dels uenige om hvorvidt 2. etasje er "billigere" enn 1. etasje. Alle er dog enige om at tomten har stor betydning for det totale prisnivået, og at denne kan være mindre når man bygger i to etasjer.

Les mer om boligpriser: