Bygge garasje i år?

Da bør du begynne før første juli.

Drømmer du om garasje, bør du begynne nå, for å slippe å forholde deg til de nye byggemeldingsreglene.  Foto: Lars Aarønæs/ifi.no
Drømmer du om garasje, bør du begynne nå, for å slippe å forholde deg til de nye byggemeldingsreglene. Foto: Lars Aarønæs/ifi.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sommer forsvinner meldingsordningen som lar deg fortelle kommunen at du skal sette opp garasje - i stedet for å måtte be om lov. Dermed må du også søke om mindre byggetiltak.

Tidligere var reglene slik at du sendte byggemelding til kommunen dersom du ønsket å føre opp uthus eller garasjer på under 70 kvadratmeter, eller tilbygg uten vann på mindre enn 50 kvadrat. Dersom du ikke fikk noe svar innen tre uker, kunne du trygt begynne å bygge.

Det er dette det nå blir slutt på. Fra 1. juli må du søke om lov.

Reglene om at du fritt kan sette opp småhus på under 15 kvadratmeter uten byggemelding står fortsatt.

Hvor treig er kommunen din?


I praksis vil nok ikke forskjellen i papirarbeidet bli så stor, for du må oppgi omtrentlig de samme opplysningene enten du melder eller søker. Men du kan oppleve kraftige forsinkelser på byggeprosjektet - litt avhengig av hvor rask din kommune er til å behandle byggesaker.

Og nå når alt må gjennom den store byråkratiske mølla vil alt ta lenger tid. Så til syvende og sist, vil det avhenge av kommunen din. Er den ikke kjent for å være spesielt rask, og du går i byggetanker, anbefaler vi å sende en byggemelding til kommunen med en gang og ta de første spadetak og hammerslag så fort som mulig.

Siste frist for å komme innunder dagens omrdning med byggemelding, er brev som er poststemplet 10. juni - men vi anbefaler deg å være hakket tidligere ute.

Byggeplaner? Se denne videoen om hva du bør tenke på før du går i gang, men merk at reglene for byggemelding som nevnes er de gamle - ikke de som gjelder fra første juli.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!