Klar, ferdig, grisefest Foto: Brynjulf Blix
Klar, ferdig, grisefest Foto: Brynjulf BlixVis mer

Bygg din egen kjempegrill

Slik gjør du, trinn for trinn.

Grillsesongen er i full sving, men det er enda tid til å gjøre forberedelser til de virkelig større seansene. Når sola varmer for alvor finner du fram pølsene, kyllingene, biffene og ikke minst lammet. Men hva gjør du når grillen din er litt puslete?

Oppdaterer grillutstyret? Grillbehøret som gjør grillingen til en lek.

Du kan leie store griller hos slaktere eller andre som spesialiserer seg på utleie av alt som hører til store hagefester. Men det blir kanskje litt drøyt.

Har du en tom tønne, ikke helt tomme hender og et hode fylt av tiltakslyst bygger du deg en tønnegrill i løpet av en liten ettermiddag. Men du må bruke litt tid på forarbeidet, og skaffe til veie noen små og noen store deler.

Faste lesere på DinSide vil kanskje dra kjensel på denne grillen, men vi har valgt å trekke den frem igjen, til glede for nye lesere. Artikkelen ble første gang publisert i 2009.

Se hvordan, trinn for trinn:

Bygg din egen kjempegrill


Denne tønnegrillen er selvbygget og dezignet av undertegnede som er en aktiv DIYer på fritida.

Som bildet over viser med all tydelighet: Vi begynte med et tomt oljefat. Hvordan du får tak i det blir en sak mellom deg og din nærmeste bensinstasjon, bilverksted, parafinleverandør eller annen kandidat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bygg din egen kjempegrill

Skjær først et lite snitt i tønna med baufil eller liknende. Dette er bare en liten forberedelse.

Bygg din egen kjempegrill

Finn fram en elektrisk stikksag med egnet blad, og gnag deg gjennom midten på tønna - på alle sider ...

Bygg din egen kjempegrill

... slik at tønna deles i to. Du aner allerede nå hvor dette bærer hen.

Bygg din egen kjempegrill

Kantene på avkutta oljefat er skarpe. Skarpheten fjerner du fra faresonen ved å brette kantene innover med tang, slik bildet over viser.

Bygg din egen kjempegrill

Neida, ilden til tross: Grillen er ikke helt klar, med mindre du jobber i petroleumsindustrien og har en forkjærlighet for grillmat med kraftig oljebismak.

Du skal altså sette fyr på innsiden av tønna for å brenne bort oljerester og annet svineri.

Bygg din egen kjempegrill

Endeveggene i tønna er litt tynne å feste bein i. Vi forsterket endene med noen flate aluminiumsprofiler som festet med pop-nagler. Ja, til det skal du bruke en poptang. Kjekt å ha!

Bygg din egen kjempegrill

Metallrørene du ser på bildet er bordbein hentet fra utrangerte kontormøbler. Dermed fulgte bolten og mutterne med på "kjøpet", og var enkle å feste i hullene vi boret gjennom alumiumsfosterkningene på endene av tønna.

Hvis du ikke har gamle møbler med beinrør liggende kan du finne noe liknende, og borre hull selv til festebolter Tenk Kreativt, som å oppsøke Ikeas kontormøbelavdeling for å kjøpe løsvare. Det er en utpreget fordel å velge bein av metall...

Du kan også bruke en vogge som utendørs parafintanker pleier å stå i. Sjekk med parafinleverandøren.

Bygg din egen kjempegrill

Grillrista er rett og slett et stykke strekkmetall, som du får kappet etter mål hos din kjære metall-leverandør. Sjekk Gule Sider, eller spør naboen.

Legg også merke til at strekkmetall-risten hviler på boltene vi nevnte i sted. For å håndtere ristene har vi festet maritime beslag i alle hjørner, så har du noe å ta tak i når du skal løfte ut ristene for rengjøring osv.

Bygg din egen kjempegrill

Den skarpe leser vil legge merke til at det også skal ligge et stykke strekkmetall i bunnen av fatet. Dette for å skape bedre trekk før du svir av flintsteiken. Her er det også montert festebøyler i hjørnene.

Bygg din egen kjempegrill

Nå har du kommet langt. Legg grillkull hovedsakelig i den ene enden av grillen, slik at stekeforholdene blir optimale og lufta trekkes skikkelig ut på undersiden av kullet.

Bygg din egen kjempegrill

Tennvæske, fyrstikker, sett fyr, søk dekning!

Bygg din egen kjempegrill

De som har vært ute en grilldag før vet at flammen på forrige bildet er altfor høy. Her begynner det å roe seg, og du kan snart slenge på tonnevis med grillmat i samme hjørnet som grillkullet befinner seg.

Bygg din egen kjempegrill

Grillmat!

Vil du ha enda litt til? Slik bygger du utekjøkken

Føler du deg fortsatt ikke helt tilfreds? Sjekk neste bilde ...

Bygg din egen kjempegrill

Viderekomne og folk som liker hele dyr bedre enn bare lår og bryst, kan selv lage et stativ til steking av hele dyr på grillen.

Alt du trenger er teleskopiske firkantrør, bolter, muttere, lagere og stålstenger (den som tres gjennom dyret, og de som stabiliserer dyret i lengderetningen).

Legg spesielt merke til håndtaket, som er hentet fra et kosteskaft.