Det er både dyrt og tidkrevende å bygge bad. Og med de nye reglene får tusenlappene ben å gå på, lenge før du går i gang.  Foto: Stine Okkelmo
Det er både dyrt og tidkrevende å bygge bad. Og med de nye reglene får tusenlappene ben å gå på, lenge før du går i gang. Foto: Stine OkkelmoVis mer

- Burde ha vært veldig enkelt

Et enkelt lite skjema ville ha løst mye frustrasjon rundt de nye byggereglene, mener Byggmesterforbundet.

«- Sentrale myndigheter må bære ansvaret for kaoset på våtromsområdet.Byggmesterforbundet »


De nye byggereglene som ble vedtatt og innført på rekordtid i fjor sommer har vært gjenstand for mye kritikk og frustrasjon. Dette gjalt i første omgang de nye reglene rundt universell utforming av baderom i nybygg, men senere har innstramming av hvem som kan utføre arbeid, og den lange og tungvinte søkeprosessen, samt dyre gebyrer blitt kritisert og diskutert.

Nå ser det ut som om reglene kan bli myket opp. Fredag foreslo kommunal- og regionalminster Liv Signe Navarsete på nytt å endre reglene knyttet til søknadsplikt for våtromsplanen i eksisterende bygg.

For selv om hensikten har vært god, har det i praksis kun ført til frustrasjon, merarbeid og økte kostnader for både forbrukere, bransjen - og det offentlige.

Se hvordan skal det gjøres: Fra mareritt til drømmebad på fire uker

Bransjen avventende fornøyd

Fredagens utspill fra Kommunal- og regionaldepartementet ble mottatt med glede av en samlet bransje. Også Byggmesterforbundet tiltrer dette, men med et klart forbehold: De avventer de konkrete reglene før de tør slippe jubelen helt løs.

- Først fikk vi ny lov, og så tekniske forskrifter. Siden i sommer har vi hatt et omfattende arbeide med å kurse medlemmene våre, sier Frank Ivar Andersen, daglig leder i Byggmesterforbundet til DinSide.

Spesielt søkeprosessen har satt sinnene i kok. For de fleste større inngrep i våtrom er nå søknadspliktige. Og dette koster.

- Så kommer regelverket, og så fungerer det ikke, sukker Andersen. Og på toppen av det hele blir det kronet med noen heftige gebyrer. - Videre foreligger det per dato ikke en gang et enkelt søknadsskjema som kunne ha ordnet opp i det meste av det som er uklart. Dette er rett og slett for dårlig hele ni måneder etter at forskriften trådte i kraft, og ansvaret ligger hos de sentrale myndigheter.

Han stusser over at de ikke ventet med å innføre de nye reglene til en slik blankett forelå.

- Dette burde være veldig enkelt å gjøre. Og det burde vært klart på forhånd.

Hvor mye skal staten regulere?

For er det virkelig nødvendig å gå gjennom en vanlig byggesaksprosess dersom man vil pusse opp badet sitt?

- Det burde være relativt greit å få klart et standardskjema, som ville gjort jobben mye enklere for både kommuner og bedrifter. Og dette burde vært presisert mye bedre i veiledningen til forskriften. Intensjonen er god, men gjennomføringen er dårlig. Dette har ført til mye frustrasjoner, både hos forbruker, bedriftene og i kommunene.

Andersen peker på at vanlige byggesaker inne i private hjem, som ikke angår naboene på samme måte som for eksempel et tilbygg, burde kunne gjennomføres på en langt enklere og smidigere måte enn en ordinær byggesak.

- Med en enklere blankett vil det også kunne behandles raskere i kommunene, og det vil heller ikke behøve å koste så mye, avslutter Andersen.

Gjøre det selv? Her bør du hyre inn fagfolk

Innført i rekordfart


Hensikten med de nye reglene er å få færre byggefeil og bedre kvalitet på bygg. Men informasjonen rundt de nye reglene har vært utilgjengelig, og ikke spesielt godt kvalifisert, etter at de ble innført.

- Vi fikk nye regler "over natten" sier Jørn Davidsen, administrerende direktør i Litex til DinSide. - Og det er ikke bare bransjen og forbrukerne som sliter med å holde seg oppdatert. Også i de ulike kommunene er det full forvirring.

Og forvirringen strekker seg enda lenger. For veiledningen til den nye forskriften er ennå ikke helt fastsatt.

- Det er jo ikke så greit å forholde seg til de nye reglene, når selv veiledningen til forskriften heter "foreløpig", sa Jørn Davisen, administrerende direktør i Litex, til DinSide tidligere i år. Våtromsplateprodusenten har brukt mye tid på å sette seg inn i de nye reglene, blant annet etter at det viste seg at flere av deres egne ansatte ikke lenger hadde tillatelse til å sette opp sine egneplater fordi de ikke var rørleggere med våtromssertifikat.