Burde du selge hytten i all sin vinterprakt, eller vente? Foto: Colourbox.com
Burde du selge hytten i all sin vinterprakt, eller vente? Foto: Colourbox.comVis mer

Burde du selge hytten nå?

Hyttemarkedet har stabilisert seg, men lønner det seg å selge?

Aldri før har norske boligpriser vært så høye. Boligprisene har ikke bare tatt igjen prisene i toppmåneden 2007. Prisfallet etter finansuroen et par år tilbake er så godt som spist opp. Nominelt sett er prisene 11,9 prosent høyere, mens justert for inflasjon er de 1,6 prosent lavere.

Det er selgers marked. Stigende priser, heftige budrunder og høy omsetningstakt. Men hva med hyttemarkedet? Interessen for fritidsboliger på fjellet øker, viser en fersk undersøkelse av TNS Gallup på oppdrag for Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) i samarbeid med Finn.no.

Dette gjenspeiles i omsetningen. I 2010 ble det formidlet 2.218 fritidsboliger på fjellet, en økning på syv prosent fra 2009. Også omsetningshastigheten øker. Det tok 78 dager i snitt å selge en fritidsbolig i fjor, mot 102 dager året før. Og prisene holder seg stabilt på et høyt nivå.

Burde du selge nå?

Hvor mye er hytten din verdt?

Finn ut med vår hyttetakstkalkulator

Selger mest i september og oktober

Antall omsatte fritidsboliger. Lyseblått er snitt 2004-2009, mørkeblått er 2010.
Antall omsatte fritidsboliger. Lyseblått er snitt 2004-2009, mørkeblått er 2010. Vis mer


Stikk i strid med det en kanskje skulle tro, er det ikke i vintermånedene det selges flest hytter på fjellet. September er den store salgsmåneden på fjellet, tett etterfulgt av oktober. Når det er sagt er også mars en god måned. Spesielt de siste ukene før påske, ifølge Rachel Merete Hovde, i DNB NOR Eiendom på Lillehammer.

Det er imidlertid ikke alle boliger du bør legge ut for salg i denne perioden, skal vi tro Christian Haatuft, i Eiendomsmegler1 på Geilo.

- En scootertur i minus tjue grader og vind legger en viss demper på prisen, sier Christian Haatuft i Eiendomsmegler1 på Geilo.  Foto: Elisabeth Dalseg
- En scootertur i minus tjue grader og vind legger en viss demper på prisen, sier Christian Haatuft i Eiendomsmegler1 på Geilo. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


- Kan du kjøre til hytten, er det greit å selge i vintermånedene. Men hytter du må gå på ski eller kjøre scooter til bør selges om sommeren når atkomsten er enklere, sier Haatuft til DinSide. - En scootertur i minus tjue grader og vind legger en viss demper på prisen.

- Har du ikke lagt ut fritidsboligen for salg nå, bør du vente, er konklusjonen også fra Jo Inge Bjørneby i Hedmark Eiendom. - Nå er det så mye til salgs, at med mindre du har en helt spesiell eiendom, bør du vente.

Kjøpers marked

Hytteprisene holder seg stabilt på et høyt nivå. I fjor kostet fritidsboliger på fjellet 1.705.000 kroner i snitt. Dette er én prosent høyere enn året før, og altså en svakere utvikling enn den generelle prisutviklingen. Haatuft beskriver fritidsboligmarkedet som "sunt og kjedelig".

Nå har du sjansen til å gjøre et godt kjøp, om du ser etter fritidsbolig på fjellet, ifølge Jo Inge Bjørneby i Hedmark Eiendom. Foto: Elisabeth Dalseg
Nå har du sjansen til å gjøre et godt kjøp, om du ser etter fritidsbolig på fjellet, ifølge Jo Inge Bjørneby i Hedmark Eiendom. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Ifølge Bjørneby er det i overkant mange selgere, og mange objekter ute for salg i forhold til kjøpere. Interessenter bruker god tid på å bestemme seg, de kommer gjerne på flere visninger, og med mindre det er snakk om hytter til godt under to millioner, er det sjelden budrunder.

Samtidig er prisutviklingen flatt stigende, så det er ikke snakk om et krakk der man får hytter til spottpris.

- Du kan ikke gjøre gode kupp, men nå har du muligheten til å gjøre gode kjøp, sier Bjørneby.

- Min bror har tatt familiehytten. Hva gjør jeg? Se advokatens råd

Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet

Beliggenhet er viktig for prisen, sier Laugen i Krogsveen. Foto: Elisabeth Dalseg
Beliggenhet er viktig for prisen, sier Laugen i Krogsveen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Når det gjelder hytteprisene har beliggenheten alt å si. Undersøkelsen viser at prisforskjellene skyldes i de fleste tilfeller beliggenheten. Og med beliggenhet menes nærhet til alpinbakker og langrennsløyper, samt nærhet til Oslo eller noen av de andre større byene.

- Det er nesten en dobling i kvadratmeterprisen på hytter som ligger nærmere enn 2 kilometer fra et alpinanlegg i forhold til dem som ligger lenger unna enn 5 kilometer, sier Leif J. Laugen, administrerende direktør i Krogsveen og nestleder i styret i Eff.

Det er imidlertid ikke bare gode alpinmuligheter som bidrar til denne prisforskjellen. Ifølge Hovde er infrastrukturen er bedre rundt de store alpinanleggene. Dette gjelder både atkomst, men også muligheter for å knytte seg til strømnett, vann og kloakk, samt fasiliteter i området.

Hvor mye koster hytten din?

En ting er hvor mye hytten er verdt på papiret. Det er en hel del utgifter forbundet med det å eie en hytte. I tillegg har noen kommuner innført eiendomsskatt, også på fritidsboliger.

Det kommer en tid, da det er smart å veie dette opp mot, hvor mye du egentlig bruker hytten. Hvor mye det koster deg å bruke fritidsboligen per døgn, kan du regne ut her:

Så mye koster det deg å ha hytte

Kutt utgiftene

Dersom du synes dette blir litt mye, kan vi trøste deg med at det finnes smarte måter å kutte utgiftene på. Har du vurdert å leie ut hytten din noen uker i året? Skattereglene lar deg leie ut hytten og tjene inntil 10.000 kroner uten å skatte av det. Du skal kun skatte av 85 prosent av overskytende beløp.

Les mer:

Tjen penger på fritidsboligen din