Burde du måke taket?

Slik unngår du å få taket i hodet.

Opp på taket! Det er grenser for hvor mye snø taket tåler. Foto: Colourbox.com
Opp på taket! Det er grenser for hvor mye snø taket tåler. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I flere områder av landet er det større snømengder enn mange tak er rustet for å bære. I deler av Oppland, samt enkelte kystfylker, er det nå mer enn en meter snø, og snart over takenes smertegrense, skriver Sparebank 1 Forsikring i en pressemelding.

Pleier det å henge mye istapper fra taket ditt? Det er et sikkert tegn på at boligen din er syk.

Byggeåret teller

Hvor mye snø taket tåler varierer, men som hovedregel bør du forholde deg til 1979. Er boligen - eller hytten - din bygget før 1979 bør det ikke være mer enn 50 centimeter snø på taket. Når mildværet kommer, og snøen blir våt, tåler det enda mindre. Nyere bygninger kan tåle litt mer; normalt skal de tåle 120 centimeter tørr snø og 90 centimeter våt snå.

Og selv om mildværet ikke ser ut til å komme med det aller første, lønner det seg å måke taket før, heller enn etter det setter inn. For det er langt lettere å fjerne tørr løssnø, enn den tunge våte snøen.

Men pass på når du er der oppe: Det er ikke ufarlig å fjerne snø på taket

Er døren treig?

I tillegg til at du selvfølgelig kan måle snødybden, vil du også oppleve tegn i boligen til at det er for mye trykk på taket.

- De første tegnene på at det er for stor snømengde på taket kan være at vinduer og dører begynner å gå tregt, forteller Fred Nilsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring. – Gjør du ikke noe med snømengden, kan det medføre at takkonstruksjonen begynner å gi etter. Da er det bare å hive seg over spaden og komme i gang med måkingen.

Glem heller ikke å sikre deg mot frostsprengning av vannrør på hytten

Ditt ansvar å måke

Vi regner med at de fleste har sjekket at de er forsikret, mot både brann og uvær, etter vinterens stormer. Du er imidlertid ikke forsikret mot latskap. Det er ditt ansvar å sørge for at taket er i god stand, og at det ikke får for mye å jobbe med.

- Det er eiers ansvar å følge med på økning i snømengde på hyttetaket og iverksette snørydding før hytta skades av snøtyngde, understreker Nilsen.

I tillegg til mye bryderi og en hytte som ikke kan brukes, kan en slik skade også føre til redusert erstatning fra forsikringsselskapet.

Det er også ditt ansvar å sørge for at ikke snø eller istapper skader forbipasserende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer