Mai er full av flaggdager. Burde du flagget i dag? Foto: colourbox.com
Mai er full av flaggdager. Burde du flagget i dag? Foto: colourbox.comVis mer

Burde du flagget i dag?

Nei du kan puste lettet ut. Men husket du å flagge 8. mai? Her er flaggreglene.

Mai er tettpakket med røde dager. Firedagersukene kommer som perler på en snor i mai, og det er bare å nyte det så lenge det varer.

Styr på ferie og fridagene?
Sjekk vår feriekalkulator.

Mai er også en av månedene med flest flaggdager, men hvilke dager er det egentlig man skal flagge? I stimen av krig og fredsmarkeringer, religiøse høytider og arbeiderdager, på hvilke av dem er det du skal heise flagget til topps?

Svaret får du i tabellen lenger ned i artikkelen. Og som vi sa innledningsvis; nei, Kristi Himmelfart er ingen flaggdag.

Drømmer du om flaggstang?
Se vår flaggstangguide.

Hva med bursdager?

Selv om balkongflagg ikke er spesifikt omtalt i flaggreglementet, bør du heller ikke glemme å ta det ned før solen forsvinner. Foto: Kjell M. Kaasa / Newswire
Selv om balkongflagg ikke er spesifikt omtalt i flaggreglementet, bør du heller ikke glemme å ta det ned før solen forsvinner. Foto: Kjell M. Kaasa / Newswire Vis mer


Som hovedregel er det bedre å flagge en gang for mye enn en gang for lite. Selv om man strengt tatt ikke skal heise statsflagget ved høytideligheter av helt privat karakter, er dette allment akseptert. Men (og det er ikke noe lite men heller): det er viktig å huske på at du ikke flagger for lenge om gangen.

Du har kanskje hørt at flagget skal "heises ved soloppgang og fires ved solnedgang", men du trenger heldigvis ikke stå opp så tidlig. Det er selvfølgelig laget egne regler for hvilke tider på døgnet man kan flagge på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sommerhalvåret, det vil si i perioden mars til oktober, skal ikke flagget heises før klokken 08.00, og ikke fires senere enn klokken 21.00. Du må gjerne heise flagget selv om det er mørkt, men flagget skal ikke henge etter at solen går ned. Så på høsten eller tidlig vår, må du fire flagget tidligere.

I vinterhalvåret, fra november til februar, skal ikke flagget heises før klokken 09.00 og ikke fires etter klokken 15.00. I Nord-Norge får du sove ekstra lenge: Her skal ikke flagget heises før klokken 10 om vinteren.


Alle flaggreglene finner du på Lovdata.no, i forskriftene for bruk av flagg.

Litt ulogisk?

Som hovedregel skal man flagge når et medlem av kongefamilien har bursdag, det vil si dem som er i direkte arverekke til tronen. Dette vil si at man flagger for kongen og dronningen, kronprinsen og kronprinsessen, samt deres eldste barn og tronarving, HKH Prinsesse Ingrid Alexandra. Hverken lillebror Prins Sverre Magnus' eller storebror Marius Tjessem Høibys fødselsdager er offisielle flaggdager. De bærer heller ikke tittelen Hans Kongelige Høyhet, så dersom du er stødig i kongelige titler er det kanskje greit å holde styr på flaggdagene. Ellers kan du alltids konsultere tabellen under.

Enda mer forvirrende er det kanskje med St Hansdagen og Olsokdagen. For mens de fleste husker når det er St Hans (23. juni) er det ikke så mange som husker hvilken dag Olsok er (29. juli) men det er altså denne dagen du skal heise flagget til topps:

Glemsom? Print ut og heng på kjøleskapet - eller legg inn i kalenderen nå:

Flaggdager 2010
DatoBegivenhet
1. januarFørste nyttårsdag
21. januarHKH Prinsesse Ingrid Alexandra
6. februarSamefolkets dag
21. februarHM Kong Harald V
4. april1. påskedag
1. maiDen internasjonale arbeiderdagen
8. maiFrigjøringsdagen 1945
17. maiGrunnlovsdagen
23. mai1. pinsedag
7. juniUnionsoppløsningen 1905
4. juliHM Dronning Sonja
20. juliHKH Kronprins Haakon Magnus
29. juliOlsokdagen
19. augustHKH Kronprinsesse Mette-Marit
25. desember1. juledag
Kilde: Flaggdager.no