Burde du droppe toalettpapiret?

Syv av ti nordmenn føler seg ikke alltid rene etter å ha vært på toalettet.

En av to har hatt fartsstriper eller flekker i undertøyet - i voksen alder.  Foto: Panthermedia
En av to har hatt fartsstriper eller flekker i undertøyet - i voksen alder. Foto: Panthermedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Satt du også kaffen litt i halsen da du leste dette? En fersk undersøkelse viser at halvparten av oss noen ganger har flekker i undertøyet, og hele syv av ti nordmenn føler seg ikke alltid helt rene etter å ha vært på toalettet.

Undersøkelsen, som er utført av markedsanalysebyrået GfK, er gjennomført i forbindelse med lansering av dusjtoalettet Geberit AquaClean i Norge.

Det ultimate luksustoalettet?
Kohlers Numi vasker og føner stumpen, og varmer føttene dine

Vask og føn

AquaClean toalettsetene spyler deg ren. Foto: AquaClean
AquaClean toalettsetene spyler deg ren. Foto: AquaClean Vis mer


De aller fleste av oss bruker toalettpapir når vi har vært på toalettet, men hele 80 prosent av de spurte tror man blir renere med vann, med vask og føn-toalettsetene som mange forbinder med Japan.

– Når man er ferdig på toalettet, blir man vasket ren med rent, temperert vann og deretter fønet tørr, sier markedskoordinator Wenche Sydhagen i Geberit i en pressemelding.

Det kan kanskje virke litt rart, men Sydhagen tror at nordmenn kommer til å få øynene opp for dusjtoalettet fremover.

AquaClean-serien kan monteres på de fleste eksisterende toaletter, eller du kan kjøpe en kombinasjonsløsning, som vist her.  Foto: Produsenten
AquaClean-serien kan monteres på de fleste eksisterende toaletter, eller du kan kjøpe en kombinasjonsløsning, som vist her. Foto: Produsenten Vis mer


I Japan har dusjtoalettet blitt en selvfølge, ikke bare i møblerte hjem, og dusjtoalettene har blitt godt mottatt i flere europeiske land. Vi nordmenn er hakket mer skeptiske, men seksti prosent svarte at de godt kunne tenke seg å prøve. Da vi stilte det samme spørsmålet til DinSides lesere tidligere i år, svarte 51 prosent at de var interessert i et slikt toalett, mens 22 prosent sa de måtte prøve først. 27 prosent svarte blankt nei til et vask og føn-toalett.

– Hygienen er selvfølgelig viktig, men det handler litt om komfort også. 9 av 10 svarer at komforten er viktig når de er på toalettet, og våre erfaringer viser at folk syns det er svært komfortabelt å bli rengjort med vann når de har blitt vant til det, sier Sydhagen.

Toalettene har i tillegg et luftavsug som skal aktiveres når man setter seg ned, som skal fjerne ubehagelig lukt.

Blir dere ikke enige om hvorvidt lokket skal være åpent eller lukket? Smart sete redder forholdet.

Opptatt av renslighet

Nesten samtlige av de spurte, 97 prosent, oppga at personlig hygiene er viktig eller svært viktig for dem, og vi bruker mye tid på å vaske oss. Seks av ti bruker mellom ti minutter og en halvtime på personlig hygiene hver dag, og en av tre bruker mer enn en halv time.

– Dette viser at nordmenn er opptatt av god hygiene, og vi tror at mange etter hvert vil foretrekke rengjøring med vann. Undersøkelsen viser også at mange allerede vasker seg med vann etter å ha vært på toalettet, sier Sydhagen.

Nesten halvparten, 47 prosent, av de spurte har brukt en fuktig klut eller våtserviett i tillegg til toalettpapiret.

Veiledende pris for AquaClean-toalettene er fra 5.539 til 15.225 kroner for løse seter du kan montere på eksisterende toaletter. Komplette løsninger, det vil si toalettskål og spesialsete koster fra 21.000 til 35.963 kroner.

Se også: Toalett som tar prøver av urinen din

Er det noe tess?

Fjernkontrollen lar deg velge vasking foran eller bak, tørk - samt variere styrken på de forskjellige funksjonene.  Foto: Per Ervland
Fjernkontrollen lar deg velge vasking foran eller bak, tørk - samt variere styrken på de forskjellige funksjonene. Foto: Per Ervland Vis mer


Vi har ikke testet akkurat dette toalettet, men vi har selv testet de smarte toalettene flere ganger under besøk i Japan, og må innrømme at vi ikke blir helt enige med oss selv om det virkelig er smart. Det er mulig det er en vanesak.

Én funksjon hadde imidlertid ikke vært å forakte her i det kalde nord, spesielt på gjestetoaletter, eller på toaletter på bad som ikke har varmekabler: oppvarmet sete. Det er ikke det at det trenger å være varmt, men du kan vifte farvel til kuldesjokk om morgenen.

Vask- og tørkfunksjonen tar det litt lenger tid å venne seg til, men når man først blir vant til det, føles det faktisk litt rart å gå tilbake til Lambi-rullene. Det må også legges til at her er det stor forskjell mellom toalettene. Mens noen kun har enkle foran/bak/tørk-knapper, er andre fargekodet (rosa for kvinne, lyseblå for mann), og på de aller mest avanserte kan du selv regulere trykket. Det siste er å foreterekke. På minussiden: Det tar litt tid. Helt greit når man er på ferie, men ser ikke for meg at det er spesielt praktisk når storfamilien skal komme seg gjennom badet om morgenen.

Enkelte toaletter har også opplyst kum. Det kan komme godt med om du skal på toalettet om natten; du ser hvor toalettet er, men slipper å skru på det brutalt skarpe taklyset. Dette finnes også som et enkeltstående produkt, LavNav, som kan monteres på toalettlokkets innside.

Høytrykkspylt bakende? Se hva Tokyo-turisten synes om de fancy toalettene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer