Burde du bo her?

Drømmer du om å flytte til utlandet? Disse byene er kåret til de beste å bo i.

Vancouver er verdens beste by å bo i.  Foto: Andrew Raun/Wikipedia
Vancouver er verdens beste by å bo i. Foto: Andrew Raun/Wikipedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du planer om å flagge ut, er Canada og Australia gode kandidater. I en undersøkelse utført av The Economist Intelligence Unit er det byer fra disse to landene som kupper topp ti-listen over hvilke byer som er most livable, mest levelig - eller best å bo i.

Verdens beste by Vancouver, ligger i Canada, den nest beste, Wien, er i Østerrike, mens tredjeplassen går til Melbourne i Australia.

140 byer verden rundt har blitt vurdert utifra 30 ulike faktorer som trygghet, helsevesen, utdanning, infrastruktur, kultur og miljø - der en kunne oppnå totalt 100 poeng. Poengsummene som havnet på topp ti-listen er ikke mindre enn imponerende: verdens ti beste byer fikk alle over 95 poeng.

Dårlig investering: Verdens verste boligmarkeder

Oslo på 24. plass

Verdens beste byer
RangeringByScore
1Vancouver98,0
2Wien97,9
3Melbourne97,5
4Toronto97,2
5Perth96,6
 Calgary96,6
7Helsinki96,2
8Genève96,1
 Sydney96,1
 Zurich96,1
Kilde: The Economist Intelligence Unit


Oslo ble vurdert som eneste norske by, og havnet på en 24. plass. Hovestaden scoret 100 prosent på infrastruktur, 95 prosent på sikkerhet, mens helse og utdanning fikk 92 prosent. Det som trakk snittet mest ned var kultur og miljø, som ifølge Jon Copestake i EIU handler om fritidsaktiviteter, fra sport til teatertilbud, konserter, restauranter og nattklubber. - Men en score på 88 prosent her er langt fra dårlig, sier Copestake til DinSide.

Han peker på at forskjellen på Oslo og Vancouver, verdens beste by, kun er 4,6 prosentpoeng.

- Mange byer, spesielt vestlige, scorer høyt. Dette har ført til at en rekke byer som havnet langt ned på listen har blitt skuffet - men det er viktig å se på poengsummen, ikke plasseringen på listen, sier Copestake.

Kjøpe bolig i utlandet? Her er 20 feil du må unngå

Verst i Afrika og Asia

Det kommer kanskje ikke som noen stor overraskelse, men byer i den tredje verden havnet lengst ned på listen. Aller verst er det å bo i Harare, som fikk under 40 poeng totalt. Deretter følger Alger og Dakar.

Asiatiske byer gjorde det ikke særlig bra på listen: Den beste byen å bo i i Asia var Osaka i Japan, som kom på en 13. plass. De neste asiatiske byene på listen var Hongkong som måtte dele 39. plassen med Madrid, Singapore på 54. plass og Seoul på 58.

- Disse plasseringene viser hvor forskjellig utviklingsnivået er i regionen, sier Copestake. - Australske byer representere flere av de beste aspektene ved å leve, mens utstabiliten i land som Pakistan og Bangladesh betyr at byer i Sør-Asia gjør det mye verre.

Store klasseskiller trekker også ned snittet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer