Bundet på hender og føtter

Leiekontrakt hindrer adgang til boligmarkedet.

Har du signert på en leieavtale med begrenset varighet kan du ikke kreve å løses ut av denne.  Foto: Colourbox.com
Har du signert på en leieavtale med begrenset varighet kan du ikke kreve å løses ut av denne. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Har huseier lov å nekte oss å si opp leiekontrakten før den utløper?

Boligprisene har falt. Rentene har falt. Bankene har løsnet litt opp på utlånspolitikken. Og for unge med trygg jobb er tiden gunstig for å komme seg inn i eiendomsmarkedet.

Etter årets første ukers lovende visningshelger er det mange som er redd for at prisene skal snu så fort at de blir priset ut av markedet, og de ønsker nå å kjøpe. Dette til tross for at flere eksperter mener vi ikke har nådd bunnen av hverken finanskrisen eller boligmarkedet, med enkelte hederlige unntak, som boligmarkedet i hovedstaden.

Advarer unge mot å kaste seg inn i boligmarkedet for enhver pris: Ungdom driver risikosport

Stoppet av leiekontrakt

Øistad i Leieboerforeningen gir i dette tilfellet huseier rett i sin tolkning av kontrakten.  Foto: Leieboerforeningen
Øistad i Leieboerforeningen gir i dette tilfellet huseier rett i sin tolkning av kontrakten. Foto: Leieboerforeningen Vis mer


Et ungt par i hovedstaden, Toralv og Silje, tenkte nettopp dette. Med dagens boligpriser og lånevilkår har de nå endelig sjanse til å komme seg inn på boligmarkedet, og etter den siste ukens skriverier ønsker de å snu seg rundt fort, for ikke å gå glipp av denne muligheten.

For tiden leier de, og de er bundet av en treårig leiekontrakt. Og bundet er et stikkord. For da de ringte huseier for å si opp kontrakten, fikk de beskjed om at de ikke kunne si opp før etter første mai i år.

- Har de lov til dette? sier Silje til DinSide.

I kontrakten heter det at "Leieforholdet starter den 01/05/08 og opphører uten oppsigelse den 01/05/11. F.o.m. den 01/05/09 kan avtalen sies opp av begge parter med 3 måneders frist(...)"

Ifølge Tanja Charlotte Øistad, advokatfullmektig i Leieboerforeningen, er det avtalefrihet rundt oppsigelse, en kan bindes til en bolig opp til tre år, og en kontrakt vil alltid være gyldig.

- Man kan i utgangspunktet avtale at avtalen ikke kan sies opp i løpet av disse tre årene - så da er det også mulig å avtale at man ikke får si opp i løpet av det første året, sier Øistad til DinSide.no.

Les mer om hva husleieloven sier om leiekontrakters varighet og oppsigelse her

Problemområde

I kontrakten Silje og Toralv har skrevet under på er det tydelig definert hvor lenge de må bo i boligen før de kan si opp. Dersom man leser fort igjennom, kan det misforståes som om man kan flytte fra 1. mai, men huseier har her det juridiske på sin side.

- Jeg må tolke dette som utleier, dessverre, sier Øistad. - Det er selvfølgelig en tolkning om ordlyd her, men jeg vil nok helle i samme retning som utleier. Det som gjelder her er 12 mnd, pluss oppsigelsestid.

Øistad forteller at dette har blitt sett på som et stort problem siden husleieloven kom. Og i forslaget til revidert husleielov er det snakket om å løse opp disse reglene, til fordel for den som leier.

Eie eller leie? Regn ut hva som lønner seg med vår kalkulator

Hvordan løse det praktisk?

Liv Irene Haug i Nordea råder paret til å konferere med sin bank, og legge alle kort på bordet for å komme frem til en god løsning.  Foto: Nordea
Liv Irene Haug i Nordea råder paret til å konferere med sin bank, og legge alle kort på bordet for å komme frem til en god løsning. Foto: Nordea Vis mer


Dobbel leie, det vil si husleie på den leiligheten de nå leier, samt renter og avdrag på lån og ny husleie vil bli litt i overkant av hva paret klarer øknomisk. - Kan vi ta noen smarte grep for å komme oss over kneiken? spør Silje.

- Jeg ville gått til banken min og funnet ut hvor mye jeg har mulighet til å låne, sier Liv Irene Haug, forbrukerøkonom i Nordea til DinSide. - Tiden går fort, og det kan hende de ikke behøver å overlappe så veldig lenge. Har de oppspart egenkapital kan det hende dette kan dekke ekstrakostnadene ved å betale dobbelt i en periode.

En annen mulighet er å be om avdragsfrihet på lånet for en kort periode, eller å låne ekstra, slik at dette dekker ekstrautgiftene.

- De må også spørre seg selv: Har vi lånt for mye? formaner Haug. Er det ikke tilfelle, er alternativene over gode - vel og merke for de få månedene de har doble boutgifter.

- Ekstrakostnadene ved å ha en avdragsfri periode eller å låne litt ekstra må de se på som en investering, som en del av boligens pris, sier Haug.

Haugs råd til det unge paret er å tenke nøye over situasjonen. - Se godt på boligen, og vær sikker på at det er denne de absolutt vil ha. Ta med prospektet til banken, i tillegg til alle detaljer rundt eksisterende leieforhold. Det er viktig å være ærlig med banken, sier Haug.

Les også: Disse bor seg halvt ihjel

Lei ut

Et annet alternativ Toralv og Silje kan prøve er å leie ut enten den nye eller gamle boligen for en korttidsperiode. Og for å snu situasjonen på hodet: Da er det ekstremt viktig å spesifiser at det er korttidsleie.

- Dersom de ønsker å leie ut leieboligen, såkalt fremleie, er det viktig å sjekke med huseier om de får lov. Det er ulovlig uten huseiers tillatelse.

Egen bolig står de imidlertid fritt til å leie ut, med mindre det er noen klausuler mot dette i et eventuelt borettslag eller sameie.

- Er det dette de virkelig ønsker seg bør de strekke seg litt og være litt kreative, avslutter Haug.

Tilbud fra huseier

Toralv og Silje fikk til slutt tilbud om å betale seg ut av leiekontrakten. 14.000 kroner må de ut med for å avslutte kontrakten 1. mai i år, ikke 1. august, slik de tidligere trodde. Nå betaler de 10.500 kroner i måneden, så dette tilsvarer litt mindre enn en og en halv måneds leie.

Som Haug nevnte over, er dette da en kostnad de kan legge til prisen på boligen de ønsker å kjøpe.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer