Budrunden i et hett marked

BOLIG: Handler du i "selgers marked" er det lett å bli fanget i overopphetede budrunder, og ende med å betale for mye. Her er taktikken for å unngå det:

Når så budprosessen skal i gang, bør du allerede ha vurdert hva som er selgers situasjon, hva du syns boligen er verdt, om markedet er på vei opp eller ned og hva du kan betale. Dette er utgangspunktet for hvilken taktikk du bør velge. Her skisserer vi mulige taktikker når du handler i "selgers marked", og prisene er høye.

1: Unngå budrunder

Er boligen attraktiv, og kjøperne mange, kan det være smart å prøve å lure seg unna hele budrunden ved å kuppe visningen og sikre seg boligen før andre rekker å by. Du kan prøve å få en privat visning før boligen legges ut for fellesvisning. Mange selgere syns visninger er noe herk, og vil sikkert ikke si nei om sjansen byr seg til å slippe visninger med masser av mennesker.

Først i køen

For å finne boliger tidlig bør du ta kontakt med meglere og gjerne sjekke meglernes nettsteder. Her legges boligene ofte ut i god tid før de annonseres med visninger i avisene.

By godt nok

Men tro ikke at du snike deg foran i "budkøen" ved å by lavt. Skal du få tilslaget på denne måten, bør du gi et bud som selger vil være redd for å si nei til. Og du bør selvfølgelig sette fristen så kort at ikke andre kjøpere rekker å bli med. Byr du for lavt her, får du nei. Det samme skjer dersom kjøperen har godt tid. Du bør derfor by godt over prisantydning, om du anser denne for å ligge lavt, men kanskje ikke helt opp i det nivået du tror boligen vil ende på ved en budrunde. Fristen bør være kort. Håpet er at selger ser seg tjent med å slippe visninger, og at budet oppfattes som så bra at selger ikke tør å si nei.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å øke sjansene ytterligere, bør du på forhånd gjøre det klart for megler at du ikke vil bli med på noen budrunde. Men da må forklaringen være troverdig. For eksempel er du ikke i utlandet når visning og budrunde vil skje. Eller du vil være fri til å by på andre boliger. Eller at du får privat lån fra eksentriske foreldre dersom du kun betaler 1,5 millioner for boligen… ("Vi skal gi sidesikkerhet i boligen vår for Ole Jakob om han ikke betaler mer enn 1,5 millioner. Mer enn det har han overhodet ikke råd til, og da vil ikke vi være med å styrte ham ut i elendigheten. Vi risikerer jo å tape selv også. Vi skal hjem til Trysil i kveld, men vi kan bli med i banken og skrive under og gjøre alt papirarbeidet idag. Om det skal gjøres fra Trysil, tar det dagesvis med kopier og originaler hit og dit.") Om du ikke klarer å produsere noen troverdig forklaring på hvorfor du må ha en avgjørelse øyeblikkelig, vil ikke selger ta din frist så nøye. Er du virkelig interessert, regner han nok med at du kommer tilbake med bud likevel.

Denne taktikken kan også egne seg i etterkant av første visning. Men da øker sjansene for at andre kjøpere rekker å komme med bud.

2: Ta dem i spurten

En annen taktikk er å la de andre kjøperne slite hverandre ut i lange budrunder. Ofte ser en at budrunden starter med at de interesserte kommer med relativt høye bud over hverandre. Etterhvert som flere og flere faller av, sitter noen få igjen og byr mindre og mindre over hverandre ettersom de nærmer seg smertegrensene sine. Når budene er nede i hopp på få tusenlapper, er tiden inne for å slå til med et solid innhopp og meget kort frist. Sjansen er at de andre kjøperne da blir så overrasket over denne nye situasjonen at de ikke kan reagere i tide. Det er en mulighet for at også at selger blir så overrasket at han aksepterer på flekken.

En slik taktikk krever mange telefoner for å følge med i hva som skjer med budene underveis. Faren er at du kan komme til å by mer enn boligen er verdt. Vær derfor nøye med å holde deg til dine vurderinger av hva du vil by og hva boligen bør koste.

Vær tilstede

I hektiske budrunder kan du fort gå glipp av boligen dersom du ikke er tilgjengelig i det avgjørende øyeblikket. Ha gjerne en faks i nærheten slik at du er sikker på å få være med og gi bud når du mener det er riktig. Pass på at megler/selger har all informasjon om telefonnumre/mobiltelefonnumre og sørg for å være der. Få ting er surere enn å gå glipp av en god bolighandel på grunn av at du stod i dusjen.