Bryr seg ikke om åpne budrunder

Eiendomsmeglerne ble for to år siden pålagt å åpne budrundene ved boligsalg. Men verken boligkjøpere eller -selgere ber om innsyn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til ingen nytte, tilsynelatende. Ifølge Forbrukerrådet bruker ikke folk flest den nye åpenheten.

Loggført

- Få har benyttet seg av mulighetene til å sjekke at alt har gått riktig for seg i budrundene, sier Christina Moestue, underdirektør ved Forbrukerrådet i Oslo og Akershus.

image: Bryr seg ikke om åpne budrunder


Regelverket gir budgivere rett til å få vite andre budgiverenes navn og budenes størrelse - etter at budrunden er over.

Meglerne er nå pålagt å føre en nøyaktig budlogg, noe som reduserer cowboypreget over budprosessen.

Fiktive bud

Mens budrunden pågår, kan potensielle budgivere få se budloggen i anonymisert form.

Forbrukermyndighetenes kronargument for å åpne budrundene var å redusere risikoen for svindel i form av fiktive bud. Dette etter påstander om falske bud for å drive opp prisene.

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) var skeptisk til å åpne budrundene. Mens forbrukermyndighetene ville gi innsyn til alle budgivere, ønsket NEF å begrense innsynet til å gjelde kjøperne.

Ris bak speilet

For å fjerne enhver mistanke om svindel, gikk bransjen likevel med på å etablere åpne budrunder. Dette er ifølge Moestue det viktigste.

- Det er ingen katastrofe at få ber om innsyn. De som lurer, har uansett mulighet til å få vite. Det holder bransjen i ørene, sier Christina Moestue.

Nå er retten til innsyn i budrundene ikke nedfelt i lovverket. I løpet av året vil det bli lovpålagt gjennom en forskrift til Lov om eiendomsmegling.

Sjekk hvor mye din bolig er verdt

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!