Med få og skarpe tenner lager disse sagene vei i vellinga! Foto: Brynjulf Blix
Med få og skarpe tenner lager disse sagene vei i vellinga! Foto: Brynjulf BlixVis mer

Brutale hullsager fra Bosch

Store og dype hull krever kraftige verktøy, men krever også mye av brukeren.

Store hull kan til en viss grad bores med store bor, men det er ofte bedre å bruke en hullsag. Det blir mindre materiale å fjerne, og resultatet blir som regel også penere. Og når man snakker om hull med en diameter på mer enn 30mm er det nesten alltid hullsagen som må gjøre jobben.

Hullsager finnes i mange varianter og prisklasser. De fleste er utstyrt med et stort antall tenner som gir et fint snitt. Spesialvarianter finnes for fliser, og disse har et diamanbelegg langs kanten som tar seg av skjæringen.

Men det finnes også andre muligheter.

Les også: Smartere hullsager?

Bosch Speed for Multi Construction

Denne serien, som inneholder 44 dimensjoner fra 19 til 159 mm, har en konstruksjon som er helt forskjellig fra de tradisjonelle hullsagene.

Det er få tenner, fra én til fire, og disse sitter i kanten på en spesielt utformet åpning som dekker omtrent halve dybden på selve hylsen.

Antallet tenner og spalter varierer med dimensjonene. Avstanden mellom tennene er imidlertid ganske lik. Foto: Brynjulf Blix
Antallet tenner og spalter varierer med dimensjonene. Avstanden mellom tennene er imidlertid ganske lik. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Dimensjonen på tannen er større enn tykkelsen på godset i hylsen. Derfor skjæres sporet slik at det blir større klaring mellom sagen og materialet det sages i. Resultatet er at det er mye lettere å fjerne pluggen når hullet er ferdig saget enn på tradisjonelle hullsager.

De store åpningene gjør også at sponen ikke pakker seg så lett under saging.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stor åpning for å få bort spon. Foto: Brynjulf Blix
Stor åpning for å få bort spon. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Alle sagene har Power Change festehylse og monteres og byttes med et enkelt håndgrep.

Det finnes forskjellige styrebor til forskjellige materialer, som tre, metall og lettbetong.

Mange typer styrebor, for forskjellige materialer. Foto: Brynjulf Blix
Mange typer styrebor, for forskjellige materialer. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Også selve Power Change adapteret kommer med hals i flere dimensjoner. Alle bruker 1/4" innfesting til styreboret.

Power Change adapter med forskjellige dimensjoner på festet. Foto: Brynjulf Blix
Power Change adapter med forskjellige dimensjoner på festet. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Brutalt effektiv

Disse sagene er nesten skremmende effektive. De kommer seg gjennom treverk bokstavelig talt så flisene fyker, og du bruker langt kortere tid enn med en vanlig hullsag. Særlig gjelder dette ved dype hull der du skal gjennom flere lag med materialer pluss reisverk.

Utformingen av tennene og det beskjedne antallet tenner gjør at hver tann får større del av påtrykket og dermed mer skjærekraft inn i materialet. På en vanlig hullsag fordeles dette trykket på mange flere tenner.

Konsekvensen av denne konstruksjonen er at snittet ikke blir like fint som med en vanlig hullsag, men dette er heller ikke poenget med disse sagene. De er beregnet på hullskjæring bak fasadene, der hvor det ikke synes om det er flisete kanter rundt hullene.

Hull og plugg med litt rufs og flis etter rask boring. Foto: Brynjulf Blix
Hull og plugg med litt rufs og flis etter rask boring. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Men det som er langt viktigere er at man har riktig turtall og riktig ansatsvinkel når man begynner å sage. Ellers går det fort veldig galt.

En stor utfordring

Siden det er så få tenner er sjansen for at tanna hugger til i det den møter veggen eller det som skal sages, er stor. Særlig hvis turtallet er for høyt.

Det står klart og tydelig hvilket turtall som er det maksimale i emballasjen til hver hullsag. Den er opptil 800 o/min for treverk og sponplater, 700 o/min for lettbetong og 600 o/min for PVC.

Hver sag har instrukser om maks  hastighet i forskjellige materialer Foto: Brynjulf Blix
Hver sag har instrukser om maks hastighet i forskjellige materialer Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Hvis du ikke passer på dette skal det svært lite til før en tann hugger til og all kraften går med til å presse styreboret ut av stilling. Med de kraftige drillene man bruker til slike jobber blir resultatet at boret blir skeivt, at holderen blir skeiv eller at boret rett og slett brekker tvert av.

Derfor må du være ytterst sparsom med turtallet i starten og mate forsiktig, helt rett og jevnt slik at alle tennene tar og får arbeidet seg inn i materialet. Så snart det er noen få millimeter dybde slik at hele hylsen er nede i sporet kan du øke turtallet og matingen og utnytte sagen effektivt.

I videoen under ser du hva som skjer når du har for høyt turtall, mater skeivt og får kast på drill og sag:


Les også vår bore-guide

Konklusjon

Speed for Multi Construction er brutalt effektive når du har teknikken inne og kontroll over bruken. Men disse hullsagene krever langt mer av brukeren enn vanlige hullsager. Skal du ta ut hull og åpninger i synlige overflater, med kanter om snitt som skal være pene - da velger du tradisjonelle hullsager.

Men for nybygg og større rehabilitering med behov for mange, dype hull og åpninger, da kan du spare mye tid med disse. Forutsatt at du mestrer å bruke dem riktig.