Brukte timeshare-boliger på billigsalg

BOLIG: Skal du kjøpe timeshare-leilighet, bør du orientere deg på bruktmarkedet. Her kan du få en tidspart til en tiendedel av det andelen kostet som ny.

Prisen for å bli timeshare-eier kan være uforholdsmessig høy om du kjøper en ny andel. Ikke sjelden er inngangsbilletten for en uke i året i Spania 100.000 kroner. I tillegg påløper årlige utgifter til vedlikehold, administrasjon og fellestjenester. De løpende utgiftene kan fort bli på flere tusen i året.

Turister i Syden blir ofte utsatt for pågående timeshare- selgere. Med sleipe salgstriks og aggressive salgsmetoder får de turistene til å betale overpris. Tidligere i år skrev Aftensposten at 35 kjøpere av timeshare- leiligheter går til sak for å få pengene tilbake. I gjennomsnitt krever de 70.000 kroner hver.

Tregt bruktmarked

Brukte timeshare-boliger på billigsalg

Uansett om kjøperne føler seg lurt eller ikke: Dersom de etter et noen år er lei av å feriere på samme sted, og prøver å selge andelen videre, får de problemer. Bruktmarkedet for tidsparter er uoversiktlig og tregt. Det er vanskelig å finne noen som vil formidle et timeshare-salg. Selgerne må oftest finne egne annonsekanaler. Ofte må tidsparteierne vente i mange år før de får solgt andelen sin videre. Og de kan ikke engang regne med å få halvparten av den prisen de ga.

Vil du kjøpe timeshare-andel, bør du sjekke ut prisene i bruktmarkedet. Her er det mange titusener å spare.

Timeshare til 10.000

- Er du på jakt etter en timeshare- leilighet i Syden, er bruktmarkedet absolutt å anbefale. Dersom du er heldig, kan du få en brukt tidspart som opprinnelig kostet 100.000 kroner til 10.000. Altså en tiendedel av prisen på en ny, sier Jette Birkholm, som er sjef for Eiendomsmæglerfirmaet Jette Birkholm i Danmark.

Oppgitte bruktpriser på Internett bekrefter Birkholms prisopplysninger.

Birkholms firma er en av svært få firmaer i Norden som formidler nye og brukte timeshare-andeler. Birkholm sier det er stor forskjell på videresalgsmarkedet i Skandinavia og i Sør-Europa.

- Vil du selge en brukt tidspart i et anlegg i Skandinavia, kan du regne med å få tilbake samme pris som du betalte, eller mer. På videresalg av tidsparter i spanske anlegg, må du regne med å tape i alle 75 prosent av opprinnelig pris, sier Birkholm.

Få forhandlere

Hun forklarer det store prisfallet med at de nye timeshare-andelene i Spania blir solgt til overpris i utgangspunktet. Det er med andre ord ikke drastisk fall i standarden som gjør at de brukte tidspartene er så mye billigere.

Birkholms selskap formidler brukte timeshare-andeler. De holder til i Danmark, og kan kontaktes her: Eiendomsmæglerfirmaet

I Norge finnes ingen meglere som lever av å formidle brukte timeshare-andeler. Et alternativ er å søke på Internett. Søk ved hjelp av en internasjonale søkemotor på ordene ”timeshare” eller ”timeshare and resale.” Her er blant annet en side vi fant frem til, der du finner brukte tidsparter i Spania: Timeshare i Spania

Sjekk organisering

Jette Birkholm anbefaler kjøperne å sjekke om forhandlerne er organisert i Organisation for Timeshare in Europe(OTE). 80 prosent av forhandlerne er organisert her, og de har et etisk regelverk å forholde seg til. På OTEs hjemmesider finnes det linker til en rekke forhandlere. Klikk her for å komme inn på disse sidene: Organiserte forhandlere

Et annet tips til deg som er ute på bruktmarkedet, er å spørre tisligere eier hvorfor han selger. Selger han fordi han er lei av å feriere på samme sted, er sjansene mindre for at du blir medeier i et anlegg der ingenting fungerer som det skal.