Brukererfaringer

Etter å ha koblet opp recieveren og DVD-spilleren brukte vi det som vårt vanlige hjemmekinoanlegg i tre uker. Og jo da, hovedinntrykket er meget godt – selv om vi også her fant et par irritasjonsmomenter. Her er våre erfaringer.

Brukererfaringer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Brukererfaringer


Vi koplet først til DVD-spilleren via komponentkablene og spilte av flere testfilmer i progressiv scan-modus. Resultatet var bra, men det var selvsagt bildekvaliteten via HDMI-kabelen vi var mest spent på.

Selv om vi fint kan konstatere at begge de to test-TVene LGen og Panasonic (TH-37PV500E - test kommer snart) vartet opp med vassere bilde når vi kjørte via HDMI-kabelen, var det ikke snakk om noen revolusjon: Det vi først og fremst la merke til var at

 • det ble noe flere detaljer i bildet uten at det resulterte i mer støy. Og der hvor vi via komponentinngangen så antydning til litt graderinger i bildet ved kraftige panoreringer, gled bildet en anelse jevnere.

Hva med oppskalering av bildet? Både DVD-spilleren og forsterkeren kan altså oppskalere bildet til HD-nivå (720p/1080i), noe som uten tvil er en stilig finesse når du skryter overfor kompisene dine. I praksis vil imidlertid HD-klare TVer selv ha slike oppskalerere innebygget. Spørsmålet blir da hvilken skalerer som gjør jobben best.

I praksis må vi nok innrømme at vi hadde noe problemer med å se særlig forskjell på bildekvaliteten når vi vekslet mellom 720p og 1080i, – i hvert fall gjaldt dette på de to plasma-TVene med HDMI-inngang vi hadde tilgjengelig under testen. Vi satte derfor oppskaleringen til 720p, og sank fornøyd sammen i sofakroken. Dommen er at du uansett får bilder der fargespekteret og kontrasten imponerer, samtidig som detaljnivået er høyt.

Tilhører du typen som liker å finjustere bildet har DVD-spilleren forøvrig et vell av muligheter til det.

Den bildemessige gevinsten av oppskaleringen er i vår bok litt oppskrytt, men de praktiske fordelene med en slik pakke er store. Det vi virkelig liker er nemlig at recieveren har såpass mange innganger at du kan kjøre alt det du har av videoprodukter inn der, for så å kun bruke en HDMI-kabel mellom recieveren og TVen. Selv hadde vi to DVD-spillere, kabelTV-tuner, Xbox og PS2 tilkoblet recieveren, med kun en kabel ut. Det minimerer risikoen for kabelspagetti under TVen.

Vi savner imidlertid en dedikert hurtigtast til oppskaleringen på fjernkontrollen, slik som på Samsungs billige alternativ, her må du altså inn i spillerens systemmeny for å endre.

Merk deg forøvrig at oppskalering til 720p og 1080i ikke fungerer med komponentvideo – skaleringen virker altså bare på utsignaler via HDMI-kabelen!

Har du erfaring med oppskalering av bildet? Del det med oss i diskusjonsgruppen i hovedartikkelen.

Kult og irriterende

Dim off
Dim off Vis mer
DIM 3
DIM 3 Vis mer


 • Display-lyset. Som nevnt er det runde vinduer med et blålig lys i displayene på både spilleren og recieveren.

  Personlig er jeg såpass harry at jeg synes det blålige lyset er knalltøft. Liker du derimot å ha det helt mørkt i kinorommet er det imidlertid pussig at det ikke er mulig å slå av lyset på DVD-spilleren.

  Du kan riktignok dimme det i tre nyanser, men helt mørkt blir det ikke. Nå er ikke dette noe stort problem, men siden du kan slå lyset helt av på recieveren virker det litt unødvendig. • Treg oppstart. DVD-spilleren lyser kjapt opp når du trykker på on-knappen, men før den er klar til å spille av en CD har det faktisk gått rundt 20 sekunder. Det er alt for lenge. Irritasjonen blir heller ikke mindre av at det ikke er noen eject-knapp på fjernkontrollen, det betyr nemlig at du blir stående og blomstre midt i stua.


 • Manuell innstilling: Menyene er relativt greie og oversiktlige, men vi forstår ikke hvorfor det bare er engelsk i recieverens skjermmenyer, når Philips har klart å legge inn norske menyer på DVD-spilleren. Akkurat dette virker lite gjennomtenkt.

  Ideelt skulle vi også ønske at recieveren hadde automatisk kalibrering av høyttaleroppsettet. Dette blir jo stadig vanligere i dag - selv i disse prisklassene, men her må du altså gjøre jobben selv. Med litt prøving og feiling, og nesa godt begravd i bruksanvisningen, gikk det imidlertid greit.

  Vi får stadig tilbakemeldinger fra lesere med store "billige" flatTVer, som opplever at lyden og bildet er usynkronisert. At recieveren er utstyrt med Lipsync-justering gir derfor et klart pluss hos oss.

 • Tilordning av lyd og bilde-inngangene. Som nevnt er det mange innganger på recieveren, og du kan også endre hvilke lyd & bildesignaler som skal gå hvor. Baksiden består blant annet av 2 komponentinnganger, 2 HDMI innganger, 4 S-video/video-innganger, samt 1 HDMI og 1 komponent ut. Trykk på bildet under for å se alle inngangene.
 • Trykk på bildet for å se STOR versjon av inngangene
  Trykk på bildet for å se STOR versjon av inngangene Vis mer


 • DAB-radio: I tillegg til FM-radioen har recieveren også DAB-radio. Dessverre er ikke utvalget digitale radiokanaler stort, men radioen fungerer greit den. Slår du på TVen samtidig får du også radioens skjermmeny på TVen. Fordelen med dette er at du får mer informasjon enn i recieverens display, for eksempel hvilken låt du hører nå – og hvilken som kommer etterpå.

  Brukererfaringer


  Ulempen er at on-screen menyene ved bruk av DAB-radioen mangler bokstavene Æ,Ø og Å, og etterlot et tom hull der disse skulle vært.

  ”Du hører p兔 blir dermed til ” Du h_rer p_...”. Dette kunne vært løst på en snedigere måte. • Er den kraftig nok? Fordelen med en digitial reciever skal være at den er mer effektiv, enn de gamle analoge. I stereo-modus skal denne forsterkeren yte cirka 2*110 watt, mens den i surround-modus ligger på 6 x 65 Watt.

  Dette skremmer selvsagt ikke vannet av noen, men i praksis holdt dette fint i vår standard leilighetsstue på cirka 20 kvm, og sammenlignet med vår antikvariske Onkyo leverte Philipsen minst like god filmlyd, mens stereolyden var langt bedre.

  Det er imidlertid et minus at det ikke er mulig å koble til separate effektforsterkere Har du tungdrevne høyttalere, stor stue, eller bare liker å spille høyere enn kjæresten skriker, må du altså uansett bite i det sure eplet og kjøpe kraftigere saker.

 • Hva med CD- og SACD-lyden? Også musikkmessig lot vi oss imponere av pakken, og da spesielt av DVD-spilleren. Her kan du nemlig også oppsample lyden på CDer, til 96 kHz eller DSD. Den spiller også av SACD-plater, hvis du skulle være en av de få som har kjøpt deg slike.

  Etter vår oppfatning fungerte dette meget bra, men vil du vite mer om lydbiten bør du huke tak i DVD&Hjemmekino nr 5 2005, som utropte Philipsen til test-vinner i konkurranse med ni andre spillere.

Trykk her for å se store bilder av produktene og deres skjermmenyer

Konkurrenter

Prisen på DVD-spilleren 9000S er cirka 4.500, mens recieveren DFR ligger på rundt 7.000 kroner. Og konkurrentene er heldigvis mange, slik at du kan sammenligne før du bestemmer deg.

Blant DVD-spillerne er spesielt Samsungs billige DVI og HDMI-klare spillere til rundt 2/2.400 kroner, Denons 2910 (til ca 6.500) og Panasonic DVD-S97 (til cirka 4.000 ) verdt å undersøke, du finner forøvrig 10 HDMI/DVI-klare spillere her.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Forslag til gode konkurrenter? Del det med oss og leserne i diskusjonsgruppen i hovedartikkelen!