Skjøteledninger med flere kontakter egner seg ikke til fast bruk. Foto: colourbox.com
Skjøteledninger med flere kontakter egner seg ikke til fast bruk. Foto: colourbox.com Vis mer

Bruker du skjøteledninger?

Brukt feil, kan den være rene brannbomben.

Publisert
Sist oppdatert

- Skjøteledninger med mange koblinger er ofte problematisk, sier Tor Nordhagen, autorisert el-installatør, til DinSide.

Borettslaget denne journalisten bor i har hyret inn elektriker for en elsjekk, og vi benytter sjansen til å spørre elektrikeren om hvorfor han er så interessert i hva som befinner seg i alle kriker og kroker, under bord og bak sofaen.

- Det er mange som har en skjøteledning med mange koblinger på som de bruker fast, for eksempel bak TV-en, eller i forbindelse med PC. Dette kan være brannfarlig, så det ser jeg alltid etter, sier Nordhagen.

Han forklarer at stor belastning over tid kan føre til varmgang, og at dette igjen kan føre til brann.

Dersom ulykken skulle være ute: Er boligen din brannsikker nok?

Egne retningslinjer for bruk av skjøteledninger

El-installatør og kontrollør Tor Nordhagen ser alltid etter feil bruk av skjøteledninger med mange uttak når han er på inspeksjon i privatboliger. Foto: Elisabeth Dalseg
El-installatør og kontrollør Tor Nordhagen ser alltid etter feil bruk av skjøteledninger med mange uttak når han er på inspeksjon i privatboliger. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskaps (DSB) statistikker støtter heldgivs ikke dette.

- Vi har ikke registrert noen branner som skyldes feil bruk av skjøteledninger, sier Cecilie Magnussen, seniorrådgiver i enhet for elektriske produkter i DSB til DinSide.

Det er ingen egen kategori for skjøteledninger, men dette kan komme under stikkontakter eller ledninger, men i DSBs brannårsaksstatistikk for 2008 er det ikke registrert bukerfeil i noen av disse kategoriene. Fire av ti branner i Norge har sammenheng med elektrisitet, og totalt ble det registrert 459 slike branner i 2008.

- Går man over til å se på branner som skyldes teknisk feil er det registrert 20 i kategorien for stikkontakter og 20 i kategorien for ledninger. Dette er fortsatt et lavt antall i forhold til totalt antall branner, sier Magnussen.

Og hvor mange av disse som eventuelt skyldes skjøteledninger vites heller ikke.

- Men selv om vi ikke har tall som viser at det er en vanlig brannårsak, er det viktig å passe på at man bruker skjøteledninger og forgrenere riktig. Derfor har vi utarbeidet retningslinjer for korrekt bruk, sier Magnussen. - Vi anbefaler blant annet ikke fast bruk av disse.

I 2007 var DSB med på et europeisk prosjekt i forhold til stikkontakter og skjøteledninger. - Vi testet 15 skjøteledningssett, og oppdaget kun mindre feil - på en tredjedel av dem. Og de andre skandinaviske landene fikk lignende resultater.

Nordmenn leker elektrikere: Farlig, mener Norsk Brannvernforening

Forsvarlig bruk av skjøteledninger og forgrenere

DSB har retningslinjer for forsvarlig bruk av flere typer elektrisk utstyr på sine nettsider. Fullstendig tekst kan du lese her, men her er hovedpunktene:

  Ikke bruk skjøteledninger eller forgrener som en permanent tilkopling eller forlengelse av det eksisterende elektriske anlegget. Det kan allikevel være nødvendig å bruke en forgrener eller skjøteledning over en tid, mens man for eksempel venter på at elektrikeren kan komme og utvide det eksisterende anlegget.
 • Pass på at ikke skjøteledningen ligger og samler støv, og utsettes for støt. Det anbefales å montere på veggen
 • Ledningen bør være tilpasset bruk, slik at ikke flere meter med løse kabler blir liggende
 • Har du ekstra ledningmeter, kveile disse sammen og fest det opp fra gulvet. NB: Ikke lag for store kveiler. For mange ”runder” i kveilen kan føre til økt temperatur i ledningen.
 • Ikke bruk skjøteledning til produkter som medfører langvarige høye belastninger, som f. eks varmeovner, varmtvannsberedere eller lignende.
 • Alle koplinger er svake punkt i et elektrisk anlegg. Ikke sett flere forgrenere i hverandre. Unngå også å seriekople flere skjøteledninger. Velg heller en skjøteledning med lenger tilførselsledning.
 • Ikke legg skjøteledning fra rom til rom. Bruk egne skjøteledninger ute, fra utendørs stikkontakt
 • Har du barn, eller er det barn der skjøteledningen brukes, bør den ha barnevern
 • Sjekk skjøteledningen for skader før og etter bruk.
 • Ta gamle sprø misfargede skjøteledninger ut av bruk.

Vi gjør for ordens skyld oppmerksom på at el-installatøren som er nevnt over ble hyret inn og betalt av borettslaget, ikke DinSide.

Artikkelen ble første gang publisert i mars i år.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer