Velg riktig malepensel

Bruker du rett pensel når du maler?

Utvalget er stort og valget kan være vanskelig. Her får du en enkel oversikt over de vanligste penslene.

GJENBRUK? Velger du utstyr av høy kvalitet må du gjerne legge mer penger i potten. Fordelen er at du kan bruke utstyret igjen flere ganger. FOTO: Stock-Asso / Shutterstock
GJENBRUK? Velger du utstyr av høy kvalitet må du gjerne legge mer penger i potten. Fordelen er at du kan bruke utstyret igjen flere ganger. FOTO: Stock-Asso / Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal du male, men vet ikke hvilket utstyr du skal velge? Det finnes et stort utvalg pensler til maling. Under har vi prøvd å lage en oversikt over de mest vanlige penslene og deres arbeidsområde.

Først må du vite hvor du skal male. Ute eller inne. Dette er som regel godt merket på penselen, men en utendørs overflate er ofte grovere enn den inne. Det krever en mer solid pensel. For eksempel en grunnmur krever solide og slitesterke pensler og ruller.

Hvilken maling?

Også hvilken type maling du bruker har noe å si for penslene. Busten, som er den delen som tar opp maling, kommer i forskjellige varianter.

Naturbust er den som tar opp mest maling, men er ikke like slitesterkt. Passer best til oljemaling.

Syntetbust består av syntetiske materialer som nylon og polyester. Denne er slitesterk og tåler mer enn naturbusten, men holder ikke like godt på malingen. Brukes til vanntynnbar maling.

Blandingsbust består av både syntetisk- og naturbust. Den syntetiske delen gjør penselen slitesterk, mens naturbusten holder på malingen. Dette er en allroundbust som kan brukes til det meste - også akrylmaling.

Pensler

UTVALG: Det finnes mange ulike pensler med ulike egenskaper. FOTO: donatas1205 / Shutterstock
UTVALG: Det finnes mange ulike pensler med ulike egenskaper. FOTO: donatas1205 / Shutterstock Vis mer

Flat pensel er den mest universelle penselen og kan brukes til de fleste malejobber. Den sprer malingen jevnt utover. Kan også brukes på høykant hvor den blir ekstra smal.

Ovale pensler har de samme egenskapene som en flat pensel, men tar til seg mer maling.

Runde pensler holder godt på malingen takket være et hulrom i midten. Det gjør at man kan male mer før penselen må dyppes i spannet.

Kan også brukes der det er vanskelig å komme til eller i vindus- og dørkarmer. Mindre pensler egner seg også til detaljarbeid.

Skrå pensler gjør det mulig å male uten at hånden havner i en uvant stilling. Du kommer til i hjørner og kroker uten at penselstrøkene endres og påføringen blir jevn.

Malerull tar til seg mer maling enn en pensel og dekker større overflater raskere. De kommer også i ulike størrelser og kan derfor brukes på mindre flater som for eksempel lister.

Etterstrykeren brukes etter at malingen er påført av en rull eller pensel. Hvis det har oppstått en uønsket struktur, brukes etterstrykeren til å jevne ut malingen. Denne penselen er bred og flat og tar opp lite maling.

OVERFLATE: En rull rekker over større overflater enn en pensel. Bruker man et skaft kommer man også enkelt til høyere på veggen. FOTO: hartono / Plainpicture
OVERFLATE: En rull rekker over større overflater enn en pensel. Bruker man et skaft kommer man også enkelt til høyere på veggen. FOTO: hartono / Plainpicture Vis mer

Kvalitet eller pris?

Som alt annet i samfunnet kan man velge ulik kvalitet til ulik pris når man skal male. Malingen er en ting, men verktøyet er ofte halve jobben.

De fleste byggevareforetninger tilbyr maleutstyr i forskjellig prisklasse og kvalitet, men det anbefales ikke nødvendigvis å spare på pengene.

En dårlig pensel gjør ikke jobben skikkelig og man må gjerne gå over en gang til. Da går det med mer maling og vinningen kan gå opp i spinningen. Utstyr av god kvalitet har også lengre levetid. Tar du godt vare på penslene kan de brukes igjen flere ganger.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!