Hvilken skrue skal jeg bruke?

Bruker du feil bits når du skrur, kan det gi deg store problemer

Du risikerer å aldri få ut skruen igjen.

HVILKEN BITS?: Det finnes et stort utvalg av skruer og det er mange ulike bruksområdet. Skruens hode har en estetisk funksjon. Skal skruen legge seg jevnt med materialet eller over? FOTO: Simen Søvik
HVILKEN BITS?: Det finnes et stort utvalg av skruer og det er mange ulike bruksområdet. Skruens hode har en estetisk funksjon. Skal skruen legge seg jevnt med materialet eller over? FOTO: Simen Søvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valg av skrue er viktig når du skal til dyst. Da gjelder det også å passe på å skru i skruen med riktig bits.

En skrue består av tre ting. En kropp med gjenger, en spiss som skal føre skruen inn i materialet og et hode. Kroppen og spissen forteller deg hvilket materiale skruen passer til. Oppgaven til hodet handler mest om det estetiske, men det er også flere ting man bør vite om toppen av skruen.

Det estetiske handler om skruen skal senkes helt ned – med et senkehode – eller om den skal legge seg over materialet – med et panhode.

Over eller under?

Senkehodet har et bitsspor som går ned i «kroppen» til skruen og gjør det mulig for hele skruen å senke seg ned i treverket.

– Senkehode brukes ofte til terrasser hvor man ønsker at skruen går helt ned i materialet. Det er ingen som ønsker å treffe skruen når man går barbeint, sier Bjarne Nordvik, Marketing og Produktsjef hos Christiania Spigerverk.

En skrue med panhode har hele bitssporet i hodet og legger seg derfor over materialet. Fordelen med en slik skrue er at undersiden er flat og presser sammen materialene.

– En slik skrue blir ofte brukt til stålbeslag. Et senkehode vil stoppe på feil plass når man skal inn i stålet. Blir også brukt til kjøkkenskap, stålplater og skilt, sier Andreas Nilsson, Produktsjef hos Motek.

Krever mer press

Oppgaven til bitssporet er å overføre kraften fra maskinen til skruen. Et større hode gir plass til en større bits som betyr mer kraft.

Skruene kommer med ulike bitsspor. Tidligere har phillips vært den mest brukte i Norge, men de siste årene har torx tatt over.

MINDRE KRAFT: Skruen med torx-spor (t.h.) krever mindre trykk enn den med stjernespor. FOTO: Simen Søvik
MINDRE KRAFT: Skruen med torx-spor (t.h.) krever mindre trykk enn den med stjernespor. FOTO: Simen Søvik Vis mer

– Fordelen med torx er at det ikke glipper så mye sammenlignet med phillips. Et stjernespor krever at man må legge større press når man skrur, sier Bjarne Nordvik.

Torx blir gjerne foretrukket til lengre skruer og treskruer.

Er hodet ødelagt?

Det handler ikke bare om å få godt feste i skruen når man skal velge rett bits. Det er viktig at den passer 100 prosent og ikke bare 80.

– Er bitsen for liten kan man dra i stykker sporet. Da får man den «aldri» ut igjen, sier Nilsson.

Et stjernespor vil også kreve at man legger nok trykk på skruen. Men har du valgt feil bits eller er sløv i trykket er det fortsatt håp, skal vi tro ekspertene.

– Det finnes spesialverktøy som kan settes på skrumaskinen. Den vil dra med seg skruen ut igjen, sier Nordvik.

ULIKE TYPER: Phillips stjernespor (t.v.) består av en enkelt stjerne. Torx er en sekskantet stjerne og er den mest utbredte skruen i Norge. Pozidriv har dobbelt stjernekryss. Et stort og et lite. Unbraco er en sekskant og blir brukt til møbler, sykler og verktøy. Rettspor er flat og ses sjelden på nye produkter. FOTO: Simen Søvik.
ULIKE TYPER: Phillips stjernespor (t.v.) består av en enkelt stjerne. Torx er en sekskantet stjerne og er den mest utbredte skruen i Norge. Pozidriv har dobbelt stjernekryss. Et stort og et lite. Unbraco er en sekskant og blir brukt til møbler, sykler og verktøy. Rettspor er flat og ses sjelden på nye produkter. FOTO: Simen Søvik. Vis mer

Han foreslår også å lage et nytt sport ved hjelp av en baufil. Hvis deler av skruen fortsatt er utenfor materialet kan man bruke en tang for å dra/skru den ut igjen, foreslår han.

– Hodet kan også bores vekk. Da kan man legge noe akryl mellom, sier Nilsson.

Han forteller om en enkel måte å sjekke om bitsen er rett.

– Fester man skruen på bitsen og holde den horisontalt skal den henge fast uten å falle ned. Bruker man en god bits skal man slippe å holde skruen når man skrur den fast, sier han.

LES OGSÅ:
Pass på dette når du kjøper drill

Bruk riktig plugg til veggen